• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

19 işçi öldü, yöneticilere 5 yıl hapis cezası

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009 yılında meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetmişti. Bükköy Maden İşletmesi sahibi Nurullah Ercan iyi halden 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SOL HABER
22.12.2011

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'de 2009'da meydana gelen grizu patlamasında 19 kişinin ölümüyle ilgili olarak, tutuksuz yargılanan sanıklardan madencilik şirketinin yönetim kurulu başkanı ve 2 yönetim kurulu üyesi 5'er yıl, taşeron firmanın sahibinin de aralarında bulunduğu 3 kişi ise 6 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 maden işçisinin hayatını kaybettiği Bükköy Madencilik'in sahibi ile ilgili tutuklama talebi iki kez reddedilmişti.
Hayatını kaybeden işçi yakınlarının şikayeti üzerine ocağın sahibi Nurullah Ercan'ın yeniden tutuklanması talebiyle Mustafakemalpaşa Sulh Ceza Mahkemesi'ne talepte bulunulması üzerine dava bir üst mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmişti. Patlamadan sekiz gün sonra ortaya çıkan Nurullah Ercan ise çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı. Ercan savunmasında ocağın işletmesini taşeron şirkete devrettiğini ve kaza ile ilgisi olmadığını belirtmişti.

Kan parasını açıklamıştı
Ercan ardından Hürriyet gazetesine yarım sayfalık bir ilan vererek hayatını kaybeden işçinin "kan parasını" açıklamıştı: "Yaraların sarılmasına her zaman ve her aşamada dayanak ve olanak sağlamak, hem insani ve hemde vicdani sorumluluğumuz altındadır" deniliyor ve "... söz konusu müessif olayda hayatını kaybeden çalışanların eş ve çocuklarına ilk aşamada her bir aile bazında ve ileride tamamlanmak üzere, 23 Aralık 2009 tarihinden itibaren 15.000,00 TL ödeme yapılacaktır".

Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan (59) ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan (45), Kasım Karataş (52), taşeron Fahrettin Şolpan (51) İşletme Müdürü Hayrettin Çelik (47) ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan (55) hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle, ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan dava açıldı. Maden ocağına işçi temin eden Ahmet Yalvaç (43) hakkında da dava açıldı. Tutuklu yargılanan Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan da daha sonraki duruşmalarda tahliye edildi.

Bursa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ve karar aşamasına gelen yargılamanın bugün yapılan duruşmasına Nurullah Ercan, Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş ve Ahmet Yalvaç katılmazken, diğer tutuksuz sanıklar Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan avukatlarıyla hazır bulundu. Ölen madencilerin yakınlarının da katıldığı duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını ve çok üzgün olduklarını belirttiler.

Sanıklar ifadelerinde patlamada yaşamını yitiren Ramazan Baştepe’nin olay anında gaz ölçüm aletini yanına almayarak ölçüm yapmadığını, yine kazada yaşamanı yitiren Mehmet Kuşoğlu’nun da çalışan işçileri güvenli bölgeye almadığını iddia ederek, beraatlerini istediler.

Devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı