• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL yöneticileri Rio'daki kongreye hazırlanıyor

01.06.2016

25-26 Mayıs'ta Frankfurt'ta yapılan Yönetim Kurulu toplantısındaki 200 katılımcının görüşme gündeminde IndustriALL Küresel Sendika'nın Brezilya'daki 2. Kongresi'nin hazırlıkları, örgütlenme ve kampanya çalışmaları, iklim değişikliği ve 4. sanayi devrimi yer alıyordu.

Görüşmelerde ele alınan konulardan biri, Ekim ayında Rio de Janeiro'da yapılacak ikinci IndustriALL Kongresi'nin hazırlıkları ve Brezilya'daki son dramatik siyasi gelişmelerdi.
Başkan Berthold Huber, Devlet Başkanı Dilma Rousseff hakkında kovuşturma sürecinin başlamasına ilişkin Brezilya senatosundaki son oylamanın demokrasiye saygısızlık konusunda tehlikeli bir emsal oluşturduğunu söyledi.

Yönetim Kurulu, ülkede süregiden darbeye şiddetle karşı çıkarak Brezilya halkıyla dayanışmasını dile getiren bir karar aldı. Geçici hükümet, Brezilya'da 40 milyon insanın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olan son dönemdeki ilerici sosyal politikaları tasfiye etmeye girişti.

Kongre hazırlıkları çerçevesinde, Yönetim Kurulu, üç genel sekreter adayını – Norveç'ten Atle Høie, Türkiye'den Kemal Özkan ve Brezilya'dan Valter Sanches'i-- dinledi. Şimdiki genel sekreter Jyrki Raina, Başkan Huber ve Başkan Yardımcısı Tom Buffenbarger Ekim'deki Kongre'de görevden ayrılıyorlar.
IndustriALL Küresel Sendika'nın Yönetim Kurulu, ayrıca, Volkswagen'e, ABD'deki Chattanooga fabrikasında sendikal haklara saygı göstermesi için çağrıda bulundu.
Ulusal ve uluslararası çalışma normlarını ihlal eden Alman otomotiv çokuluslusu, Aralık'ta yapılan oylamada yetkili sendika olarak IndustriALL üyesi Birleşik Oto İşçileri Sendikası'nı seçen Chattanooga fabrikasındaki vasıflı işlerde çalışan işçilerle müzakereyi reddediyor.
 

Örgütlenme ve kampanya çalışmaları

IndustriALL’un dünya ölçeğindeki örgütlenme projeleri, son iki yılda çeyrek milyon yeni üye kazanılmasına ve bir örgütlenme kültürü yaratılmasına yardımcı oldu. 
Bangladeş'te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması ülkede milyonlarca hazır giyim işçisinin iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesini sağladı. Yönetim Kurulu, yürürlükteki anlaşma sona erdiğinde, 2018'de başlamak üzere markalarla yeni bir anlaşma için bir öneri hazırlanmasını onayladı.
IndustriALL, işkolu ölçeğinde toplu pazarlığı desteklemek üzere 18 hazır giyim imalatçısıyla gerçekleştirilen ACT giriişimine ve Mutabakat Protokolü'ne bağlıdır ve bu, hazır giyim işçilerinin ücretleri için eşit koşullar yaratmaya yönelik ilk gerçekçi mekanizmadır.
Yönetim Kurulu, Rio Tinto yerel düzeyde sendikalar karşısındaki tutumunu düzeltene kadar bu şirket üzerindeki baskıyı sürdürme kararı aldı. Dünya ölçeğinde çalışma normları ve küresel ve bölgesel diyalog yapıları konusunda maden çokuluslusuyla görüşmeler sürüyor.
IndustriALL Türkiye'de Hugo Boss'a karşı Teksif'le ve ABD'de Nissan'a karşı Birleşik Oto İşçileri Sendikası'yla iki önemli kampanya daha yürütüyor.
 

Sendikalar, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik

Küresel sera gazı emisyonlarını kısmak ve iklim değişikliğini sınırlamak için Aralık 2015'te imzalanan Paris Anlaşması, IndustriALL'un faaliyette olduğu sektörlerde önemli bir etki yaratacak. Sendikaların ulusal düzeyde kamusal politikaları dikkate alması ve işçiler için adil bir geçiş sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor.
Üretkenliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için akıllı teknolojiyi ve gerçek zamanlı verileri kullanan dördüncü sanayi devrimi, işçiler ve IndustriALL sektörleri bakımından aşılması gereken sorunlar yaratıyor. IndustriALL dijitalleşme ve 4. sanayi devrimi konusunda bir şirket politikası geliştirecek. 
 

Ticaret

Uluslarötesi ticaret anlaşmaları üzerine yapılan görüşmede, Britanya ve Hindistan sendikaları, Çin'in çeliğe uyguladığı dampingin ülke sanayileri üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgi verdi.
Toplantıda konuk olarak bulunan İran Metal İşçileri ve Teknisyenleri Sendikası'ndan (UMMI) Camşid Ahmadi, İran'daki işçilere daha fazla destek vermesi için Yönetim Kurulu'na çağrıda bulundu. Camşid Ahmadi, IndustriALL'dan, İran'da Peugeot ve Renault gibi çokuluslu şirketlere sendika ve işçi haklarına saygı göstermeleri konusunda baskı yapmasını istedi.

Jyrki Raina şöyle dedi:

“Frankfurt'taki yapıcı tartışmalar Rio de Janeiro'da yapılacak ikinci IndustriALL Kongresinin hazırlıklarında bizlere yön verecek. Kongrede 1000'i aşkın delege tarafından çalışmalarımızın ilk dört yılının sonuçları değerlendirilecek ve eylemimizin izleyeceği yön belirlenecek. Birliğin ve somut dayanışmanın daha etkin bir biçimde sürdürülmesi, hükümetlerin ve şirketlerin işçileri temel haklarından yoksun kılmak istediği karmaşık bir küresel dünyanın zorluklarını daha büyük bir güçle göğüslememizi sağlayacaktır.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı