Bahreyn'de Sektörel Sendikal Çalışmanın Geliştirilmesi

12.05.2016

IndustriALL Küresel Sendika, Bahreyn Sendikalar Federasyonu (GFBTU) ile işbirliği içinde işkolu sendikalarının geliştirilmesi konusunu görüşmek üzere, Bahreyn'de metal, gemi yapımı ve enerji sektörlerinden sendika liderlerini bir araya getirdi.
Bahreyn'de İşgücü Piyasası Düzenleme İdaresi'ne göre, ülkede toplam istihdam, 2015 sonunda 725.113 işçiye ulaştı. Bu sayının yüzde 60'ı (566.785) göçmen işçilerden oluşuyor.
Petrol üretimi ve alüminyum sanayisi GSYH'da ve ihracatta önemli bir yer tutuyor. Bahreyn Alüminyum Şirketi dünyadaki en büyük izabe tesislerinden birine sahip ve göçmen işçiler dahil 2.800 dolayında işçi istihdam ediyor. 2.400 dolayında işçinin çalıştığı Bahreyn Petrol Şirketi ülkedeki en büyük petrol şirketi. Arap Gemi Yapım ve Onarım Tersanesi'nde ise 2.000 kadar işçi çalışıyor.
Çeşitli şirketlerdeki işçileri temsil eden Bahreyn sendika yöneticileri, işverenlerin GFBTU'ya bağlı bağımsız ve demokratik sendikalarla birlikte çalışma eğilimi içinde olmadıklarını ve ülkede hayli yaygın olan küçük ve orta boy işletmelerdeki işçilerin örgütlenmesinde zorluklar yaşandığını dile getirdiler.
Sendika yöneticileri, küresel sendikal çalışmayla daha fazla bütünleşmenin önemini ve enerji ve metal işkollarında sendikaların sektörel çalışmasını geliştirmedeki öncelikleri vurguladılar. IndustriALL Bahreyn'de sendikaların işkolu örgütleri kurmasına yardımcı olan ilk küresel sendika oluyor.
3 Mart'taki IndustriALL toplantısına kadınların aktif katılımına rağmen, sendika yöneticileri, işkollarının özellikleri ve son dönemde Bahreyn'deki ekonomik ve sosyal değişim nedeniyle kadınların sanayi sektörlerine katılımının düşüklüğüne değindiler. Sendika yöneticileri sendikal çalışmaya ve yöneticilik görevlerine kadınların ve gençlerin katılımının artırılmasına öncelik veriyorlar.
Özellikle Fransa merkezli Engie'nin (önceki GDF SUEZ) Bahreyn'deki faaliyetleri bağlamında, küresel çerçeve sözleşmeler ve çokuluslu şirketlerin işletmeleri üzerinde de duruldu.
Bahreyn işçilerinin mücadelesi, 1932'de ülkede petrolün bulunmasından öncesine kadar uzanır. 1938 yılında Bahreyn Petrol Şirketi işçileri, çalışma koşullarını iyileştirmek, işverenlerin yabancılara öncelik vermesine son vermek ve Bahreynlilere iş sağlanması için sendika talep ettiler. 2004 yılında bu mücadele GFBTU'nun (Bahreyn Sendikalar Federasyonu) kurulmasıyla sonuçlandı. Federasyon hem Bahreynli hem de göçmen işçileri örgütlüyor.
IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şöyle dedi:
“Nispeten genç bir örgüt olmasına rağmen, GFBTU'daki kardeşlerimiz MENA bölgesinde demokratik sendikacılığı örnek olacak bir şekilde hayata geçiriyorlar. IndustriALL Küresel Sendika, Bahreyn'deki işçilerin gerçek sesini temsil eden GFBTU'yu ve onun kurulmakta olan işkolu örgütlerini desteklemek için her çabayı harcayacaktır.”