Dünya Kimya ve İlaç Sendikaları Toplantısı Başladı

Petrol-İş’in ev sahipliğinde yapılan Dünya Kimya ve İlaç Sendikaları toplantısı 40 ülkeden 200 sendikacının katılımıyla başladı. Toplantıda küresel düzeyde sendikal örgütlenmenin güçlendirilmesi, ortak mücadele imkanlarının yaratılmasına ilişkin başlıklar tartışılıyor.

26.09.2023

IndustriALL Küresel Sendikanın düzenlediği Petrol-İş’in ev sahipliğinde gerçekleşen uluslararası toplantılar serisi devam ediyor. 25 Eylül Pazartesi günü BASF Sendikaları Temsilcileri ile başlayan toplantılar bugün Dünya Kimya ve İlaç Sendikaları toplantısı ile sürüyor.

Dünya Kimya ve İlaç Sendikaları Toplantısına 40 ülkeden yaklaşık 200 sendikacı katılıyor. Ayrıca Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinden temsilcilerimizin de yer aldığı toplantı saat 09.00’da başlayıp, akşam 18.00’de sona eriyor.

Dünya Kimya ve İlaç Sendikaları toplantısı IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın toplantının düzenleniş amacına ilişkin yaptığı kısa çerçeve konuşmasıyla başladı. Ayrıca Özkan, Petrol-İş Sendikasına ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini iletti. Sonrasında ise sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz hoşgeldin ve açış konumasını gerçekleştirdi. Süleyman Akyüz’ün konuşmasının tamamı aşağıda yer almaktadır:

“Değerli kardeşlerim, değerli misafirler,

Sendikam Petrol-İş adına hepinizi en içten saygılarımla selamlıyorum. Türkiye’ye, İstanbul’a hoş geldiniz. Umuyorum ki burada bir yandan sektörümüze dair önemli konuları konuşup, sorunları çözmeye çalışırken diğer yandan da dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’u gezip görme fırsatınız olacaktır. Biz Petrol-İş Sendikası olarak küresel örgütümüz IndustriALL’un böylesine önemli bir toplantıyı İstanbul’da yapmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Küresel ailemizle, yani sizlerle, birlikte burada olmak bizi gururlandırıyor.

Değerli meslektaşlarım, bugün burada iki gün boyunca ilaç ve kimya sektöründeki gelişmeleri konuşacağız. İlaç ve kimya sektöründe sendikal örgütlenme önündeki engelleri tartışacağız. Bu engeller çoğunlukla yasalardan ve işverenlerin tutumundan kaynaklanıyor. Bu zorluklarla nasıl mücadele edebiliriz? Yasal düzenlemeleri nasıl daha fazla çalışandan, işçiden yana yapabiliriz? İşte bu konuları iki gün boyunca ele alacağız. Şunu hatırlamak gerekir bütün dünyada işçi haklarında küresel çapta bir geriye gidiş yaşıyoruz. Hükümetler işçilerin geçmiş kazanımlarına göz dikiyorlar. Sermayenin bütün dünyada kendine ucuz işçi alanları yarattığını ve buralara yatırım yaptığını biliyoruz. Bizler bunu Covid-19 döneminde de yaşadık. Zor dönemlerimizde, bir taraftan küresel pandeminin etkilerini yaşarken, diğer taraftan sermaye sınıfı haklarımıza saldırdı.  Elbetteki bu ucuz işgücünün olduğu ülkelerde çalışma saatlerinin uzun ve esnek olması en büyük sorunlardan bir tanesi. Yine bu konuda biz Petrol-İş Sendikası olarak hep söylüyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Ancak her yıl alınmayan veya eksik alınan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden dolayı yüzlerce insanımızı kaybediyoruz.

Bugün burada küresel sermayenin ilaç ve kimya sektöründe işçi haklarına yönelik saldırılarını konuşurken şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Sendikalar sosyal adaletin sağlanması, dünyada barışın savunulması, demokrasinin savunulması, küresel ücret eşitsizliğinin giderilmesi işçilerin insanca yaşayabileceği bir dünya için mücadele vermelidir. Bütün dünyada sosyal adalet ve demokrasi işçilerin kalesidir.

Bugün gün boyunca sendikamız Petrol-İş’in de örgütlü olduğu Sanofi işyerinden Novartis’e, Bayer’e, Sandoz’a, Genveon’a, Gripin’e ve Mefar’a küresel düzeyde de ortak hareket etmenin olanaklarını yaratmaya çalışıyoruz. Şirketlerin bütün dünyada uyguladıkları çifte standartlara nasıl daha iyi karşı koyabiliriz sorusunun cevaplarını arıyoruz. Bu konuları derinlemesine tartışacağız.

Bidiğiniz gibi Türkiye olarak geçen Şubat ayında büyük bir deprem felaketi yaşadık. O zaman IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası yöneticileri ile birlikte deprem bölgesini gezmiş ve dayanışmamızı sunmuştuk. Bu iki üst örgütümüzün temsilcileri de bizi yalnız bırakmamışlardı.

Sözlerimi bitirirken küresel örgütümüz IndustriALL Küresel Sendikaya böyle
bir toplantıyı sendikamız Petrol-İş Genel Merkezinde düzenlediği için teşekkür
ediyorum. Siz değerli konuklarımıza 2 gün boyunca verimli toplantılar ve hoş
vakit geçirmenizi diliyorum.”

Genel Başkan Süleyman Akyüz’ün konuşmasının ardından toplantı “Kimya ve İlaç Sektöründe Kadın, Çeşitlilik ve Kapasayıcılık” başlıklı oturumla devam ediyor.