• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bağımsızlık Olmaz | Işık Kansu-Cumhuriyet

Ulusal petrol savaşımının simge isimlerinden eski TPAO Genel Müdürü İhsan Topaloğlu, Türkiye'de petrokimya tesislerinin kurulma sürecini 1998'de bize anlattığında 83 yaşındaydı.

IŞIK KANSU
14.07.2007

Ulusal petrol savaşımının simge isimlerinden eski TPAO Genel Müdürü İhsan Topaloğlu, Türkiye'de petrokimya tesislerinin kurulma sürecini 1998'de bize anlattığında 83 yaşındaydı. 1980'li yılların ilk yıllarında gerçekleştirilen petrol aramalarını, petrol üretiminin artırılmasını, Türkiye'ye kazandırılan yeni petrol tesislerini, Prof. Dr. Muammer Aksoy ile birlikte sürdürdüğü ulusal petrol davasını aynı heyecan ve tutkuyla yeni kuşaklara aktarırken dirençli çabalarla yaratılmış değerlerin satılmasından duyduğu büyük üzüntüyü de dile getirmişti:

 

"Bağımsızlık, KİT'ler olmadığı sürece de olmaz. Bizim yıllar önce üzerine titrediğimiz, yabancı şirketlerin elinden kurtarmak için çırpındığımız petrol sanayimize kaynak sağlayacak PETKİM satılmak isteniyor. Özelleştirme, aslında küreselleşme süreci ile birlikte gündeme getirilen emperyalizmin bir şeklidir. Buna uydunuz mu, Türkiye Cumhuriyeti zamanla kalan bağımsızlığını da yitirir."
 

İhsan Topaloğlu'nu 2005 yılında yitirdik. İki yıl sonra da, ilk ateşini yaktığı ulusal-kamusal PETKİM'in meşalesini söndürdüler. Sözleri hâlâ kulaklarımızda: "Devletçilik olmadan Türkiye'de bağımsızlık olmaz. Devletçilik kalktığı zaman, hele yabancı şirketlerin hayranlığı sürdüğü müddetçe bağımsızlık olmaz."
 

İçimiz acıyor. Ya sizin?

Kaynak: CUMHURİYET GAZETESİ