• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Afrika Petrokimya İşçileri Üç Hafta Süren Grevi Kazandı

05.09.2016

 

IndustriALL Küresel Sendika üyesi Güney Afrika Petrol ve Kimya İşçileri Sendikası CEPPWAWU, 17 Ağustos tarihinde Petrol İşverenleri Sendikası ile iki yıl sürecek yeni bir toplu sözleşme imzaladı.

Sendikanın 28 Temmuz'da başlattığı ve Chevron, Shell, BP,  Sasol gibi en büyük petrol ve kimya şirketlerinde çalışan yaklaşık 15000 işçinin desteğiyle sürdürülen grev üç haftanın sonunda anlaşmayla sonuçlandı.

Grev,  ülkenin sanayi havzası sayılan ve en önemli iki kentin (Pretoria ve Johannesburg) de yer aldığı Guateng bölgesindeki yakıt tedariğini de etkiledi.

Grevin nicel etkisi çok yüksek olmasa da, işverenleri ülke genelinde yakıt ikmalinde meydana gelebilecek aksamaların önüne geçebilmek için gerekli önlemleri almaya zorladı. İşçilerin ilk talebi mevcut % 6,3 olan enflasyon oranını telafi edebilmek için %9 oranında ücret artışıydı. Yeni anlaşmaya göre, işverenler ilk yıl için %7, ikinci yıl için ise %1,5 oranında ücret artışı yapacak. Temmuz ayından itibaren işçiler zamlı ücretlerini alacak. Yeni anlaşmada işverenler, az da olsa, bir vardiya ödeneği yapacaklar.

İşçiler anlaşmadan sonra 22 Ağustos tarihinde işyerlerine dönmeyi bekliyorlar.

Varılan anlaşmayı değerlendiren CEPPWAWU baş müzakerecisi Jerry Nkosi “Grev genel anlamda başarılıydı,  işçilerin zaferi ile sonuçlandı, çalışma koşulları iyileşti. Gerçi grev sırasında Sasol ve Total'in Natref rafinerisinde işçilere greve katılmamaları için prim verilmesi gibi rahatsız edici gelişmeler oldu. Ancak bu stratejiler geri tepti ve daha sonra şirket ödemeleri kesti. Ancak bu durum Engen, Shell ve BP gibi diğer kuruluşlardaki işçilerin morallerini bozdu.  Bu durum  sendika için grevi daha da zorlaştırdı.” dedi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı