• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Fas'ta Mağrip Çelik Şirketinde Baskı ve Şiddet

25.05.2016

Grevde geçen beş aydan sonra, Mağrup Çelik'teki işçiler baskı, ayırımcılık ve şiddetle karşı karşıya.
Mağrip Çelik'teki gerginlik, 12 ve 17 Mayıs 2016'daki oturma eylemlerine polisin şiddet kullanarak saldırması noktasına tırmandı.
Fas ulusal sendikal merkezi Fas İşçi Birliği'ne (UMT) bağlı Mağrip Çelik Sendikası, mali sorun yaşayan çelik şirketini kurtaran bankaların merkezleri önünde oturma eylemleri düzenledi. 630 işçinin katıldığı protesto eylemlerine polis saldırdı ve birçok işçi yaralandı.
İşçilerin ücret artışı istemeleri nedeniyle işten atılmalarından sonra Ağustos 2015'te sendika ilk grevi örgütledi. Bunun üzerine, şirket ve sendika temsilcileri arasında düzenlenen uzlaşma toplantısı bir sosyal ve etik kurallar bildirgesinin imzalanmasıyla sonuçlandı. Bu bildirgede şirket yönetimi işçilerin sendikalaşma hakkına saygı göstermeyi taahhüt ediyordu.

Şirket yükümlülüklerini yerine getirmedi ve Kasım ayında sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu yedi işçiyi işten attı. Bunun üzerine geçen yıl Aralık'ta başlayan ikinci bir grev yapıldı. Sendikaya saldırılar arttı ve şirket şimdi yasaları çiğniyor, sendika aktivistlerine haklarını ödemeyi reddediyor ve yasaya aykırı olarak grevci işçilerin yerine grev kırıcılar çalıştırıyor.

Fas Anayasası sendika özgürlüğünü ve grev hakkını güvence altına alıyor ve Fas 98, 135 ve 154 nolu ILO sözleşmelerini onaylamış. Bu sözleşmeler toplu sözleşme ve grev haklarını koruyor, sendika temsilcilerini tanıyor ve sendika aktivistlerini koruyor.
Mağrip Çelik oto üretimi için gerekli çelik levha üreten Fas'taki tek tesis ve Tanca'daki Renault tesisine çelik sağlıyor. Şirket, ayrıca, Fas'ın kuzeyinde bir montaj tesisi kuracak olan PSA Peugeot Citroën'e de tedarikçilik yapmayı planlıyor. IndustriALL her iki şirketle de tedarik zincirinin tamamını kapsayan küresel çerçeve sözleşmeler imzalamış bulunuyor ve şirkete baskı uygulamak için bu sözleşmeleri kullanmayı düşünüyor.
Mali zorluk içindeki çelik şirketi bir süre önce dampinge karşı koruma önlemleri alınması için Fas hükümetine başvurdu.

Mağrip Çelik işçilerinin talepleri şunlar:

-İşten atılan bütün işçilerin işe dönmesi

-Sendika aktivistlerine yönelik bütün ihlal eylemlerine son verilmesi

-Örgütlenme hakkı

-Sendikayla diyaloga girilmesi ve ciddi olarak görüşülmesi.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan şöyle dedi:

“Mağrip Çelik işçilerini onurları ve temel sendikal hakları için mücadelelerinde destekliyoruz. Şirketin bu tutumundan duyduğumuz kaygıyı dile getirmek ve şirketin sendikayı tanımasını ve işten atılan aktivistleri işe iade etmesini talep etmek için şirkete, Fas hükümetine ve şirketin müşterilerine mektuplar gönderdik.”