• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MÜCADELE ve DAYANIŞMA KAZANDI

BURDA BEBEK DİRENİŞİMİZ SONA ERDİ

Petrol-İş Sendikası, Genel Merkezi ve şubeleri ile örgütlenme mücadelesini sürdürmeye, örgütlü işçi-örgütlü toplum ilkesiyle çoban ateşleri yakmaya devam edecek. Fabrika önündeki direnişimiz sona erse de sendikal ve hukuki mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.

15.02.2024

88 gün önce, Hendek’te, binlerce işçinin çalıştığı sanayi bölgesinde 7 kadın işçi emek mücadelesinde umudu büyüten bir direnişin ateşini yaktı.  20 Kasım 2023 günü başlayan direniş bugüne dek büyük bir kararlılıkla devam etti.

Direnişin ilk gününden bugüne, 7 kadın üyemiz ve Düzce Şube Yöneticilerimiz 20 Kasım günü gösterdikleri irade ve kararlılığın aynısını, olağanca zorluğa rağmen 88 gün boyunca sürdürdüler. 

Peki ne olmuştu?

Kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, mobbinge karşı Anayasal ve yasal haklarını kullanıp Petrol-İş’e üye olan işçilerden 7’si, örgütlenme haklarını kullandıkları için işten atıldı.

Çoğunluğun sağlandığı, yetki belgesinin alındığı, toplu pazarlık sürecinin başladığı Burda Bebek’te işveren, kanunları hiçe sayarak iş barışını bozdu Açıklamalarımızda, direniş alanında söyledik söylemeye devam edeceğiz; Burda Bebek işvereni Anayasal bir suç işlemiştir, Burda Bebek işvereni emek düşmanıdır. “Çalışanına değer verdiğini” belirten işveren söylediklerinde samimi değildir. 

15 Şubat Perşembe, Burda Bebek işyeri ile devam edemeyen toplu pazarlık sürecinin grev uygulama günü. Bu sebeple sabahın erken saatlerinde fabrika önünde Genel Merkez ve Düzce Şube Yöneticileri, üyelerimiz ve temsilcilerimiz bir araya gelerek bu anlamlı günde fabrika önündeki direnişin sona erdiğini ancak sendikal ve hukuki mücadelenin devam edeceği kararını kamuoyuna ilan ettiler.

Burda Bebek Direnişi süresince işçiler ve sendikamızla dayanışma gösteren, ziyaret eden, her platformda direnişi kamuoyunun gündemine getiren tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyoruz.

Petrol-İş Sendikası, Genel Merkezi ve şubeleri ile örgütlenme mücadelesini sürdürmeye, örgütlü işçi-örgütlü toplum ilkesiyle çoban ateşleri yakmaya devam edecek.
Fabrika önündeki direnişimiz sona erse de sendikal ve hukuki mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.

Bu sabah fabrika önünde yapılan ve direnişçi kadın üyemizin okuduğu açıklamanın tam metni aşağıda yer almaktadır;

Burda Bebek işçilerine, tüm Petrol-İş üyelerine, sendikalarımız temsilcilerine, Türkiye işçi sınıfına, basın yayın temsilcilerine ve saygıdeğer halkımıza duyurumuzdur.

Bugün burada Petrol-İş Sendikası Düzce Şubesinin örgütlenip yetki aldığı Burda Bebek işletmesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere verdiği anayasal ve yasal haklarımız içinde Petrol-İş’e üye olan ve tüm engellemelere, baskılara, yıldırma girişimlerine rağmen ezici bir çoğunlukla yetki belgesi alarak 88 gündür Burda Bebek’te Petrol-İş bayrağını dalgalandıran üyelerimizi saygıyla selamlıyoruz.
Tersi şekilde, işçi sınıfının haklarını zorbalıkla, işsizlik ve açlık tehdidiyle engelleyen ve Burda Bebek işletmesinin bugünkü haline gelmesini sağlayan çalışanların toplu sözleşme hakkını ellerinden alan patronu kınıyor ve ona bugünleri unutmayacağımızı, bulunduğumuz her platformda nasıl bir işçi düşmanı olduğunu anlatacağımızı hatırlatıyoruz.
Değerli arkadaşlar,
Burda Bebek direnişçileri olarak şu gördüğünüz çadırda tam 88 gün geçirdik. Normal bir işe gider gibi her sabah buraya geldik, çadırımızı temizledik, çayımızı hazırladık, grev önlüklerimizi giydik ve içeride çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza seslendik.
Direndik. Kadınlar olarak direndik. İşçiler olarak direndik. Kadın işçiler olarak direndik.
Sesimizi ancak bu kadar duyurabildik.
Fakat, biliyoruz ki, içerideki arkadaşlarımız buraya gelemedilerse de, bizlere açıkça destek olamadılarsa da, yüreklerinde, vicdanlarında biz vardık.
Biz onların umut ışığı olduk.
Biz içeride çalışanların iyi ki varlar dedikleri sesleri olduk.
Burada biz onur için direndik.
Haklarımız için direndik.
Çocuklarımızın geleceği için direndik.
Hakaretler son bulsun, insanca çalışmak istiyoruz demek için direndik.
Her tehdide rağmen direndik.
İftiralara rağmen yılmadık.
Petrol-İşe üye olduk, gurur duyduk.
İstifa etmemiz için zorbalık gördük, vazgeçmedik.
İşten atıldık, yılmadık.
Biz buradayız. Gönüllerdeyiz, kalplerdeyiz, biliyoruz.
Bugün greve çıkacağız ve bitireceğiz.
Çünkü sendika demek birken iki, ikiyken dört, dörtken on dört olmak demektir.
Burada grevimize son vereceğiz ve çadırımızı sökeceğiz.
Ama, hiç kimse sanmasın ki sona geldik.
Hayır, yeni başlıyoruz.
Bir işyerinde eşitsizlik varsa, sendika da olacaktır.
Bir işyerinde adaletsizlik varsa, sendika da olacaktır.
Bir işyerinde geçim sıkıntısı varsa, sendika da olacaktır.
Bir işyerinde açlık, yoksulluk, sefalet, hakaret, zorbalık varsa, hiç kimsenin kuşkusu olmasın, ORADA PETROL-İŞ VAR OLACAKTIR.
Burda Bebek işçileri, sizlere sesleniyoruz.
Buradan ayrılıyoruz, ama hepinizle çok kısa bir zaman sonra tekrardan kucaklaşacağımızı, bu kez övünç duyduğumuz Türk bayrağının yanına Petrol-İş’in şanlı bayrağını fabrikadaki sendika temsilciliği odamıza asarak kucaklaşacağımızı bilerek buradan ayrılıyoruz.
Hoşçakalın.
Ve merhaba.