• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hükümetin enflasyon hedefi tutmadı

Hükümetin enflasyonda yıllık hedef yine tutmadı. Aralık'ta fiyat artışları yüzde 0.38'de kaldı. 2012 yılı enflasyon yüzde 6.16 olarak gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon da yüzde 8.89 oldu.

03.01.2013

Hükümetin enflasyon sepetinde yaptığı değişiklikler sonucunda, yıl boyunca akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünleri gibi temel girdilerin fiyatlarındaki büyük artışlara karşın, enflasyon 2011'e göre geriledi.

Türkiye İstatistkik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Aralık ayında tüketici fiyatları, Kasım ayında olduğu gibi yüzde 0.38 yükseldi. Böylece 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon da yüzde 8.89 oldu. TUİK'in açıklamasına göre, Aralıkta üretici fiyatları endeksi ise, artış beklentilerine karşın yüzde  0.12 düştü ve yıllık artış yüzde 2.45'te kaldı. Ortalamalara göre yıllık artış da yüzde 6.09 oldu.

SAPMA ORANLARI TUTMADI

Hükümetin sepet oyunlarına karşın, enflasyonda yıllık hedef yine tutmadı. Hükümetin 2012 yılı için yüzde 5 ile başladığı enflasyon hedefinde sapma yüzde 23 oldu.  Merkez Bankası'nın 2006 yılında başladığı enflasyon hedeflemesinde hedefeleri hiçbir zaman tutturamadı. 2006 yılında yüzde 94 olan sapma oranı, sonraki yıl yüzde 100'e ve daha sonra da yüzde 152 düzeyine çıktı. Kriz sürecinde sapma tersine olarak yüzde 14 ve yüzde 2 saptıktan sonra, hızlı büyüme yılı 2011'de yine yüzde 100 düzeyine çıktı.

Sapmanın 2012 yılında yüzde 23'e çekilmesinde enflasyon sepetindeki ağırlıkların etkisi büyük oldu. Otomobil gibi ağırlığı yüksek bileşenlerin kriz nedeniyle fiyatının fazla artmaması enflasyonu frenledi.

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI GIDA ÜRÜNLERİNDE

Aralık ayında en çok gıda ürünlerinin fiyatları yükseldi. Fiyatı en çok artan 10 üründen sekizini gıda ürünleri oluşturdu. Bu ürünlerin en üst sıralarını da salatalık, patlıcan, dolmalık biber, domates ve kuru soğan aldı. Fiyatı en çok düşenlerde de ilk üç sırada ise portakal, kadın gömleği ve tavuk eti yer aldı. Bu ürünleri etek, pırasa, kazak ve ayva izledi. Fiyatı en çok düşenler arasında mücevherin de bulunması dikkat çekti.

Kaynak: www.emekdunyasi.net