• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Batarya ve Akü Tedarik Zincirlerinde Örgütlenme Toplantısı Yapıldı

IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası’nın ortaklaşa düzenlediği “Batarya/Akü Tedarik Zincirlerinde Örgütlenme” toplantısı yapıldı. Toplantıya yaklaşık yirmi ülkeden batarya/pil/akü işyerlerinde ve tedarik zincirlerinde örgütlü onlarca sendikadan yüze yakın sendikacı ve sendika uzmanı katıldı.

16.10.2023

IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası, akü tedarik zinciri konusundaki ilk ortak toplantısını 5 ve 6 Ekim tarihlerinde Macaristan'ın Budapeşte kentinde gerçekleştirdi. Yapılan bu ortak küresel toplantı katılımcılar tarafından olumlu ve başarılı bir deneyim olarak değerlendirildi. Her iki örgüt de daha fazla uluslararası işbirliğini araştıracak ve akü tedarik zinciri boyunca işçilerin örgütlenmesinde üye örgütleri desteklemek için gelecekteki faaliyetleri geliştirecek bir zemin hazırlayacaklar.

Toplantıya yaklaşık yirmi ülkeden batarya/pil/akü işyerlerinde ve tedarik zincirlerinde örgütlü onlarca sendikadan yüze yakın sendikacı ve sendika uzmanı katıldı. Petrol-İş Sendikasından Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse’nin katıldığı toplantı iki gün boyunca sürdü. IndustriALL Küresel Sendika temsilcileri ve sektörde örgütlü sendika yönetici ve uzmanları ile birlikte Macaristan Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Macaristan İşverenler Sendikası Başkanı da toplantıda sunumlar yaparak katılımcılarının sorularını cevapladılar.

Akü tedarik zinciri, iklim değişikliği ve elektrikli araçlara yönelik artan talebin etkisiyle hızla büyümekte ve genişlemekte. Bununla birlikte iş ve becerilerde büyük bir dönüşüm yaşanmaktadır. Sadece Avrupa'da, önümüzdeki yıllarda batarya ile ilgili 800.000 yeni istihdam yaratılması bekleniyor. Küresel olarak, 2030’a doğru batarya değer zincirinde, yarısından fazlası gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, toplam 10 milyon istihdam yaratılması beklenmektedir. Sektördeki işçilerin çoğu, göçmen işçiler de dahil olmak üzere yeni işe alınan ve eğitilen işçilerden, diğerleri ise kaybolmakta olan mevcut işlerden yeniden eğitilen ve beceri kazandırılan işçilerden oluşacak.

Diğer taraftan bu sektörün ana hammaddeleri (kobalt, lityum, bakır ve nikel) için farklı ülkelerin sermaye sınıfları arasında verilen mücadele, işçi hakları başta olmak üzere insan hakları ihlallerine ve kabul edilemez çevresel sonuçlara yol açıyor. Köle işçilik, çocuk işçiliği, yerli halkların yaşam ortamlarının tahrip edilmesi, ekolojik yıkım, su kıtlığı sektörde karşılaşılan ciddi bir sorun olarak önümüzde duruyor.  Otomotiv sektöründe sendikalı işçi sayısı nispeten yüksek iken bu sayı tedarik zinciri boyunca azalmakta, işçi hakları ihlalleri ise tedarik zincirinin alt halkalarına doğru artmaktadır. Akü tedarik zincirindeki pek çok işçi mevcut kapitalist sitemden kaynaklı örgütsüz kalıyor ya da insana yakışır işlerden uzak güvencesiz işlere itiliyor.

IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası tüm akü tedarik zincirindeki işçilerin hakları için bütün üyeleri ile dayanışma içinde temel sendikal hakların sağlanması için mücadele ediyor. Bu çerçevede şirketlerin özen yükümlülüklerini yerine getirdiği, işçi ve insan haklarına saygı duyduğu ve insana yakışır çalışma koşullarının teşvik edilmesini geliştirecek kapsamlı, sektörler arası ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri stratejisi için sendikal mücadeleyi yükseltmek gerekiyor. IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriAll Avrupa Sendikası bütün üyeleri ile birlikte sektördeki işçilerin örgütlenmesi ve çalışma koşullarının iyileşmesi için etmeye devam edecek.