• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BAŞBAKAN BUGÜN ALİAĞA’DAYDI

Devlet Hastanesinin açılışını yapmak üzere Aliağa’ya gelen Başbakanı Petkim ve Tüpraş işçileri pankartlarla karşıladı. Polis tarafından geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Hastanenin içine alınmayan işçiler, hastane önünde toplanarak, “Parasız Sağlık, Parasız Eğitim”, “IMF değil, Çalışanlar Yönetsin”, Faize Değil Halk İçin Bütçe”, “Tüpraş Halkındır Satılamaz” gibi sloganlar attılar.
18.12.2005

Devlet Hastanesinin açılışını yapmak üzere Aliağa’ya gelen Başbakanı Petkim ve Tüpraş işçileri pankartlarla karşıladı. Polis tarafından geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Hastanenin içine alınmayan işçiler, hastane önünde toplanarak, “Parasız Sağlık, Parasız Eğitim”, “IMF değil, Çalışanlar Yönetsin”, Faize Değil Halk İçin Bütçe”, “Tüpraş Halkındır Satılamaz” gibi sloganlar attılar. Ayrıca hukuki süreç devam ederken Tüpraş’ın devrine karşı çıkan, geçici işçilik sorununun çözümünü talep eden, yeni hastane açılırken eskisinin de hizmet vermeye devam etmesini talep eden pankartlar açan işçiler Başbakanın gelişi ile birlikte hastanenin önünden ayrıldılar.

Daha sonra Şube Başkanı İbrahim Doğangül, Özel Kalem Müdürü aracılığı ile Başbakan Erdoğan’a bir dosya ile taleplerini iletti. Dosya metni aşağıdadır:

Sayın Başbakan,

Aliağa işçilerinin ortak taleplerini, başlıklar halinde sunmak istiyoruz:

- Özelleştirmelerin ülkenin yararına olmadığını düşünüyoruz biz. Ayrıca son yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın büyük bir bölümünün de (% 73) Tüpraş gibi kuruluşların satılmasına karşı olduğunu gösteriyor. Ancak bütün bunlara rağmen bu uygulamalardan vazgeçmeniz yönünde bir talepte bulunmayacağız sizden, çünkü bunun bir yararı olmayacağını biliyoruz. Sadece, yargı süreci tamamlanmadan Tüpraş’ın devir işleminin yapılmamasını, aksi halde çok ciddi sıkıntılar doğabileceğini belirtmek istiyoruz.

- Petkim, ülke ekonomisindeki önemi dikkate alınarak, yeni yatırımlarla büyütülmeli; liberal ekonominin sonucu olarak ortaya çıkan “haksız rekabete” dayanabilecek hale getirilmeli, gümrük duvarlarının arkasına sığınmasına izin verilmeden, dışarıdan gelen “saldırılara” karşı kendi kendini koruyabilecek yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır. Aksi halde Türkiye petrokimya gibi son derece önemli bir sektörden tamamen çekilmek zorunda bırakılacaktır. Bu vahim gidişe dikkatinizi çekmek istiyoruz.

- Yine Petkim, Tüpraş vb konumdaki işyerlerimizde, sizin hükümetinizce alınan olumlu kararlar sonucu “müteahhit” işçilerinin dava açmalarına gerek kalmadan, mevcut Toplu İş Sözleşmelerinden yararlanmaları sağlanmış, ardından bu işçiler “geçici işçi” kadrosuna alınarak sorunun tamamen çözümü yolunda önemli bir adım atılmıştır. Bunu takdirle karşıladığımızı bilmenizi istiyoruz.

Ancak, gelinen son noktada söz konusu işçilerin yılda ancak on bir ay çalıştırılabilmesi, (işin daimi, işçinin ise geçici olması) hem işyeri, hem de işçiler açısından çok ciddi sorunlar doğurmaktadır.

Bu konuyu bölge Milletvekillerimize, partinizin İl ve İlçe örgütlerine, ayrıca Maliye Bakanımız Sn Kemal UNAKITAN’a ilettik, konuya vakıflar. Ayrıca Petkim ve Tüpraş Genel Müdürlerinin, sorunun çözümü yönünde pek çok girişimleri olmuştur. Esasında bu sorun sadece işçilerin değil şirketlerimizin de önemli bir sorunudur: Bu işçilerin izne çıkarılmaları ile şirkette üretim ve satışta aksamalar doğmakta, bu aksaklıklar, ancak fazla mesailerle giderilebilmekte, bu da büyük maliyetler doğurmaktadır.

Bu nedenle, geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, o gerçekleşinceye kadar, hiç olmazsa yıllık çalışma sürelerinin 11 aydan 12 aya çıkarılması, işçilerin ve işyerinin bozulmuş olan huzurunu sağlamaya yetecektir. Bunun için de şirketlere hiçbir ek yük gelmeyecektir.

- Bugün zat-ı alinizi burada görmemize vesile olan Aliağa Hastanesinin yapımında ve hizmete alınmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.

Başta Belediye Başkanımız Sn Tansu Kaya ve Kaymakamımız Emir Osman Bulgurlu olmak üzere, pek çok devlet ve sivil toplum temsilcisinin önderliği ile hastanemiz bugüne gelmiştir.

Ancak, Aliağa’da bugün çalışmakta olan yirmi bin, kurulmakta olan Organize Sanayi Bölgesi ile de çalışacağı tahmin edilen elli bin civarındaki işçi ve ailesi düşünüldüğünde, Petkim hastanesine de ihtiyaç olacağı açıktır. Bu nedenle yıllardır Aliağa Halkına hizmet veren bu tesisin çürümeye terk edilmemesi, bir şekliyle sağlık hizmeti vermeye devam etmesi çok yararlı olacaktır.

Bu hususları bilgilerinize arz ederiz.

Saygılarımızla.

İbrahim Doğangül

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şb. Başkanı