• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI EYLEM

Bor'lar halkındır, halkın kalacak

Bandırma şubemizde örgütlü Petrol-İş üyeleri 26 Eylül'de Etimaden İşletmeleri Bandırma Boraks Fabrikaları önünde yaptıkları eylemle, borların özelleştirme girişimlerini bir kez daha protesto ettiler

Basın Servisi
27.09.2012

Bandırma şubemizde örgütlü Petrol-İş üyeleri 26 Eylül'de Etimaden İşletmeleri Bandırma Boraks Fabrikaları önünde yaptıkları eylemle, borların özelleştirme girişimlerini bir kez daha protesto ettiler. Bandırma Şube Başkanımız İsmail Kayan, protesto eyleminde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Biliyorsunuz 05 Mart 2012 tarihinde Enerji Bakanımız Taner Yıldız tarafından Bakanlar Kuruluna bir sunum yapıldı. 2840 Sayılı yasada yapılmak istenen değişiklik ile Bor madenlerinin işletimi 3. şahıslara devir edilebilir ve 3 yıldan fazla sürecek ihaleler YPK tarafından denetlenir denilerek hazırlanan tasarı 20 Mart'ta TBMM Başkanlığına sevk edildi.

05 Mart tarihinde bunu öğrendiğimizden buyana Petrol-İş Sendikası, Maden-İş Sendikası, MMO, Türk Enerji-Sen, ESM olarak ortaya koyduğumuz diyalog, basın açıklamaları, TBMM'de bulunan 549 Milletvekiline gönderdiğimiz mektup, mail, imza kampanyaları, eylemler ve yürüyüşlerle borları özelleştirme çabları geri püskürtüldü. 14 Haziran'daki Enerji Komisyonu görüşmelerinden sonra alt komisyon kurulması kararı verildi. Alt komisyon fabrikaları gezdi. 1 Ekim'de Meclis açıldığında sendikaları ve sivil toplum örgütlerini de dinleyecekler. Buradan çıkacak karar doğrultusunda ekmek ve gelecek mücadelemize devam edeceğiz.”

Taşeron işçiliği Türkiye'nin sorunu

Petrol-İş Sendikası'nın, madenin vagonlardan tahliye, stok sahasına transferi, istiflenmesi ve bunkere beslenmesi gibi işlerinin taşeronlaştırılmasını dava ettiğini, Danıştay 13. Daire Sendikayı haklı bulduğunu belirten Kayan şöyle devam etti:

“ İşverenin bir üst mahkemeye itirazı sonucu Danıştay Genel Kurulu 13.Dairenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. İşveren de vagon boşaltma ihalesini 27.09.2012 tarihinde Ankara'da 14.00 de açıyor. Taşeron işçiliğinin sadece bizim sorunumuz olmadığı herkes tarafından biliniyor. Taşeron işçiliği Türkiye'nin sorunu; yaklaşık 500 bin işçiyi ilgilendiren sorun. Ankara 6.İş Mahkemesinin vermiş olduğu kararda, “Taşeron işçiliği diye bir şey yok, işçiler üst işverenin işçisidir” denildi. Yargıtay 9.Daire de bunu onadı.”

Yargı kararları yerine getirilsin

Hükümete seslenerek taşeron işçileri ile ilgili verilen yargı kararının yerine getirilmesini talep eden İsmail Kayan sözlerini şöyle sürdürdü.

“Fabrikalarımızda da 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre hizmet alımı yapılabilecek işler bellidir. Vagon boşaltmada çalışan kadrolu arkadaşlarımız2012 yılbaşından bu yana yaklaşık 90 bin ton maden indirmişlerdir. Demek ki; bizler işimizi yapıyoruz, işimizi seviyoruz ve kendimiz için, çocuklarımızın geleceği için, ülkenin geleceği için işimizi yapmaya, işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İşimizi elimizden kimler almaya çalışıyor ise sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyoruz.”

Eti Maden İşletmeleri Bandırma Şubesi Müdürü Recep Şekerci’nin, işçi taşıma servislerinin 16.00’da hareket ettiğini belirterek, eylemin yapıldığı 17.00’den sonra araç vermeyeceğini bildirmesi nedeniyle işçiler, fabrikadan, Bandırma’nın içine dek yürüyerek geldiler.

 

Kaynak: Bandırma Şube