• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Brezilya Petrol İşçileri Petrobras'ı Savunuyor

24.06.2016

14 Haziran, devlet petrol şirketi Petrobras'ı ve Pre-Salt petrol yataklarını savunan Brezilya petrol işçileri için mücadele günüydü. İşçiler kamuoyuna direnmek için birleşme ve mücadeleyi kazanma çağrısı yaptılar.
14 Haziran günü Brasilia'da Ulusal Kongre binasının ve Itamaraty Sarayı'nın (dışişleri bakanlığı binasının) önünde Latin Amerika'daki en büyük petrol şirketinin özelleştirilmesine karşı gösteri düzenlendi. Protestocular Petrobras'ın Pre-Salt petrol yataklarının işletilmesiyle ilgili tekel hakkını kaldırmayı öneren yasa tasarısına önayak olan dışişleri bakanı José Serra'ya karşı çıkıyorlardı. CNQ-CUT ve IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı Petrol İşçileri Federasyonu (FUP) bu girişimin örgütlenmesine yardımcı oldu ve çeşitli toplumsal hareketler de eyleme destek verdi.

Yolsuzluğa batmış durumda ve krizde olan Petrobras bir yol ayrımında. Bu nedenledir ki hükümet şirketteki hisselerini çok düşük bir fiyata elden çıkarmaya çalışıyor. Geçenlerde Petrobras'ın yeni tepe yöneticisi Pedro Parente, Wall Street Journal'a, şirkete eski “büyüklüğünü” kazandırmayı amaçladığını ve stratejisinin “petrol sanayisinin en büyük borç yükünü azaltmak için ikincil varlıkları satmak ve maliyetleri kısmak” olduğunu söyledi.  Ayrıca şirkette bazı değişiklikler olabileceğini ima etti ve yeni işten çıkarmalar olma olasılığını reddetmedi.

Petrol işçilerinin federasyonu FUP/CUT, istihdamda ve enerji sektörü üzerindeki ulusal egemenlikte kayba yol açacağı için bu stratejiye karşı çıkıyor. Gösteri ve miting eyleminin yapıldığı gün, FUP koordinatörü José María, Petrobras'ı ve Pre-Salt petrol yataklarını savunmanın Brezilya'da halkın tümünün sorumluluğu olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

"Direnişimizin her geçen gün daha da büyümesi gerekiyor. Petrol işçileri öncü olmak ve fark yaratmakla görevli, ama açıkça belirtmemiz gerekiyor ki tek başımıza hareket edersek bu mücadeleyi kazanamayız.”

IndustriALL, enerji egemenliğini, ekonomik gelişmeyi ve toplumsal ilerlemeyi güvenceye almak için Petrobras'ın kamu mülkiyetinde kalması çağrısı yapan birçok açıklama yayımladı.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes şöyle dedi

“IndustriALL Petrobras'la küresel bir çerçeve sözleşme imzaladı. İnanıyoruz ki Petrobras'ın kamu sektöründe kalması sadece Brezilya'nın gelişmesi açısından değil, sektörün büyük özel çokuluslu şirketleriyle güç dengesini sürdürmek açısından da önemlidir. IndustriALL Küresel Sendika stratejik devlet şirketlerinin özelleştirilmesine karşı mücadeleyi her zaman destekleyecektir.” -

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı