• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MENA Petrol ve Gaz Sendikaları Dayanışmayı Güçlendiriyor

10.05.2016

Küresel petrol fiyatlarındaki düşüş Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki petrol işçilerini ve sendikalarını yeni sorunlarla karşı karşıya bırakırken, bölgedeki petrol ve gaz sendikaları 21-22 Nisan günlerinde Beyrut'ta bir araya geldi.

MENA bölgesi petrol ve gaz ağı toplantısı, MENA ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve Norveç'ten sendikaları temsil eden 31 delegeyi bir araya getirdi. 
Toplantı gündeminin odağında petrol fiyatlarındaki düşüşün toplumsal sonuçları ve sendikaların buna küresel ve bölgesel düzeydeki yanıtları yer alıyordu. Toplantıda, ayrıca, ağın ilk yılında kaydettiği ilerleme ve ülke, bölge ve şirket düzeyinde sürdürülebilir ağ ilişkilerinin gelişme seyri ele alındı.
Bölgede faaliyet gösteren DNO, Exxon Mobile, FENOSA, Total ve Shell gibi çokuluslu şirketlerden delegelerin katıldığı toplantıda, bölgede şirket düzeyinde ağ kurmaya yönelik mekanizmalar oluşturuldu.

MENA sendikalarına önceden iletilmiş soru formunun verileri çerçevesinde, Cezayir, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Moritanya, Fas, Filistin, Tunus ve Yemen'den delegeler şu konularda görüşlerini belirttiler: sendikal mevzuat, iş sağlığı ve güvenliği, ücretler, işgücü ve sendikalaşma, sendikal yapılar, güvencesiz çalışma, çokuluslu şirketler, kadınlar ve gençler, sosyal diyalog ve toplu sözleşmeler.

Türkiye'den Petrol-İş ve Norveç'ten Industri Energi sendikaları, bölgede faaliyet gösteren çokuluslu şirketler ve ulusal düzeyde sendikaların güçlendirilmesi konusunda deneyimlerini paylaştı.
Bölgede petrol ve gaz sektöründeki işçiler son aylarda sektör ve şirket düzeyinde bir dizi mücadele veriyor. Toplantıda delegeler grevdeki Kuveyt petrol işçileriyle, Fas'taki SAMIR rafinerisi işçileriyle ve Yemen'deki DNO işçileriyle dayanışma kararları aldı. Ayrıca, Ürdün'deki Petrol ve Kimya İşçileri Sendikası'nın mücadelesinin desteklendiği açıklandı. 

Katılımcılar, hazırlanan eylem planı çerçevesinde, bölgede çokuluslu şirketlerdeki sendika ağını ve bilgi alışverişini geliştireceklerini, MENA petrol ve gaz sendikalarının kapasitesinin geliştirilmesini destekleyeceklerini, kadınların katılımını artıracaklarını ve bölgesel düzeyde dayanışmayı geliştireceklerini vurguladılar.
Nisan'daki ağ toplantısı, Aralık 2015'te Amman'da MENA petrol ve gaz yürütme kurullarının birleştirilmesinden sonra yapıldı.