Toyo Matbaada İşten Çıkarmalara Protesto Eylemi

27.07.2016

26 Temmuz 2016 tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan İzmir Şubemiz işyeri Japon Toyo Matbaa Mürekkepleri San. Ve Tic. A.Ş. işyeri önünde yapmış olduğumuz basın açıklamasına Genel Merkez Yönetim Kurulumuz işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamamıştır.

Şubemize bağlı bulunan işyerlerinden TPI Kompozit Kanat San. ve Tic. A.Ş. işyerinden 27 servis 275 üye, Tetra Pak Paketleme San. ve Tic. Ltd. Şti. iş yerinden 6 servis ve özel araçlarıyla 105 üye, DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş. işyerimizden 8 servis 125 üye toplamda 505 üyemiz, ayrıca Türk-İş 3 Bölge Başkanı, Tez-Koop İş İzmir Şube, Yol İş 1.No'lu Şube, Tes-İş 1 Nolu şube, Tüm-Tis İzmir Şube, yöneticileri ile Türk-Metal Manisa Şubesi yöneticileri ve üyeleri katılmışlardır.

Katkıda bulunan tüm sendika ve üyelerimize teşekkür ediyoruz.

İzmir Şube Başkanımız A.Gani Gündoğdu'nun yapmış olduğu basın açıklaması aşağıda yer almaktadır

PETROL-İŞ SENDİKASI İZMİR ŞUBESİ

Basın Bülteni... Basın Bülteni... Basın Bülteni...

Değerli Basın Mensupları Yaşar Holding bünyesinde Manisa'da kurulu bulunan DYO Matbaa Mürekkepleri San.ve Tic. A.Ş. işyerinde sendikamız Petrol-iş 35 yıldır örgütlü bulunmaktadır. Ancak 01 Ocak 2016 tarihinden itbaren adı anılan şirketin %75' ini Japon Toyo firması satın almış bulunmaktadır.

Fabrikanın yeni ünvanı Toyo Matbaa Mürekkepleri San.ve Tic. A.Ş. olmuştur. 35 yıldır iş barışı ve huzuru içinde yürüttüğümüz sendikal anlayış Japon Toyo firmasının satın almasından sonra yerini baskıcı ve sendikayi yok edici anlayışa bırakmıştır.

Şöyle ki; Son torba yasalarıyla yürürlüğe giren İŞKUR üzerinden işçi alımı veya istihdam büroları üzerinden alınan kiralık işçilik bu işyeri yöneticileri tarafından uygulamaya konulmuştur.

Manisa'da bulamadıkları kiralık işçileri Akhisar'dan bularak fabrikaya almışlardır. Şu an  üretim bölümünde 12 kiralık işçi bulunmaktadır. Bununla yetinmeyen işveren 1 Ocak 2017 tarihinde yetki alıp toplu sözleşme imzalama yetksini düşürmek için güvenlik, sevkiyat ve mal kabul bölümlerinde bulunan 30 arkadaşımızı ismi belli olmayan taşerona devretmiştir. 14 üyemiz taşeronlaşmaya karşı gelmiş ihbar ve kıdem tazmınatlarını alarak ayrılmışlardır.

Fırsatçı işverenler bu Torba Yasaları'ndan çıkan kanunları sendikaları yok etmek için kullanmaktadırlar. Bu Torba Yasası kanunlarına başta Türk-İş Konfederasyonumuz olmak üzere bütün sendikalar karşı olmasına rağmen yasa çıkmıştır. Türk-İş olumsuz yasaları Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde sendikalı örgütlülük oranı % 86 ile % 92 oranında iken Türkiye'de bu oran % 5 ila % 6 oranındadır. Ancak bu kiralık işçilik ve taşeronlaşma ile Türkiye'de bu oran sanırım bir veya iki yıl içinde % 3'lere inecektir.

Buradan sınıf inancı sınıf sendikacılığı yapan tüm sendikalara sesleniyorum. "İstihdam büroları üzerinden kiralık işçilik ve taşeronlaşmaya karşı alanlara inilecektir. Aksi taktirde bütün işyerleri Japon Toya Matbaa Mürekkepleri işyeri gibi olacaktır. Toyo firmasını buradan uyarıyorum, 35 yıldır örgütlü olduğumuz bu işyerini size bırakmayacağız.Ben varsam siz varsınız. Ben yoksam siz de yok olacaksınız. Hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum. Zafer direnen emekçilerin olacaktır.”
        Saygılarımızla.

PETROL-İŞ SENDİKASI
   İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
    ADINA