• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Toyo Matbaa Mürekkepleri Fabrikalarında İşverenin Sendikasızlaştırma Girişimi

22.07.2016

İzmir Şubemize bağlı bulunan Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 35 yıldır örgütlü olduğumuz Toyo Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.işyeri 01 Ocak 2016 tarihinde Yaşar Holding bünyesindeki DYO Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikasının %75' ini Japon Toyo firması almış bulunmaktadır. 35 yıldır iş barışı ve huzuru içerisinde anlayışla yürüttüğümüz sendikal örgütlülüğümüz Japon Toyo firmasının %75'ini alımından sonra anlayış değiştirmiştir. Özel İstihdam Büroları üzerinden 6 aylık geçici işçi alımları başlamıştır.

Üyelerimizin vardiyaya göre 2'şer günlük uyarı vizite eylemi yapması üzerine bu kez Güvenlik, Sevkiyat ve Mal Kabul bölümlerimiz ismi dahi belli olmayan taşeron bir firmaya verilmiş, bölümlerde çalışan yaklaşık 30 üyemizin de taşeron firma bünyesine geçmesi istenmiş ve üyelerimiz tehditle atılmak istenmiştir. Bunun üzerine 14 üyemiz bu girişimi kabul etmeyerek kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak işten ayrılmıştır.

Gerek fabrika önünde basın açıklaması yapılması gerekse üretimden gelen gücümüzün kullanılması için yapılan vizite eylemlerimiz 2935 sayılı OHAL Yasası'nca engellenmektedir. Herşeye rağmen Pazartesi gününden itibaren üretimden gelen gücümüzü kullanarak 31 Aralık 2016 tarihine kadar yasal örgütlü olduğumuz Toyo Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. işyerinde sendikamızın yetkisini düşürmemek için üyelerimizle birlikte  her türlü mücadeleyi vereceğiz. Üyelerimize ve sendikamıza hayırlı uğurlu olsun. Dik duran ve sendikasından kopmayan tüm üyelerimizi kutluyorum.