• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Açıklama

Brezilya'da Yapılan Parlamento Darbesini Kınıyoruz...

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar Brezilya'da demokrasiye karşı yapılan darbeyi kınayan bir açıklama yaptı.

19.10.2016

Brezilya'da demokrasiye karşı yapılan darbeyi kınıyor ve Dilma Roussef'i destekliyoruz

Brezilya ABC Bölgesi Kimya İşçileri Sendikası ile Türkiye Petrol-İş Sendikası uzun zamandır iki ülke işçilerinin refahı için ikili ilişkilerini geliştiren sendikalardır.

Her iki ülkenin işçileri arasındaki dayanışma güçlenirken, aynı ülkeler siyasi olarak zor zamanlar geçiriyor. Son aylarda iki ülke işçileri de darbeleri yaşadılar. Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde “Gülenciler” denen radikal bir dini grup tarafından yapılan ve ABD ve NATO'nun desteklediği askeri darbe girişimi yaşanırken Brezilya'da da işçi sınıfının ve demokrasinin düşmanı muhafazakâr güçler tarafından yönlendirilen bir parlamento darbesi yapıldı.

Brezilya'nın meşru Devlet Başkanı Dilma Roussef 2014 yılında 54 milyon insanın oyuyla yeniden Devlet Başkanı seçilmişti. Dilma Roussef'i iktidardan uzaklaştırmak bir parlamento darbesidir ve halkın egemen iradesinin ihlal edilmesidir. Brezilya Senatosu maalesef 31 Ağustos 2016'da hiçbir net kanıt sunmadan Dilma Roussef'i iktidardan uzaklaştırarak bir darbe yapmış ve suç işlemiştir.

Uluslararası şirketler ve destekçileri ve emperyalistler Brezilya halkının sosyal kazanımlarına saldırmaktadır. ABD tarafından yönlendirilen bu küresel güçler meşru seçilmiş hükümetleri devirmek için bazen Türkiye'deki gibi doğrudan askeri darbeleri kullanırken, bazen de Brezilya'daki gibi “demokratik yolları” kullanmaktalar.

Darbeciler, Brezilya halkının ve işçilerinin kazanımlarını yok etmeyi başaramayacaklar. Darbeciler, neoliberal politikalarını uygulatamayacaklardır. Bizler, Brezilya Senatosu'nu Dilma Roussef'e karşı yapılan suçlamaları düşürmeye ve Brezilya halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermesine saygı duymaya çağırıyoruz.

Brezilya'da gerçekleştirilen darbeyi şiddetle kınıyoruz. Kalbimiz ve düşüncelerimiz Brezilya yoksul halkı ile birliktedir. Petrol-İş Sendikası olarak Brezilya kimya işçileri ile dayanışma içindeyiz.

Petrol-İş Yönetim Kurulu adına
Ali Ufuk Yaşar
Genel Başkan