Gece vardiyası, kadınları daha olumsuz etkiliyor
Uyku konusunda yapılan yeni araştırmalar, vardiyalı çalışma düzeninin ve gece vardiyalarında çalışmanın kadınları sağlık açısından erkeklere göre daha olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, uyuma-uyanma döngüsünün bozulması sonucu oluşan uyku bozukluklarının, kadınların beyin fonksiyonlarını daha farklı bir şekilde etkilediğini belirtiyor.
Uykunuzu tam almanın önemi her zaman dile getirilir. 18-64 yaşları arasındaki her bireyin 24 saatlik periyotlar içerisinde 7 ila 9 saat uyuması gerektiğini belirten uzmanlar, bu uykunun gece ya da gündüz alınması halinde ne gibi farklılıklar olabileceğini araştırmış. Sözkonusu bu çalışmada, gece veya gündüz uyumanın kadınlar için önemli farklılıklar içerdiği, gece uyumalarının daha önemli olduğu belirtiliyor. İngiltere’nin Surrey kentinde bulunan Uyku Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir araştırmada, kadınlarda algı yeteneğinin geceleri erkeklere göre daha hızlı düştüğü tespit edilmiş. Araştırmanın bulguları, kadın işçilerin gece vardiyalarında çalışırken daha yüksek yaralanma riskleri taşığıdını göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Uykunun tam olarak alınmamasının en büyük sıkıntısı, gece vardiyasında çalışırken çıkıyor. Araştırmalar, vücudun günlük ritmindeki bu tür bozuklukların, kadın beynini erkeklerden daha çok etkilediğini ortaya koyuyor. Beynimiz, 24 saatlik zaman diliminde, vücudumuzun uyuma gibi süreçlerini günlük ritim denilen belirli kalıplara uygun olarak düzenliyor. Bu ritimlerden birisi, düzenli bir şekilde uyuyup uyanmasını sağlamak amacıyla beynimizin gün içinde daha çok, gece ise daha az uyarılmasını sağlıyor.
Gece vardiyasında çalışmanın sonucunda, bu "uyuma-uyanma döngüsünü" kaydırdığımızda, yani kendimizi geceleri uyanık kalıp gündüzleri uyumaya zorladığımızda beynimizin saati aynı kaydırmayı gerçekleştiremiyor. Geceleri çalışmada zorlanmamızın en büyük sebebi budur. Beynimiz, geceleri uyumak istediği için vücudumuza yeterince uyarı göndermeyi bırakıyor. Bazı uyku araştırmaları, kadınların gece vardiyalarında çalışmaktan daha fazla etkilendiğini, bunun sonucunda iş kazalarına maruz kalma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu riski arttıran faktörlerden birisi de kadınların gündüzleri erkeklerden daha fazla çalışıp daha az uyumalarına sebep olan aile sorumlulukları gibi sosyal faktörler.
Kadınlar uykuya daha eğilimli Kadın ve erkek beyni arasında anatomik yapıdan ve doğadan kaynaklı bazı farklılıklar bulunuyor. 1984’te yapılan bir araştırmada, kadınların günlük beyin saatinin erkeklerden daha hızlı işlediği ve bu nedenle daha uzun süre uykuya eğilimli oldukları belirtiliyor. İnsanların günlük ritimleri üzerine araştırma yapan Rutger Wever’in gönüllüler üzerinde yaptığı bir çalışma bunu somut olarak ortaya koyuyor.
Beyin fonksiyonlarında ritim farkı Kadın ve
erkeklerin beyin fonksiyonlarının günlük ritimleri arasında
farklılıklar bulunduğunu ortaya koymayı amaçlayan araştırmada, bazı
ölçümlerde kadınların uyanma performansının daha güçlü olduğu
bulunmuş. 10 günlük bir zaman diliminde 16 erkek ve 18 kadın
katılımcının beyin fonksiyonları, saatsiz ve gündüz ışığı olmayan
bir ortamda incelenmiş. Katılımcılar 28 saatlik uyuma-uyanma döngüsü
aktivitelerine sokulmuş ve zamana dair herhangi bir ipucu
verilmediğinde, beyin döngüsünün doğal ritmi, vücudun uyuma-uyanma
programından farklı davranmıştır.
Beyin saati beden saatinden farklı Tıpkı gece vardiyalarında çalışanların sıkça yaşadığı gibi, katılımcıların uyuma ve uyanma zamanları beyin saatlerinin gece ve gündüz algısıyla farklılık göstermiştir. Katılımcıların uyanık olduğu her üç saat boyunca dikkatleri, hafızaları ve motor kontrol becerileri üzerinde yapılan testlerde görevlerini tamamlamaları için gerekli efor, uyku durumu ve ruh hallerini puanlamaları istenmiştir. Katılımcıların uyuma-uyanma döngüsü beyin saatleriyle farklı çalıştığından, beynin gece ve gündüz olduğunu düşündüğü farklı zamanlarda performans göstermeleri istenmiştir. Çalışmanın sonucunda, günlük döngünün zorlanmasının kadın ve erkekleri farklı şekilde etkilediği ortaya konulmuş. Araştırmanın bulguları, vardiyalı çalışmaya bağlı oluşan algı bozukluğu ve ruh hali değişimlerini ortaya koyması açısından önemli. Bu sonuçlar, kadınların gece vardiyalarında erkeklere göre daha olumsuz etkilendiğini gösteriyor.
Gece çalışmasının olumsuz etkisi Araşırma sonucunda, gece çalışmasının ve uyku düzenini bozmanın kadınların üzerindeki olumsuz etkileri şu şekilde sıralanıyor: Beyinde saat geni ritimlerinin daha erken başlaması; vücut ısısı ve melatonin ritminde daha kısa aralıklar; daha erken başlayan ve daha uzun aralıklı melatonin ritmi; erken başlayan uzun süreli uyuma.
Kadın ve erkeklerde uyku parametreleri gözlendiğinde, rutin uyuma-uyanma zamanlarının (işgünündeki uyuma-uyanma süreleri hariç) kadınlarda belirgin şekilde daha erken gerçekleştiği tespit edilmiş. Bütün ölçümlerde performansta ölçülen en düşük noktanın kadınlarda daha belirgin görüldüğüne işaret eden araştırma, bu ölçümde, kadınların, biyolojik öğleden sonra ve akşamlarında erkeklere göre daha az uykulu olduğunu belirtmiş.
En çok etkilenen kadınlar sağlık sektöründe çalışanlar Kadınlar, uzun süre uyanık kalmaktan ve günlük uyku düzeninin bozulmasından özellikle sabahın erken saatlerinde daha çok etkileniyorlar. Gerçek hayatta, bu olumsuz etkilenme, daha çok sağlık hizmetlerinde uygulanan 12 saatlik vardiyalarda gerçekleşir, çalışma süreleriyle ilgili yönetmeliklere uyulsa da.
Sonuç Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, kadınların gece vardiyalarında erkeklere göre daha olumsuz etkilendiğini ortaya koyması. Gerçekten de cinsiyet gözetilerek hazırlanan iş kazası raporları, kadınların, süresi uzatılmış, düzensiz ve sürekli değişen vardiyalarda çalıştıklarında daha fazla iş kazası riskiyle karşı karşıya olduklarını gösteriyor. Bu farkın büyük oranda kadınların daha uzun süre çalışıp gündüzleri erkeklerden daha az uyumalarına sebep olan aile ve çocuk bakımı sorumluluğu gibi sosyal faktörlerden kaynaklandığını belirten araştırmaya göre, fiziksel, zihinsel ve sosyal faktörler etkileşime girerek erkek ve kadınlarda algı zayıflığı oluşturuyor. Bu çalışma kadın ve erkeklerde farklı işleyen beden saati ve bunun uyku, uyanıklık üzerindeki etkilerinin cinsiyet gözetilerek incelenmesini sağlaması açısından da önemlidir. n
(Kaynak: Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 56, Ekim 2017) |
PETROL-İŞ SENDİKASI KADIN DERGİSİ Facebook Sayfamız TASARIM VE GÜNCELLEME: SELGİN ZIRHLI KAPLAN