Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) Kadın Çalışmaları Sorumlusu Aesha Humouda:

 

KADIN-SENDİKA İLİŞKİLERİNİN

 

GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

 

Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) yönetim kurulu üyesi ve Kadın Çalışmaları Sorumlusu, aynı zamanda PGFTU’ya üye Filistin Tarım ve Gıda İşçileri Sendikası’nda yönetim kurulu üyesi Aesha Humouda, Filistin’de çalışma yaşamı ve sendikalarda kadınların durumuna ilişkin sorularımızı yanıtladı. Soru ve cevapları çeviren Petrol-İş Dış İlişkiler uzmanı Rıza Köse’ye katkıları için teşekkürler.

Söyleşi: Selgin Zırhlı Kaplan

 

Kendinizi tanıtır mısınız? Kaç yaşındasınız, evli misiniz, çocuğunuz var mı?

Merhaba. Adım Aesha Humouda, 39 yaşındayım, evliyim ve 3 çocuğum var.

Sendikada aktif bir kadın olarak, hem ev işleri hem sendika birlikte yürüyor mu?

Ev işlerini genellikle ben yaparım. Eşim sadece yardım ediyor. Bazen çocuklarım da ev işlerimi yapmamda yardımcı oluyorlar.

Ne iş yapıyorsunuz?

Sendikada gıda programı koordinatörüyüm. Bu alanda diğer işçi kadınlarla çalışmalar yapıyoruz.

Hangi sendikada çalışıyorsunuz? Ne kadar oldu başlayalı?

Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) kadın çalışmaları sorumlusuyum. Aynı zamanda PGFTU’nun Yönetim Kurulu üyesiyim. PGFTU’ya üye Filistin Tarım ve Gıda İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu'ndayım. Yaklaşık 13 yıldır bu sektörde çalışıyorum.

İşkolunuzdaki kadın oranı nedir?

Benim sektörümde kadın işçi oranı % 19.7’dir. Kadın işçilerin neredeyse % 62’si hizmet, tarım ve petrol sektöründe çalışmaktadır.

Kadın Sekreterliği’nde ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Aslında ilk olarak 2004 yılında sendikanın Gençlik Çalışmaları Servisi üyesiydim. Daha sonra Kadın Çalışmaları Servisi'ne geçtim. Şimdi ise hem kadın sekreterliği görevini yürütüyorum hem de PGFTU’nun sekretaryasındayım.

Kadın Sekretaryası olarak bakanlık müfettişlerinin uygun denetim yapıp yapmadıklarını kontrol ediyoruz. Yine özellikle özel sektörde çalışan kadınlara Filistin İş Yasası hakkında bilgi veriyoruz, bu konuda onların bilinçlenmesini sağlıyoruz.

Kadınlar açısından mevcut yasaların uygulanabilirliğini gözden geçiriyoruz ve yasanın nasıl daha iyi hâle getirilebileceğine yönelik ihtiyaçları belirliyoruz.

Ülkenizdeki kadınların yaşadığı sorunlardan söz eder misiniz? Filistinli kadınların en büyük sorunu nedir sizce?

Maalesef iş yasası hükümlerinin kadınlar için uygulanması konusunda sorunlar yaşıyoruz. Dolayısıyla kadınların çalışma yaşamına katılımı sınırlı kalıyor. Bir diğer önemli sorun kadın işçilerin yüksek işsizlik oranı. Kadınlarda işsizlik oranı % 48 civarında. Kadınlar iş bulmakta çok zorlanıyorlar.

Kadınların güvenceli ve sendikalı işlere erişimi nasıl? Bu konuda bir çalışma var mı?

Bu konuda Filistin’de genel olarak güvenceli istihdam sağlanmasına yönelik işleyen bir birimimiz mevcut. Ancak özellikle kadın işçilerin güvenceli iş bulma oranını yükseltmek için özel bir çalışma bulunmuyor.

Sendikanızda kadınların oranı nedir?

Geçmişte genel sekreterlikte kadın üye bulunmuyordu. Zaman içerisinde genel sekreterlikte kadın üye sayısı arttı ve bugün burada 4 kadın üye bulunuyor.

Kadınlar için kurulmuş yapılar var mı? Bu yapılarda ne tür çalışmalar yürütülüyor?

PGFTU’nun yönetimindeyim ve Kadın Servisi'nin de yöneticisiyim. Bu bağlamda sendikadaki bütün kadın gruplarını gözlüyoruz ve kadınların sendikal alanda daha başarılı olmaları ve sendikada pozisyonlarını güçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz.

Temsilcilik ve yönetim kademelerinde kadınların durumu nedir?

Sendikamızda yukarıda da söylediğim gibi kadınların belirli bir rolü bulunuyor. Sendikamızda yönetim kurullarında ve temsilcilik kurullarında görev alan kadın oranı % 30 civarında.

Kadın üye sayısını arttırmak, temsilci ve yönetici olmalarını sağlamak için herhangi bir çalışmanız var mı?

Elbette ki bu alanda Kadın Sekretaryası olarak çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların sendikalarda yönetime ve temsilciliklerde görev almaları için bilinç düzeylerini artırmaya çalışıyoruz. Kadın Sekretaryası olarak onları teşvik ediyoruz, cesaretlendiriyoruz.

Genel olarak kadın-sendika ilişkisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Genel anlamda konuşacak olursak bu konuda olumlu düşünüyoruz. Ancak elbette ki belirli sorunlar var. Filistin’de kadın-sendika ilişkilerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Genellikle erkeklerin yönetici pozisyonlarda olduğu yerlerde kadınların desteklenmesi gerekiyor.

Petrol-İş'li kadınlara bir mesajınız var mı?

Bir çok yerde iş yasalarının kadınları tam olarak dikkate almadığını, kadınlara yönelik uygulamalarda sorun olduğunu biliyorum. Eğer Türkiye’de de öyleyse Petrol-İş'li kadınlara mücadelelerinde başarılar diliyorum.

Sorularımızı cevapladığınız için teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Ben de sizlere çok teşekkür ediyorum.

 

(Kaynak: Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 58, Mayıs 2018)