• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gürcistan'da işçiler büyük bir eyleme hazırlanıyor

22.02.2017

IndustriALL üyesi Gürcistan Metalurji, Maden ve Kimya İşçileri Sendikası(TUMMCIWG) 14 Şubat'ta, Rustavi Azot fabrikasından haksız biçimde işten çıkarılan 350 işçinin hakları için protesto yürüyüşü düzenliyor.

Kafkasya'nın en büyük gübre üreticisi konumunda olan bu fabrikanın yakın geçmişte sahipleri değişti. Yeni yönetimin gelmesi ise işçilerin toplu çıkarılması ile sonuçlandı. Fabrika ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya ve modernizasyon için kaynak arayışı içinde. Geçen yıl Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan anlaşmaya rağmen, fabrikanın modernizasyonuna ilişkin finansal çabalar bir türlü sonuçlanamadı. 2300 kişiyi istihdam eden fabrikanın geleceği belirsizliğini koruyor.

Rustavi şehrinde, Rustavi Azot'un genel merkezinde, bir yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşe Gürcistan Sendikalar Konfederasyonu, öğrenciler ve bağımsız sivil toplum aktivistleri destek verecek. Ayrıca  IndustriALL üyesi sendikaların Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan'daki yöneticileri ve IndustriALL Bölge Sekreterliğinden Vadim Borisov yürüyüşe katılarak ve Rustavi Azot işçileri ile dayanışma gösterecekler.

Sendika temsilcileri Rustavi Azot yönetimi ile 6 Şubat'ta Çalışma Bakanlığında bir toplantı düzenledi. Fakat bu toplantı da anlaşma sağlanamadı.
Ocak ayında şirketin fabrikadaki üretimi durdurma kararı ile Gürcistan'da bir dizi eylem yapılmaya başlandı. 2 Şubat'ta yapılan bir eylem de ise şirketin genel merkezine gelen işçiler ve destekçilerini polisin güç kullanarak uzaklaştırmasıyla şiddet olayları yaşanmıştı.

TUMMCIWG Başkanı Tamaz Dolaberidze; Amaçlarının haksız yere işten çıkarılan işçilerin haklarının iade edilmesi olduğunu belirterek, 14 Şubat'ta yapılacak eylemin yaşanan sosyal krizi çözmesi için hükümet üzerinde iyi bir baskı aracı olacağın ifade etmiştir. Dolaberidze ayrıca uluslararası desteğin mücadelelerini daha da güçlendireceğini de sözlerine ekledi.