• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Bridgestone'da taşeron işçileri kazandı

Endonezya'da iki Bridgestone lastik fabrikasında çalışan 997 geçici işçi uzun bir mücadele sonucunda 28 Aralık 2012'de sürekli istihdam hakkını kazandı.

Dışilişkiler Servisi
16.01.2013

Bridgestone'daki sendika 2008'den beri geçici istihdam sorunuyla uğraşıyor. Sendika, ICEM dönemindeki Taşeron İşçiliği Projesi'ne katıldıktan sonra, proje çerçevesinde edindiği bilgileri ülkesinde uygulamaya çalıştı. 2003 tarihli ulusal iş yasasına göre, üretim bandında taşeron işçisi kullanılması Endonezya'da yasaya aykırı bir eylemdi. Ama şirket bu yasaya uymuyordu.

Temmuz 2011'de bir dizi görüşmeden sonra, şirket yönetimi, üretim hattında yeni taşeron işçisi çalıştırmaya son vermeyi taahhüt etti ve mevcut taşeron işçilerini sürekli işçi statüsüne geçirmek üzere hazırlıklara başladı. O sıralar 200 taşeron işçisi sürekli istihdam hakkını kazandı.

Sendika ve şirket 2012 boyunca görüşmeleri sürdürdü. Kasım 2012'de Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı bir kararnameyle görüşmealer ivme kazandı. Kararnameye göre, şirketler taşeron işçilerini sadece şu beş iş kategorisinde istihdam edebilecekti: güvenlik, temizlik, yiyecek/yemek tedariki, maden sektöründeki destek sistemlerinde yardımcı çalışma ve nakliyat hizmetleri.

Sendikanın zaferi

Aralık 2012'de anlaşmaya vardıktan sonra, 997 kısa süreli sözleşmeli ve taşeron işçisi sürekli işçi statüsüne geçirildi. Bu işçiler kıdem tazminatı hakkı kazandılar ve istihdam süreleri şirkete ilk giriş gününden itibaren hesaplanacaktı. Sendikaya göre, şoför ve güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen 171 taşeron işçisi daha var. Sendika bu işçilerle ilgili olarak Ocak 2013'te görüşme yapmayı düşünüyor.

Endonezya'da güvencesiz çalışma ülke çapında bir sorun. Sendikanın mücadelesi ve Anayasa Mahkemesi'nin taşeron işçiliğinin anayasada öngörülen işçi haklarına aykırı olduğu yönündeki Ocak 2012 tarihli önemli kararı sonucunda, ülkede birçok sendika üyelerinin geçici işlerini sürekli çalışmaya dönüştürmeyi başardı.

 

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika