• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Meksika Sendikaları Artan Petrol Fiyatlarına Karşı Mücadeleye Devam Ediyor

31.01.2017

Meksika'da IndustriALL üyesi sendikalar 1 Ocak'ta  artan petrol fiyatlarına karşı protestolara başlayacaklarını ilan ettiler. Ertesi gün ülke çapında eylemlere başlandı ve sendikalar, hükümet geri adım atılana dek eylemleri sürdüreceğini açıkladılar.

Ocak ayından bu yana sendikalar, öğrenci ve çiftçi örgütleri ve kooperatifler, hükümetin petrol fiyatını ülkenin 31 eyaletinden altısında yüzde 20 oranında artırma kararına karşı yaygın protesto gösterilerini örgütlediler.

Göstericiler eylemler süresince yolları kapadı, akaryakıt istasyonlarını ateşe verdi, yürüyüşler düzenledi ve işyeri işgalleri gerçekleştirdi. Ayrıca gelecek eylem planları yapılarak, Devlet Başkanı  Peña Nieto'ya istifa çağrısı yapıldı.

IndustriALL üyeleri; Lastik İşçileri Sendikası(SNTGTM), Elektrik İşçileri Sendikası(SME), ve Madenciler Sendikası (SNTMMSRM)  da protesto gösterilerine katılıyor.

Sendikalar kamuoyuna ve işçilere 26 Ocak'ta Mexico City'de yapılacak protestoya çağrı yaparak;

“Bizler bu politikaları tersine çevirmek için kitlesel olarak ulusal bir hareketi inşa etmeliyiz,
ve ulusal eylem günü ile bunu başlatacağız.” dedi.

Hükümet petrol fiyatlarındaki artışın küresel fiyat artışlarından kaynaklandığını, vergilerde herhangi bir artış olmadığını iddia ediyor. Hükümetin enerji sektöründeki reformlarının bir parçasını oluşturan tedbirler, fiyat serbestisini başlatıyor ve devlete ait petrol şirketi PEMEX'in  akaryakıt istasyonlarındaki tekelci konumunu 2017 yılı sonu itibariyle bitiriyor.

IndustriALL'un Sendikal Haklar, Kampanyalar ve Örgütlenme direktörlerinden Fernando Lopes Meksika'daki gelişmelerle ilgili;.

“Meksika halkı ve işçileri artık daha fazla Enrique  Peña Nieto hükümetininin politikalarını kabul etmiyor bu yüzden kazanmak için sokaklarda. IndustriALL Meksikalı meslektaşları ile bu kavgada omuz omuza ve tüm Meksika sendikacılarını dayanışma göstermeye çağırıyor.” dedi.