• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kuveyt'te Petrol Sendikalarının Talepleri Müzakere Masasında

17.05.2016

IndustriALL Küresel Sendika üyesi Petrol ve Petrokimya İşçileri Konfederasyonu'ndan (OPIWC) ve ülkedeki petrol sendikalarından bir heyet, Nisan ayında ilan edilen süresiz grevi sona erdirmek amacıyla 20 Nisan'da Kuveyt başbakanı ile görüştü.

Toplantı, başbakanlık tarafından işçilerin taleplerini görüşmeye yönelik bir mekanizma oluşturulmasıyla sonuçlandı. Ayrıca, bakanlar kurulu ile devlete ait Kuveyt Petrol Şirketi ve OPIWC'den oluşan üçlü bir komite kuruldu.
Kuveyt hükümetinin müdahalesiyle, sendikaların taleplerinin görüşülmesi ve grevci işçilere yaptırım uygulanmaması konusunda verilen güvenceler üzerine, grev 20 Nisan'da sona ermişti.

İlk kez 25 Nisan'da toplanan komitede şu konularda mutabakata varıldı:

İşçilerin taleplerinin, Bakanlar Kurulu tarafından, iki hafta içinde karar vermek üzere tarafsız bir hukuk komitesine iletilmesi.
Hukuk komitesi çalışmasını bitirene kadar işçilerin ücret kısıntılarının dondurulması.
Kuveyt Petrol Şirketi'nin grevde geçen günlerin çalışılmış sayılması için gerekli hukuki önlemleri alması.
Sendikanın (OPIWC) işçi hakları üzerinde olumsuz bir etki yaratmadan petrol sektöründe maliyetlerin tedricen düşürülmesi ve kârın azamiye çıkarılması konusunda bir inceleme hazırlayıp sunması.

Ücretleri aşağı çekerek maliyetleri düşürmeye yönelik önlemler içeren Stratejik Alternatif yasa tasarısına petrol sektörünün dahil edilmesinin olumsuz etkileri konusundaki sendika görüşlerinin incelenmesi.

OPIWC başkanı Saif al-Kahtani şöyle dedi:

“Kuveyt hükümetinin uyuşmazlığa son verme ve petrol işçilerinin haklarını güvenceye almak için müzakerelere başlama çabasını takdir ediyoruz."
IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan ise şu açıklamayı yaptı:
"IndustriALL müzakerelerin gelişmesini yakından izliyor, OPIWC'deki kardeşlerimize ve Kuveyt petrol sektöründeki tüm işçilere dayanışmasını ve desteğini sürdürüyor."