• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bandırma Şubemizden Darbeye Tepki Yürüyüşü

26.07.2016

Bandırma Şubemiz 15 Temmuz 2016'da demokratik sistem ve halkın iradesine karşı yapılmış darbe girişimini protesto etmek amacıyla 25 Temmuz Pazartesi günü saat 18.00'de Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Lokalimizin önünde toplanarak kortej halinde Bandırma Cumhuriyet Meydanı'na sloganlar atarak yürüdüler. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte yürüyüşe devam ettiler. Yürüyüşün ardından Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan bir basın açıklaması yaptı.

Basın Açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır.

 

BASINA VE KAMUOYUNA,

15 Temmuz 2016 gerçekleştirilen ve hiç kimsenin onaylamayacağı acı olaylara neden olan darbe girişimini lanetliyor, bu girişimi gerçekleştirenleri ve onlara destek verenleri nefretle kınıyoruz! Sorumlulardan hesap sorulmalı, gereken cezalar evrensel hukuk kuralları içerisinde verilmelidir.
Yaşanan olaylarda ne yazık ki, yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, güvenlik görevlileri şehit olmuştur. Şehitlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Petrol-İş Sendikası olarak hiçbir gücün milletin iradesi ve kararının üzerinde olmadığını, seçimle gelen iktidarların yine seçimle gitmesinin demokrasinin temel ilkesini oluşturduğunu bir kez daha kuvvetle vurguluyoruz.
Dünyada ve ülkemizde darbelerin en büyük mağduru işçi sınıfı ve emekçiler olmuştur. 1980 Darbesi'nde Petrol-İş'in faaliyetleri bir süreliğine durdurulmuş, sözleşmemiz askıya alınmıştır. O dönemde yaşanan sözleşme kaybımızı, hâlâ kapatmak için mücadele ediyoruz.
Tüm bu yaşananlar karşısında bizler, Cumhuriyet'in savunulması çizgisinden ayrılmadık, tavrımızı hep demokrasi, özgürlük ve barıştan yana koyduk. Bu ilke ve tavrımızı da sonuna kadar koruyacağız.
Engellenen darbe girişimi, FETÖ terör örgütünün yapılanmasını ve devlet kadrolarına nasıl sızdıklarını açıkça ortaya koymuştur. Bu gerçekten hareketle, bundan sonra devlet kadrolarına alınacak kişilerde liyakat, deneyim ve ülke sevgisinin en üst düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.
Ülkesini, milletini ve devletini seven nice vatan evlatları, FETÖ terör örgütünün kadrolaşması nedeniyle işe alınmamış ve işsiz bırakılmıştır. Bu yanlışın düzeltilmesi için bir fırsat doğmuştur ve bu fırsat değerlendirilmeli, devlet yeniden yapılandırılmalıdır.
Siyaset kurumu da gereken dersleri çıkarmalı, kutuplaşma politikalarına son verilmeli, siyasetçiler önümüzdeki dönemde daha kapsayıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmelidir. Çünkü başka Türkiye yok! Hepimiz bu memlekete sahip çıkmak zorundayız.
Demokrasinin tam anlamıyla işlemesi, toplumsal örgütlülüğün artmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle, ülkemizin en büyük kesimini oluşturan emekçilerin örgütlenmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Başta özelleştirmeler olmak üzere emek düşmanı politikalar derhal terk edilmeli, özelleştirilen kurumlar devletleştirilmelidir. Güçlü sendikaların varlığı ve emekçilerin örgütlülüğü, demokrasinin en büyük güvencesidir!
FETÖ terör örgütüne mensup rütbeli subay ve astsubayların emirlerini yerine getirmek zorunda olan erlerin bir an önce ifadeleri alınmalı ve bu erler birliklerine gönderilmelidir. Bir üyemiz, o gece komutanının verdiği emri yerine getirmiş, hiç kimseye zarar vermemiş ve bu olayla hiçbir ilgisi olmadığı halde Silivri Cezaevi'ne konmuştur. Yaşananlardan habersiz olarak emri yerine getiren erlerin yaşadığı bu mağduriyetler giderilmelidir.
Biz emekçiler ve işçiler, bugüne kadar olduğu gibi bu ülkenin geleceği için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
                                Yaşasın demokrasi, Yaşasın Cumhuriyet!
Petrol-İş Sendikası
Bandırma Şube Yönetim Kurulu adına
Şube Başkanı
İsmail Kayan