• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Yunanistan’da işçi sınıfı teslim olmamakta kararlı

Yunan işçi sınıfı Çarşamba ve Perşembe günleri ülke çapında greve gidiyor. Son iki yılda yirmiyi aşkın genel grev gerçekleştirilen ülkede, Yunanistan Komünist Partisi bu iki yılda aslında “çok şeyin değiştiğini” anlatan bir değerlendirmeyle ortaya koydu.

SOL HABER
18.10.2011

Son iki yıl içerisinde büyük kısmı Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) öncülüğünde, yirmiyi aşkın genel grev düzenlendi. Düzenlenen kitlesel eylemlerin, işgallerin, sektörel grevlerin, iş bırakma eylemlerinin ise sayısını dahi söylemek güç…

IMF’siyle, AB’siyle emperyalizmin “boyun eğdirmek” için elinden geleni yapmasına, sosyal demokrat PASOK’uyla, "muhafazakar" Yeni Demokrasi’siyle, faşist LAOS’uyla sermaye partilerinin işçi sınıfına karşı el ele vermesine, hatta sarmaş dolaş olmasına rağmen, emekçiler boyun eğmiyor, direniyor; dahası mücadelede yeni mevziler kazanmak üzere gücünü ortaya koyuyor.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler yakından izlense ve konunun ilerici kamuoyunda ilgi çektiği bilinse de, bu cenahta bile, aradan geçen iki yıl içerisinde Yunanistan’ın neredeyse “arafta” kaldığı yönünde bir izlenimin yerleştiğini söylemek abartı olmaz. Dolayısıyla yarın ve sonraki gün PAME öncülüğünde gerçekleştirilecek 48 saatlik grev de “eskisi kadar” ilgi uyandırmıyor.

Oysa eylemlerde işçi sınıfının siyasi öncülüğünü yapan KKE, aradan geçen iki yılda aslında çok şeyin değiştiğini ortaya koyuyor. Sınıf mücadelesinde, üstelik işçi sınıfının özellikle son yirmi yılda neredeyse yenilgiye alıştığı bir dönemde, ağırlıkların birden bire tersine değişmesini beklemek, çocukluktan çıkmış herkes için açık olmalıydı. Çocuk olmanın kötü bir yanı yok elbette, ancak siyasi aklın çocukluk çağında kalmasına pek de hayırhah bakılmamalı… Bazı çocuk akıllıların şu "Arap Baharı" diye adlandırılan safsatayı gösterip, Yunanistan'da olan biteni küçümsemeye kalktığını bile gördü bu meselenin takipçileri...

KKE Siyasi Bürosu, 19-20 Ekim’de yapılacak grev öncesi gelinen noktada siyasi hedeflerini ve stratejisini anlatan bir açıklama yayımlayarak, çocuk kalmakta ısrar edenleri bir kez daha sarstı.

devamı için: