• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

28.Dönem 9. Olağan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi Yayınlandı

28.Dönem 9. Olağan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi Yayınlandı

22.06.2018

Petrol-İş Sendikası GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU, 20-21 HAZİRAN 2018 tarihinde AFYONKARAHİSAR'da toplanarak ülkemizde yaşanan güncel gelişmeleri ve örgütsel çalışmalarını değerlendirmiştir.

GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU, toplantıda yapılan değerlendirmeleri ve bu doğrultuda almış olduğumuz kararları aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur:
28. Dönem 9. Olağan Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, OHAL koşullarında gerçekleştirilecek 24 Haziran seçimlerinden hemen önce ve ekonomik sıkıntıların giderek arttığı bir dönemde toplanmaktadır. Sendikamız bu şartları göz önüne alarak faaliyet ve stratejilerini, sendikal mücadelemizi yükseltmek adına detaylı bir biçimde tartışmıştır.

Geçtiğimiz günlerde emperyalizm Ortadoğu’da yeni bir provokasyona imza atarak yeni çatışmaların fitilini ateşlemiştir. ABD İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak bu şehri başkent olarak tanıma kararını resmileştirmiştir. Bu provokatif karara tepkilerini gösterenlere saldırıda bulunulmuş, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetmiştir. Bu katliamı şiddetle kınıyor, Ortadoğu halklarına yeni acılar yaşatan ABD ve İsrail’i lanetliyoruz. Mazlum halkların ABD’ye ve İsrail’e asla boyun eğmeyeceğini biliyor, Ortadoğu’da kalıcı barışın halkların özgür iradesi ve mücadelesi ile kazanılacağını düşünüyoruz.

Benzer provokasyonlar terör tehdidi olarak Suriye ve Kuzey Irak üzerinden ülkemize de yönelmektedir. Terörle mücadele sırasında hayatını yitiren askerlerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

İş cinayetleri OHAL döneminde hız kesmeden sürmektedir. İSİG Meclisi verilerine göre, 2018 yılının ilk beş ayında 754 emekçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Mayıs ayında, örgütlü olduğumuz işyerlerinden biri olan MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen patlamada üyemiz Emre Özcan, ne yazık ki, hayatını kaybetmiş, dört üyemiz de yaralanmıştır. Hayatını kaybeden üyemize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Fabrikada sendika olarak yıllardır yapmış olduğumuz uyarılara, girişimlere ve eylemlere rağmen bu patlamanın yaşanması üzüntümüzü bir kat daha arttırmaktadır. Petrol-İş Barutsan’da ve diğer işyerlerimizde bir kez daha böyle acıların yaşanmaması için elinden gelen çabayı gösterecek, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.

24 Haziran'da yapılacak seçimler, ülkemizdeki yeni sistemle yapılacak ilk oylama niteliğine sahip olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu seçimde halkın iradesi ve isteğinin sandığa hiçbir şaibeye izin verilmeksizin, seçim güvenliği bütünüyle sağlanarak yansıması gerekmektedir. Seçimlerde emekçiler, işçi düşmanı tutum ve uygulamaları mahkum etmeli, ülkemizde demokrasinin işlemesi ve emekçi halkın insanca yaşayabileceği koşulların sağlanması adına tavır koymalıdır. Emeğin sorunlarının çözümü ve sendikal taleplerimiz, seçimlerde ve sonrasında gündemde asıl belirleyici konu olmalıdır. Petrol-İş, işsizlikle mücadele edilmesi ve herkese çalışma hakkının sağlanması, ücret seviyelerinin yükseltilmesi, sosyal devlet uygulamalarının geliştirilmesi, özelleştirmelere ve taşeron çalışmaya son verilmesi, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, sosyal güvenlik sistemindeki sorunların çözülmesi, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi ve vergi sisteminin adil hale getirilmesi başta olmak üzere emeği ilgilendiren konuların seçim sonrasında da takipçisi olacaktır.

Ülkemizde sermaye yanlısı ve günü kurtaran ekonomik politikaların sonuna gelinmiştir. Dışa bağımlı yapısıyla ekonomide kriz sinyalleri giderek artmakta, TL’de değersizleşmeye enflasyonda yükseliş eşlik etmektedir. Türkiye uzun bir aradan sonra yüksek faiz-yüksek enflasyon döngüsüne girmekte, aynı süreçte durgunluk koşulları oluşmaktadır. Sermaye temsilcileri, şimdiden “kemer sıkma” programı ve acı reçete önerileri geçmeye başlamıştır. Krizin faturasının, bir kez daha emekçilere ödetilmesine izin verilemez. Krizden çıkış, sermayenin çıkarlarını ve kârlarını garanti altına alan değil dışa bağımlılığı ortadan kaldıran, emekten ve halktan yana ekonomi politikalarından geçmektedir.

OHAL uygulaması bugün, emeğin baskılandığı ve sermaye lehine birçok düzenlemenin yapıldığı bir sürece dönüşmüştür. Emekçilerin hak arama mücadelesi engellenmekte ve işçilerin en temel haklarının kullanımına bir dizi engel getirilmektedir. Bu durum, zorunlu arabuluculukla ilgili açıklama yapan sermaye temsilcileri ve grev ertelemelerini savunan Cumhurbaşkanı tarafından da açıkça ve büyük bir memnuniyetle ortaya konulmaktadır. İşçi karşıtı bu beyanları reddediyor, tüm konfederasyon ve sendikaları bu yaklaşıma karşı çıkmaya davet ediyoruz.

OHAL döneminde daha önce Mefar İlaç grevi ertelenen sendikamız, bir başka erteleme kararı ile karşı karşıya kalmış, Mersin’de kurulu bulunan Soda Sanayii A.Ş.’de 23 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanan kararla grevimiz ertelenmiştir. Greve çıkılmasının ardından gelen erteleme kararına rağmen üyelerimiz mücadelesine devam etmiş ve kararlılıklarıyla sözleşmenin YHK tarafından bağıtlanmasına izin vermeden imzalanmasını sağlamışlardır. İktidarın verdiği grev erteleme kararları, temel bir hakkın fiilen yasaklanması anlamına gelmekte ve işverenlere büyük bir cesaret vermektedir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak grev erteleme yetkisi kaldırılmalı, bu tür emek düşmanı uygulamaları kolaylaştıran OHAL sürecine derhal son verilmelidir.

Petrol-İş, tüm olumsuz şartlara rağmen örgütlenme mücadelesini yılmadan sürdürmektedir. Gebze’de faaliyet gösteren Flormar’da başlayan örgütlenme süreci, işverenin toplu işten çıkarmaya gitmesi nedeniyle bir direnişe dönüşmüş, emek güçlerinin ve kamuoyunun büyük destek verdiği bir mücadele haline gelmiştir. Büyük kısmı kadınlardan oluşan 124 işçi, Flormar markasını üreten şirketin çoğunluk hissesine sahip olan Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher’ye karşı da direnmektedir. Flormar’da mücadelemiz sonuç alınana kadar tüm kararlılığıyla sürecek, Petrol-İş tüm örgütü ve imkanlarıyla direnen üyelerimizin yanında olacaktır.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, ülkemizin dört bir yanında geleceklerine sahip çıkmak için örgütlenme mücadelesi veren üyelerimizi ve diğer işkollarında tüm emekçileri selamlamakta, bu mücadelelerin başarıya ulaşması için sendikal dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yapmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI
GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU ADINA
MERKEZ YÖNETİM KURULU