Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 63. sayısından merhaba

Dergimizin 63. sayısıyla tekrar karşınızdayız. Yeni sayımız, Covid-19 virüsünün bütün dünyayı etkisine aldığı bir dönemde çıkıyor. Pandemi nedeniyle pek çok ülkede ekonomi zor anlar yaşıyor, çalışanlar, emeğiyle geçinenler geçim sıkıntısını en ağır şekilde hissediyor.

Pandemi, kadınları da pek çok yönden olumsuz etkiledi. Evdeki ücretsiz işler, bakım emeği, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri gözle görülür derecede arttı. Buna ek olarak kadınların büyük kısmı işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik ve virüse yakalanma riskiyle karşı karşıya.

Covid-19 pandemisinin kadınlara etkisini sağlık, istihdam, bakım emeği, şiddet gibi farklı yönlerden ele alan pek çok rapor, araştırma yayınlandı. İlk yazımızı, bu rapor ve araştırmalardan derlediğimiz verilere ayırdık.

İlk olarak Çin'in Wohan kentinde görülen ve birkaç ay içerisinde tüm dünyaya yayılan, bugüne dek dünyada 400 binin üzerinde, Türkiye'de beş bine yakın insanın ölümüne yol açan, tıbbi adı Covid-19 olan Koronavirüs'le ilgili bilimsel verileri, nasıl korunacağınıza dair önemli ipuçlarını konuyla ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Covid-19 pandemisi nedeniyle, Petrol-İş üyesi kadınların bir kısmı kısa çalışma ödeneği alarak evlerinde kalırken, ilaç gibi üretimin durmadığı sektörlerde çalışanlar işe gitmeye devam etti. Sendikalı olmanın bir farkı olarak, hiç bir Petrol-İş üyesi, pandemi sürecinde hak kaybına uğramadı. Ayrıca, Petrol-İş'in örgütlü olduğu tüm işyerlerinde hijyen önlemleri en üst seviyede yürütüldü. Bununla birlikte, evdeki işler ve hijyen yönetimi psikolojiyi zorlayacak boyutta. Salgında işe giden kadın üyelerimizle küçük bir söyleşi gerçekleştirdik ve nasıl etkilendiklerini sorduk.

Covid-19 pandemisi, pek çok yerde mizah yönünden de ele alındı. Bizde de Bilge Kız bu meseleye mizahi tarzda yaklaştı biraz, güldürürken düşündürdü yine. Elif Ülker'in kalemine sağlık.

Pandemi döneminde ücretsiz bakım emeğini ve kadınları nasıl etkilediğini Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Urhan yazdı.

Bu sene 1 Mayıs'ta alanlar bomboştu. Bin yılda bir karşılaşılacak bir durum. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Petrol-İş, işyerlerinde kutladı 1 Mayıs'ı. İçlerinde kadın üyelerimiz de vardı, fotoğrafları olanları dergimizde paylaştık.

Bangladeş, işçilerin en kötü ve güvensiz koşullarda, en düşük ücretlerle çalıştığı ülkelerin başında geliyor. Koronavirüs'ün neden olduğu pandemi, bu durumu daha da kötü hale getirdi. Bangladeş İşçi Dayanışma Merkezi (BCWS) yöneticisi Kalpona Akter''in sözleri, pandemi sonrası daha da kötüleşen çalışma koşullarını gözler önüne seriyor.

1860 yılında, ABD'nin New England bölgesinde, Massachusetts ve civarı ayakkabı sektöründe çalışan ve ücretlerin azaltılmasına, kötü çalışma koşullarına karşı greve çıkan yaklaşık 20 bin işçi içerisinde kadınlar da vardı. Bazıları evlerde aile işçisi, bazıları küçük atölyelerde, bazıları da yeni kurulmaya başlayan fabrikalarda çalışan kadın işçilerin yolu pek çok kez kesişti. Grevin merkezinde Lynn kenti vardı.

23 Aralık 2019 tarihinde, Petrol-İş ev sahipliğinde, genel merkezde gerçekleştirilen IndustriALL Türkiye Kadın Ağı toplantısında yapılmasına karar verilen "Türkiye'deki Üye Sendikalarda Kadın Temsili ve Kadına Yönelik Faaliyetler Haritalama Çalışması" Mayıs 2020 tarihinde tamamlandı. 14 üye sendikanın katıldığı çalışma, toplumsal cinsiyet çalışmaları bakımından henüz yolun başında olan sendikalar için önemli ipuçları içeriyor.

2020 temsilci eğitimlerinde bu sene Petrol-İş'in iki farklı işyerinden iki yeni kadın temsilcimiz vardı. Yaptığımız söyleşide, iş yaşamında, sendikada kadın olmayı konuştuk. Önümüzdeki dönem yapacakları açısından çok heyecanlı ve istekliydiler. Buradan tekrar başarılar ve kolaylıklar diliyoruz.

8 Mart bu sene yine her zamanki gibi işyerlerinde, şubelerde yapılan etkinliklerle kutlandı. Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Süleyman Akyüz'ün açıklaması dosyamızın ilk yazısı. Bu sene Petrol-İş'li kadınların sloganı "Kadınlara eşit, güvenceli, şiddetsiz iş yaşamı" idi.

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız, hatalarından arındırılmış ve titiz bir çalışmanın ürünü "8 Mart Tarihçesi, Geçmişten Günümüze Kadın Emeği Mücadelesine Kısa Bir Bakış" kitabı Petrol-İş tarafından yayınlandı. Kadın emeği tarihi ve 8 Mart tarihçesiyle ilgilenenler açısından başvuru kaynağı niteliğindeki çalışmada ayrıca tarihçede yer verilmemiş, ama kadın emeği açısından dönüm noktası sayılabilecek olaylara da yer verildi.

Kadın ajandası, okuma, kadın hikâyesi, mutfak, bilim dünyasından kadınlar köşelerimiz yine ilginizi çekebilecek içeriklerle dolu. Keyifli okumalar dileğiyle bir sonraki sayımızda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.

KADIN AJANDASI / 63. SAYI