• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

11.ÇALIŞMA MECLİSİ ANKARA'DA TOPLANDI

22 milyon çalışanı ilgilendiren toplantıda kıdem tazminatı, taşeron ve asgari ücret de konuşuldu. Çalışma Meclisi, iki yıl aranın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Aralık tarihinde Ankara'da toplandı.

24.12.2015

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen 11. Çalışma Meclisi Toplantısı’na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay , Sendikamızı temsilen Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ile işçi ve işveren kesimi de katıldı.

Çalışma Meclisinde, ilgili bakanlar, işçi ve işveren kesimi temsilcileri, akademisyenler buluşarak, 22 milyon çalışanı ilgilendiren meseleleri değerlendirdi.

Gündeminde istihdam politikalarının yer aldığı toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu Açış konuşması yaptı.

Davutoğlu şöyle konuştu; "İşçi ve işverenin alın teri bizim meselemizdir. Yeter ki birlikte çalışalım, yeter ki kavgayı değil, barışı, adaleti esas alalım. Yeter ki bütün ülke meselelerinde bir olalım, milli meselelerde el ele gönül gönüle olalım. Karşılaşılan her sorun, her kesimin görüşünü aldığımız süreç sonunda çözüme kavuşturuyoruz, kavuşturmaya da kararlıyız. Yaptığımız her düzenlemeyi ortak duyarlılık içinde ve uzlaşma zemini içinde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Şartlar sürekli değişiyor ve Türkiye’nin birçok alanda reforma ihtiyaç var" dedi.

Toplumun bütün kesimleriyle en üst düzeyde hukukun geliştirileceğini anlatan Davutoğlu, "Çalışma hayatında düzenlemeler yaparken son derece hassas bir denge üzerinde ilerlememiz gerektiğinin farkındayız. Bunun son derece zor olduğunu biliyoruz ve zorluğuna rağmen bu hassasiyeti hep korumaya özen gösteriyoruz. Bizim öz kültürümüz, kendi geleneklerimiz, kendi tarihi tecrübelerimiz, barış ve huzur içinde bir çalışma hayatı inşa etmek için çok zengin bir birikimi ihtiva ediyor. Hala güzel, ahi geleneğinin izlerinin Anadolu'da ve Trakya'da birçok şehrimizde, hatta sınır ötesinde yaşadığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Biz bu köklü gelenek içinde her zaman her insanın tek başına eşrefi mahlukat olarak bir değer olduğunun bilincindeyiz."

İş hukuku ve iş ahlakının önemine değinen Başbakan Davutoğlu "Herkes birbirinin hukukuna riayet etmeli, birbirinin elinden tutmalıdır. İnsandan daha muhterem, daha değerli, daha saygıdeğer bir varlık yoktur. Öyleyse ticari hayatımızda, çalışma hayatımızda sözün senet olduğu günlere geri dönmeliyiz. Öyleyse herkes emeğinin, alın terinin korunacağından emin olmalıdır" diye konuştu.

"Demokrasi kesintiye uğradığında çalışma barışı ilk gözden çıkarılan alandı. Hiçbir zaman emekten, üretimden gözümüzü ayırmayacağız" dedi.

AK Parti hükümeti olarak toplumun tüm kesimleri arasında olduğu gibi çalışma hayatının kesimleri arasında da diyalog ve uzlaşmayı tesis ettiklerini, bundan sonra da etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu'nun ardından Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yeni dönemde istihdam politikalarının ele alınacağını, Çalışma Meclisi'nin önemli bir sosyal diyalog mekanizması olduğunu söyledi.

Konfederasyon Başkanımız Ergün Atalay da 11.Çalışma Meclisinde bir konuşma yaptı.

Gündemde olan asgari ücret konusu hakkında görüşlerini belirten Atalay, Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili çalışmalarda kapsamın genişletilmesini istedi.

Atalay, işçi ve devlet arasında aracı konumunda olan taşeronun aradan çekilmesi durumunda, taşeron şirketlere verilen tutarın işçilere verilmesi ile sorunun çözülebileceğini ifade etti. Atalay, kıdem tazminatında mevcut yapının korunması ve kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.