• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriAll Avrupa Sendikası'nın ikinci kongresi sonuçlandı

13.06.2016

IndustriAll Avrupa Sendikası'nın ikinci kongresi imalat, maden, kimya ve tekstil sektörlerinden sendikaların katılımıyla 7-9 Haziran'da Madrid'de yapıldı.
Kongre Avrupa'daki ekonomik ve politik kriz koşullarında gerçekleşti. Ülkelerdeki borç krizi politik konsensüsün çökmesine, kemer sıkma politikalarının yaygınlaşmasına ve finans seçkinlerinin egemenliğine yol açtı. Bunun bedelini ise toplum ve işçiler ödüyor. Sanayide milyonlarca iş kaybı yaşandı, ücret düzeyleri baskı altına alındı, güvencesiz çalışmada muazzam bir artış var ve bütün kıtada sendikal haklar saldırıya uğruyor.

Kongre krizi değerlendirerek bir eylem planı geliştirdi ve 2016-2020 dönemi için yeni bir yönetim ekib seçti. Yeni seçilen Luc Triangle, Syvain Lefebre, Benoît Gerits, Luis Ángel Colunga ve yeniden başkan seçilen Michael Vassiliadis, şirketlerin egemenliğine karşı, güçlü sendikalara sahip sosyal Avrupa ihtiyacını vurguladılar.
Avrupa'nın politik seçkinlerinin kriz karşısındaki başarısızlığı toplumsal çöküntüye, üye ülkeler içinde ve arasında eşitsizliğin artmasına ve aşırı sağın yaygınlaşmasına yol açıyor.  TTIP (AB ile ABD arasındaki ticaret ve yatırım anlaşması) ve CETA (AB ile Kanada arasındaki ekonomi ve ticaret anlaşması) gibi ticaret anlaşmaları şirketlere öncelik veriyor ve bunun bedelini topluma ödetiyor.

Avrupa'nın ekonomik ve sosyal dayanışmaya dayanan ilerici bir modele ve imalat sektöründe kaliteli istihdama yatırım yapılmasına ihtiyacı var. Avrupa'nın karşı karşıya olduğu zorluklar eşitsiz bir şekilde paylaşılıyor. Kemer sıkma politikalarının yükünü emekçi halk, borç krizi ile mülteci akınının yükünü ise güneydeki ülkeler çekiyor. İnsancıl bir Avrupa'nın bu zorlukları paylaşması gerekiyor.

IndustriAll Avrupa Sendikası'nın yeni genel sekreteri Luc Triangle şöyle dedi: “Önümüzdeki dört yıl boyunca IndustriAll Avrupa'nın ana faaliyetlerinin özünü etkin sendikal koordinasyon oluşturacak. Amaç sendikal örgütümüzü ve örgütün Avrupa kimliğini güçlendirmektir.”

IndustriAll Avrupa Sendikası üyelerinin çıkarlarına öncelik verecektir.

Önümüzdeki dönemde örgüt şu dört ana hedefe odaklanacak:
-Avrupa'da sanayi sektörlerinde kaliteli, güvenli ve yüksek ücretli istihdam yaratmak;
-Bütün Avrupa'da iyi çalışma koşullarının gerçekleşmesi için geniş kapsamlı toplu pazarlık sistemlerinin gelişmesini sağlamak;
-Çokuluslu şirketlere güçlü bir karşı ağırlık oluşturmak;
-Hedefe yönelik örgütlenme ile Avrupa ve ülkeler düzeyinde sendikaları güçlendirmek.

IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi: “industriAll Avrupa Sendikası ve IndustriALL Küresel Sendika örgütlenme ve sendikal hareketin güçlendirilmesi için ortak çalışma yürütecektir. Ne var ki daha çok kadın yöneticinin sendikalarda göreve getirilmesi gerekiyor.”