• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kazakistan'da Petrol Sendikasının İki Yöneticisi Tutuklandı

08.02.2017

Kazakistan'da sendikal haklar hızla kötüye gidiyor. 21 Ocak'ta Aktau'da polisler Kazakistan Cumhuriyeti Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu'ndan (CNTUK) iki sendikacıyı tutukladı. CNTUK yakın geçmişte yetkili makamlarca kapatılmıştı.

 

Tutuklu yöneticiler Nurbek Kushakbaev(CNTUK Başkan Vekili) ve Amin Yeleusinov CNTUK üyesi ve Oil Construction Şirketi'nde örgütlü sendika başkanı hala gözaltındalar ve nerede oldukları bilinmiyor.

 

Kushakbaev yasadışı açlık grevine katılmakla suçlanıyor. Aktarılanlara göre, toplamda 700'den fazla destekçiye ulaşan grevde, en az 16 kişi de bu eylemlerinden dolayı 135 ABND Doları ile 340 ABD Doları arasında para cezalarına çarptırıldılar. Bu meblağlar Kazakistan işçileri için çok yüksek.

 

Aynı şekilde CNTUK eski genel başkanı Larisa Kharkova grev başladıktan hemen sonra zimmetine sendika fonlarından para geçirmekle suçlandı, aynı suçlama Yeleusinov için de yapıldı. Bu suçlamalar 7 ile 12 yıl tutukluluk anlamına geliyor. Ancak polis şu ana dek kamuoyuna ne kadar fonun çalındığına ilişkin bir açıklama yapmadı.

 

CNTUK temsilcisi Oil Construction Şirketi'ndeki kitlesel grevi durdurmak için bu tarz davaların üretildiğini belirtti.

 

İşçiler yöneticilerinin tutuklanmasının ardından açlık grevinin durdurmaya zorlandı.

 

Tutuklandıktan sonra, Kushakbaev ve Yeleusinov'un iki gün boyunca avukatlarıyla temas kurmaları engellendi. İçişleri Bakanlığı çalışanları avukatlara polis kayıtlarını göstermeyip, yöneticilerin nerede tutulduklarına ilişkin bilgilendirme yapmadılar.

 

Son tutuklamalardan önce IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches Kazakistan Devlet Başkanına mektup göndererek işçilerin Kazakistan'da özgürce sendika kurabilme haklarının korunması ve CNTUK'un yeniden açılması için harekete geçmesini talep etti.