• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ankara Şubemiz 1 Mayıs'ta Sıhhiye Meydanı'ndaydı

04.05.2015

Ankara'da düzenlenen 1 Mayıs mitingine Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar'ın yanı sıra Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, başkan yardımcıları Sabri Polat, Baki Turhan, işyeri temsilcileri ve üyelerimiz katıldı. Petrol-İş'in yoğun ilgi gösterdiği Ankara'daki kutlama coşkulu geçti.

Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar üyelerimize hitaben yaptığı konuşmada öncelikle üyelerimizin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Yaşar konuşmasında 1 Mayıs'ın anlam ve önemine göre birlik ve dayanışma içerisinde kutlanmasının önemini vurguladı.

Daha sonra Ankara Şube Başkanımız Şuayip Gül de 1 Mayıs ile ilgili üyelerimize bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:

 

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ta emeğin sesini yükseltmek, işçinin emekçinin sorun ve taleplerini dile getirmek için bir araya geldik. Petrol-İş üyeleri olarak, işyerlerimizden başlayarak örgütlü gücümüzü ortaya koymak, haklarımızı ve kazanımlarımızı korumak için 1 Mayıs'ta alanlardayız!

Ülkemizde biz emekçiler açısından çalışma ve yaşam koşulları giderek zorlaşmaktadır. Her yeni gün haklarımıza dönük yeni saldırılar gündeme getirilmektedir. İşçi sınıfının bu saldırılara karşı koymak ve daha iyi bir yaşam için haklarımızı genişletmek adına mücadele etmekten başka çaresi bulunmuyor.

1 Mayıs, daha iyi bir yaşam ve daha iyi çalışma koşulları için bedeller ödenerek verilen bir mücadelenin mirasıdır. 1800'lü yılların sonundan itibaren 1 Mayıs, emeğin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. 1 Mayıs, emekçilerin mücadele ve dayanışma iradesini ortaya koyması gereken bir gündür. Emekçilerin haklarına sahip çıktığını göstereceği bir gündür.

1 Mayıs'ta işçi sınıfının güçlü, kitlesel ve coşkulu bir şekilde alanları doldurması, emeğe dönük saldırılara karşı direnişi güçlendirecektir. Bu yüzden bugün burada toplanarak emeğin sesine sesimizi katacağız.

Değerli Petrol-İş üyeleri,

İşçinin hakkına, kazanımlarına, ağzındaki lokmaya göz dikmiş durumdalar. Emeğe dönük saldırıların biri bitmeden diğeri gündeme getiriliyor.

Kıdem tazminatımızı fona devredip gasp etmek istiyorlar. Kuracakları kıdem tazminatı fonunu patronların emrine verip işçinin alın terini kaynak olarak işverenlere sunacaklar. Kıdem tazminatı hakkımız kırmızı çizgimizdir! Bu en temel hakkımızın fona devredilerek buharlaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz!

Ülkemiz bir taşeron cumhuriyetine çevrildi. Göz boyamak için zaman zaman gündeme getirilen taşeron düzenlemeleri ise birer aldatmacadan ibarettir. Taşeron istihdamı bir ur gibi çalışma hayatında giderek yaygınlaşıyor. Taşeron işçisinin sorunlarının çözümü, taşeron istihdamının tümden kaldırılmasından geçmektedir. Taşeron sistemi son bulmalıdır!

Kiralık işçilik uygulamasını ve esnekleşme düzenlemelerini hayata geçirerek bizi köle gibi çalıştırmaya hazırlanıyorlar. Bizleri güvencesiz ve düşük ücretle çalışmaya zorluyorlar. İşçiyiz, onurumuzla çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz!

İşsizlik ve yoksulluk almış başını gidiyor. Hal böyleyken, toplumsal yıkımdan başka bir sonucu olmayan özelleştirme politikalarında ısrar ediyorlar, bu ülkenin emekçi halkına ait varlıklarını teker,teker satıyorlar. Özelleştirmelere, artık dur denmelidir!

Bu koşullarda fabrikalar, madenler ve şantiyeler işçiler için bir emek cehennemine dönüyor. İş güvenliği ülkemizin en acil sorunu haline geldi. İş cinayetleri durmaksızın devam ediyor. Soma'yı, Torunlar'ı ve Ermenek'i unutmadık. İş cinayetlerinin ülkemizin en acil sorunu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz!

Değerli üyelerimiz,

Petrol-İş Ankara Şubesi olarak 1 Mayıs'ta genel taleplerimizin yanında siz üyelerimizin işyerlerinde yaşanan sorunlarını dile getirmek, tavrımızı ortaya koymak ve örgütlülüğümüzü güçlendirmek amacıyla bir araya geldik.

• TPAO ve BOTAŞ'ta özelleştirme hesapları yapılıyor. Ülkemizin en stratejik iki kuruluşu, yeniden yapılandırma adı altında özelleştirmeye hazırlanırken aslında zayıflatılmaya ve sermayeye alan açılmaya çalışılıyor.

• TPAO'da bu amaçla hayata geçirilmeye çalışılan, istihdam yapısını değiştirecek, istihdamı güvencesizleştirecek ve çalışma barışını baltalayacak “Bütünsel Dönüşüm Programı”na karşı çıkıyoruz!

• BOTAŞ'ın, 4646 Sayılı Yasa'da yapılmak istenen değişikliklerle zayıflatılmasına, bölünüp parçalanmasına itiraz ediyoruz! Yapılması gereken bu iki enerji KİT'inin derhal birleştirilmesi ve kamuda entegre yapının sağlanmasıdır.

• İş cinayetinde iki üye arkadaşımızı yitirdiğimiz MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda, çağdışı çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlar her geçen gün artmaktadır.

• İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli adımlar atılmazken, işçilerimizin özlük haklarına ilişkin sıkıntılar sürmektedir. Artık yeter! İşçinin canı hiçbir maliyet hesabına sığmaz! MKE'de gerekli önlemler alınmalı, işçinin sorunlarına duyarlı davranılmalıdır.

• Özel sektör işyerlerimiz Mehmetçik Vakfı, Alpla plastik ve Pak-pen'de ise işyerindeki sorunlarımızı aşmak ve yeni kazanımlar elde etmek için verdiğimiz mücadeleyi yükseltmek amacıyla bugün 1 Mayıs alanındayız!

Tüm işyerlerimizden üyelerimizle birlikte örgütlü gücümüzü sergilemek, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek adına 1 Mayıs alanındayız!

Haklarımızı savunmak ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmak için 1 Mayıs alanındayız!

Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın örgütlü gücümüz!

Petrol-iş Sendikası
Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına
Şuayip GÜL
Başkan