• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kıbrıs Türk Petrol işçileri grevde

Petrol-İş Sendikası, Kıbrıs Türk Petrolleri hisselerinin satışa çıkarılmasını protesto amacıyla bir günlük grev ve Başbakanlık önünde eylem gerçekleştirdi.
11.11.2011

Petrol-İş Sendikası, örgütlü bulunduğu Kıbrıs Türk Petrolleri hisselerinin bir kısmının satışa çıkarılmasını protesto amacıyla bugün bir günlük grev yanında Başbakanlık önünde de protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası (Petrol-İş), K-Pet hisselerinin yüzde 38’lik bölümünün satışa çıkarılmasını protesto  amacıyla bu sabahtan itibaren Kalecik Dolum Tesisleri’nde bir günlük greve gitti.

Sendikanın Başbakanlık önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında, sendikadan 4 kişilik bir heyet Başbakan’la görüşme talebinde bulundu.

Taleplerinin kabul edilmesi üzerine Petrol-İş’in bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, Petrol-İş Genel Başkanı Levent Şentan, Sendika Genel Sekreteri Mustafa Soykan ve Sendika Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Taygun Bakanlar Kurulu’nun toplanmasından önce, Başbakan İrsen Küçük ile görüştü.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Seyis, sorunsuz çalışan, vergi ve yatırımlarını yapan, zararda olmayan, toplumun malı K-Pet’in yüzde 38’lik hissesinin neden satıldığı ve kamu iştirakinin neden yüzde 48 değil de yüzde 10 olarak bırakıldığı konusunda Başbakan’dan açıklama istediklerini söyledi.

Başbakan’ın konuyla ilgili açıklamalardan tatmin olmadıklarını kaydeden Seyis, Başbakan İrsen Küçük’ün “malımızın değeri düşmesin diye satıyoruz” şeklinde açıklama yaptığını kaydetti.

Devletin elinde yüzde 10 hisse kalmasının, hisselerin değerini daha da düşüreceğine vurgu yapan Seyis, Başbakan Küçük’e de bunu belirttiklerini ancak yanıt alamadıklarını söyledi.

Seyis, yüzde 52’lik hissenin devlette kalması önerisinde bulundukları Başbakan’ın, bu öneriye sıcak baktığı ve “olabilir aslında” diye yanıt verdiğini ifade etti.

Başbakan’ın bu ifadesini gayrı resmi bulduklarını kaydeden Seyis, “hükümet, hükümet olduğunu farkında değil” diye yorumladı. 

Eylemler sürecek, süresiz greve gidilebilir

Görüşmenin ardından eylemi sonlandıran sendika temsilcileri, 24 saatlik grevlerinin ardından yarın sabah itibarıyla işlerinin başında olacaklarını ve konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Eylemlerden ve süresiz greve girmekten çekinmeyeceklerini de kaydeden sendika temsilcileri, zaman zaman değişik eylemler gerçekleştireceklerini kaydettiler.