• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Baba, baba satanlar... | Hasan Pulur-Milliyet

DEVLETİN, milletin malını, üzerinde saçı bitmedik yetimin hakkını ne idiğü belirsizlere haraç mezat satarken, bir marifet yapmış gibi, "Satarım, satarım, babalar gibi satarım!" diyenlerin "Ulusal çıkarlar!" lafını duyunca tüyleri diken diken olur...

HASAN PULUR
20.07.2007

DEVLETİN, milletin malını, üzerinde saçı bitmedik yetimin hakkını ne idiğü belirsizlere haraç mezat satarken, bir marifet yapmış gibi, "Satarım, satarım, babalar gibi satarım!" diyenlerin "Ulusal çıkarlar!" lafını duyunca tüyleri diken diken olur...

 

Ne demektir ulusal çıkar?

 

Küreselleşen dünyada öyle "ulusal çıkar" gibi kavramların lafı mı olur?

 

PETKİM gibi bir kuruluşu, alıcısı belli olmadan, "Sen kimsin?" diye soranlara adını bile söyleyemeyen birileri satın alırsa ne olur?

 

"Ne olur, hiçbir şey olmaz! Adam fabrikayı yükleyip dışarıya kaçırmıyor ya!" gibi acayip cevaplar verilir, örnekler sıralanır.

 

Avrupa'da kim kime ne satmış, misali...

 

Acaba öyle mi?

 

8 yıl süren Irak-İran savaşı Kuveyt'i zengin eder, Irak ve İran ekonomisi çökmüştür, Kuveyt ise elde ettiği petrol geliriyle Batı Avrupa'da ve Amerika'da büyük şirketlerin hisselerini satın almaya başlamıştır. İngiltere'nin önemli petrol şirketi BP'nin hisselerinin yüzde 22'si Kuveyt'e geçmiştir.

 

ÜNLÜ İngiliz devlet adamı Churchill, petrolün gelecekteki stratejik önemini düşünerek BP hisselerinin en az yüzde 51'nin devletin elinde kalmasını öngörmüştür...

 

Şu dinozorun yaptığına bakın, ta 1914'te bunları düşünüyor, bu mu devlet adamlığı?

Devlet adamlığı, önüne geleni "Baba, baba satmak!", bir yerlerden para bulup futbolcu transfer etmektir.

 

HER neyse, Churchill'in bu kararını İngiltere Başbakanı Bayan Margareth Thatcher bozar, lakin Kuveyt, BP'nin yüzde 22 'sini alınca, Londra'da alarm çalar, İngiliz hükümetinin baskısıyla Kuveyt'in hisseleri yüzde 10'a düşürülür.

İşte "ulusal çıkar" budur.

 

OLAYI anlatan ve "ulusal çıkarlar" kavramına örnekler veren Onur Öymen şöyle der:

 

"Devletler önemli şirketlerin hisselerinden büyük payların yabancılara satılmasına sıcak bakmıyorlardı. Türkiye'deki hükümetin bu alanda aşırı liberal yaklaşımı, liberal ekonominin öncülüğünü yapan ülkelerin benimsediği bir yaklaşım değildir. Hiç değilse stratejik sektörlerde durum buydu."

 

Gelin de bunu devletin malını "Baba, baba satarım!" diyenlere anlatın...

 

Neyse iki gün kaldı, takke düşer, kel görünür, bakalım sandıktan "Babalar" mı çıkar ya da devletin milletin malını "Baba, baba satanlar" mı çıkar?

Göreceğiz!

 

Oktay Verel'in kulakları çınlasın!

 

"Biz vatan için açtık bu kampanyayı!

 

İçenler utansın her gece şampanyayı!"

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ