• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Uluslararası hukuku sonuna kadar kullanacağız'

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçiler Sendikaları Federasyonu'nun (ICEM) Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Bericap işçilerini direnişlerinin 14'üncü gününde ziyaret ederek uluslararası hukuktan doğan hakların hepsini, sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.
07.01.2011

Sendikamızın da üyesi olduğu Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçiler Sendikaları Federasyonu'nun (ICEM) Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Bericap işçilerini direnişlerinin 14'üncü gününde ziyaret ederek, “Biz ICEM olarak bu işi burada bırakmayız. Bericap işvereni bunu bilsin. Bu işi uluslararası alana taşıyacağız. Bericap'ın Almanya'daki merkezine ağır bir mektup yazacağız. Daha sonra, gerekirse kendilerini Almanya'daki merkezlerinde ziyaret edeceğiz. Sadece ziyaret etmek ve mektup yazmakla da kalmayacağız. Uluslararası kurumlar var; burası böyle başıboş kalmış bir yer değil. Yalnızca ulusal değil, uluslar arası hukuk da var. Uluslararası hukuktan doğan haklarımızın hepsini sonuna kadar hep beraber kullanacağız. Yalnız değilsiniz, birliğinizi bozmayın. Bu birliğinizi bozmadığınız sürece bu mücadele en sonunda başarıya ulaşacaktır” dedi.
Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Yönetim Sekreterimiz Mehmet Güray, Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz, Gebze İdari Sekreteri Eyüp Akdemir ve diğer Gebze şube yöneticilerimizin, işyeri temsilcilerimizin de bulunduğu ziyaret sırasında, direnen Bericap işçilerini kutlayan ve işçilere hitaben bir konuşma yapan Kemal Özkan şunları söyledi:“Burada çok onurlu bir direniş, aynı zamanda kahramanca bir direniş yapıyorsunuz. Adeta gemileri yakıp, bütün her şeyi geride bırakıp, burada, bu soğukta, her türlü baskıya, şiddete rağmen direnmek her babayiğidin yapabileceği bir şey değil. Sendikanızın merkezi burada, şubesi burada. Konfederasyon burada, uluslararası federasyon burada. ICEM olarak istediğimiz neticeyi alana kadar sizlerle beraberiz. Bundan hiç birinizin kuşkusu olmasın. İş kolay değildir ama kahraman olan insanlar kolay olmayan işleri yapabilirler. Sizler de bu kahramanlığı burada gösteriyorsunuz.”
Bericap Kapak San. Ltd. Firmasının çok uluslu bir şirket olduğunu, dünyanın değişik ülkelerinde 25'in üzerinde fabrikası bulunduğunu söyleyen Özkan, bu işyerinin 2009'da gerçekleştirilen ilk örgütlenmesi döneminde de sorunların yaşandığını, ICEM'in bu örgütlenme sırasında da her türlü desteği verdiğini belirtti.
Özkan sözlerini şöyle tamamladı: “Sizlerin de kararlılığı ile burası sendikalaştı. Niye sendikalaştı? Burada çalışan işçilerin yaşam koşulları düzelsin, işyerinde iş barışı olsun ve burası karlı, verimli bir işyeri olsun. Hem çalışanlarına, hem topluma, hem ekonomiye katkı versin diye sendikalaşmayı gerçekleştirdik ama bir türlü sendikalaşmadan muradımız olan bu işyerinde gerçek bir iş barışını, gerçek bir verimlilik anlayışını maalesef oturtamadık. Ya da bu sorunların çözülmemesinde, büyük ölçüde yönetimin, yönetim anlayışının etkisi olduğunu biliyoruz. Tabii burada çok onurlu bir eylem, aynı zamanda kahramanca bir eylem yapıyorsunuz. Adeta gemileri yakıp, bütün her şeyi geride bırakıp burada, bu soğukta, her türlü baskıya, şiddete rağmen direnmek her babayiğidin yapabileceği bir şey değil. Sendikanızın merkezi burada, şubesi burada. Konfederasyon burada. Uluslararası federasyon burada. ICEM olarak burada istediğimiz neticeyi alana kadar sizlerle beraberiz. Bundan hiç birinizin kuşkusu olmasın. İş kolay değildir ama kahraman olan insanlar kolay olmayan işleri yapabilirler. Sizler de bu kahramanlığı burada gösteriyorsunuz."
Direniş çadırını kurdurmadılar
Petrol-İş'in Gebze Şubesi'nin örgütlü olduğu, Darıca'da, plastik kapak üretimi yapan, Alman merkezli, çok uluslu yabancı firma Bericap Kapak San. Lt. Şti. fabrikası önünde başlatılan direniş ise 14'üncü gününü geride bırakırken, kurulan direniş çadırı da söküldü.
120 Petrol-İş üyesi işçinin çalıştığı Bericap'ta sendikamız bir yıl önce örgütlenmiş ve Ocak 2010 tarihinde toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. Bericap işvereni, bir yıl boyunca toplu iş sözleşmesini sürekli ihlal etmiş, sendikalı işçilere sürekli baskı yapmış, son olarak da 25 Aralık 2010 tarihinde 4 Petrol-İş üyesi işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarmıştı.
İşçilerin tazminatsız olarak işten çıkartılmasına ve işyerinde sendikalı işçilere karşı baskıların artarak sürmesine sert tepki gösteren Bericap işçileri de fabrika önünde direnişe geçmişlerdi. Bericap işvereni bununla da kalmayarak, arkadaşlarına sahip çıkan ve direnişe geçen 89 işçinin daha iş aktini tazminatsız olarak feshetti.
İşçilerin fabrika önünde kurdukları direniş çadırı da Emniyet güçleri tarafından söküldü ve bir daha kurulmasına müsaade edilmedi. Petrol-İş üyesi Bericap işçileri, yaşadığımız bu kış koşullarında, yağmura, çamura, soğuğa, ayaza rağmen fabrika önünde başlattıkları direnişlerini sürdürüyorlar.Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
PETROL-İŞ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU