GEBZE ŞUBESİ KADIN KOMİSYONU'NUN AÇIKLAMASI:

FLORMAR DİRENİŞİYLE

DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM!

Flormar direnişinin başladığı günden beri direnişin başarıya ulaşması için her türlü katkıyı sunan, her zaman direniş alanında olan Gebze Şubesi Kadın Komisyonu'nun kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan açıklamasını paylaşıyoruz.

Merhaba işçi kardeşlerim. Gebze Petrol-İş Kadın Komisyonu olarak hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Umarım herkesin haberi vardır. Flormar işçileri ağır çalışma koşulları, uzun iş saatleri ve düşük ücretlerden dolayı sendikamızda örgütlendiler. Güzellik alanında dünyada marka olan Flormar patronları ise 132 (çoğu kadın) işçiyi sendikaya üye olduğundan dolayı haksız ve hukuksuz olarak işten çıkardı. Bunun üzerine çoğu kadın işçiler bu zulüm ve hak tanımazlık karşısında onurlu bir şekilde direnişe çıktılar. İşçiler birlikte güçlü olduklarını ve dayanışmanın gücünü gördüler.

Gebze Petrol-İş Kadın Komisyonu olarak, direnişinizi coşkuyla selamlıyor, onurlu ve haklı direnişinizin direnişimiz olduğunu söylüyoruz. Bizler de aynı işkolunda çalışan kadın işçileriz. Sendikasız çalışma koşullarını bizler de çok iyi biliyoruz ve sizlerin yaşadıkları sıkıntıları çok iyi anlayabiliyoruz. Neden mi sendikalı olunmalı? Patronlar hep daha fazla kazanmak ister. Tüm amaçları budur onların "daha fazla kazanmak". Biz işçilerin ise yaşadıklarıyla pek ilgilenmezler. Onlar bizim ne canımızı, ne sağlığımızı, ne yiyip-içtiğimizi ya da nasıl barındığımızı ve ne de çocuklarımızı düşünürler. Tek amaçları vardır, daha fazla kazanmak!

Neden mi sendikamızda örgütlenmeliyiz? İnsanca yaşayabilmek, zorla dayatılan uzun iş saatlerinde çalışmamak için, insanca geçinebileceğimiz bir ücret için, iş güvencemiz için, işyerlerinde kadına pozitif ayrımcılık için. Biz kadın işçilerin en çok karşılaştığı sorundur, kadın işçilerin ihtiyaçlarının görmezden gelinmesi. Kadın işçiye olan ön argıların da aşılması, sendikamızla birlikte mücadele edilmesi gereken temel konulardan biridir.

Direnişte olan bir kadın işçi şöyle diyor "Bizim direnişte olduğumuzu duyan işçi arkadaşlara korkmayın diyorum. Biz de başlangıçta çok korkuyorduk. Hiçbir şey olmuyor, daha çok güçleniyorsunuz. Direnişte birlik ve beraberliği görüyorsunuz. Bizim de başlangıçta kafamızda çok soru işaretleri vardı, acaba bu iş olur mu olmaz mı diye. Hatta ben kendi şahsıma burasının kadın işçi ağırlıklı olduğunu düşünüp, kadınların da bir tık daha geriden geldiğini düşünüp, biz bu işi başaramayacağız, yapamayacağız diye düşünüyordum. Ama öyle değilmiş. Biz kadınlar olarak her şeyi yapabiliyoruz. Siz erkekler olarak korkmayın. Siz korktukça patronlar daha çok üzerinize gelecektir ama korkmadığınızda geri çekileceklerdir".

Direnişçi kadın işçi arkadaşımızın dediği gibi, bu hayatın içinde olduğumuz sürece biz kadınlar her şeyi güzelleştiriyoruz. Yeter ki üzerimize ekilen umutsuzluk tohumlarını üzerimizden atalım. Korkmadan, şüpheye düşmeden mücadelede kadın işçiler olarak, öne çıkarak haklarımızın takipçisi olalım.

Evet, Flormar işçileri işçi sınıfımıza ve kadın işçilere, haklarımızı koruyabilmek için direnmekten ve mücadele etmekten başka bir yolumuz olmadığını en iyi şekilde gösteriyor. Bizler çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız. 'Kadın işçiler mücadelede öne' şiarıyla sizleri coşkuyla, umutla selamlıyorum.

Yaşasın Flormar Direnişi! Yaşasın Sınıf Dayanışması!

Gebze Petrol-İş Kadın Komisyonu

Beria PEHLİVAN

(Kaynak: Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 59, Ağustos 2018)