• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kamu emekçilerinin grevi başladı

Bu işyerinde grev var

Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların temel haklarının gasp edildiğini öne süren sendikalar bugün greve gitti.

HÜRRİYET
21.12.2011

Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların temel haklarının gasp edildiğini öne süren sendikalar bugün grev yapıyor. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce sendikalı memur meydanlara çıktı ve son dönemdeki gelişmeleri protesto etti. Grev nedeniyle hastanelerde aciller haricinde hizmet verilmiyor.

İstanbul'daki sendika üyeleri Millet Caddesi'nden Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti. Ankara'da ise 3 binden fazla kamu görevlisi Hacettepe'de toplandı. Hastanelerde çalışan doktorlar da kendi kurumları önünde greve katıldılar.

ŞİŞLİ VE OKMEYDANI HASTANELERİNDE GREV      

Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri bahçelerinde toplanan sendikalara bağlı doktor, hemşire ve sağlık çalışanları eylem yaptılar. “Bu işyerinde grev var" yazılı dövizler taşıyan sağlıkçılar kendilerini izlemeye gelen hasta ve hasta yakınlarına grevin amacını anlattılar. Bir süre slogan atarak eylem yapan çalışanlar daha sonra otobüslerle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne doğru yola çıktılar. Cerrahpaşa'daki diğer sendikalarla birleşen sağlıkçılar buradan hep birlikte Beyazıt meydanına doğru yürüyüşe geçtiler.

Kartal Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi polikliniği önünde toplanan Türk Tabipleri Birliği, DEV-SAĞLIK İŞ, SES'e bağlı sağlık çalışanları "Bu iş yerinde grev var", "Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için" yazılı pankartlar açtı.

HAYDARPAŞA DA İŞ BIRAKTI

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan doktorlar ve sağlık çalışanları iş bırakarak eylem yaptı.

“Emeğimize, mesleğimize, geleceğimize, sağlık hakkına sahip çıkmak için Grevdeyiz" yazılı pankartı açan yaklaşık 100 kişi, “Sağlık haktır satılamaz" , “Direne direne kazanacağız" ve “Herkese eşit ücretsiz sağlık" sloganları attı.

DÜDÜKLÜ PROTESTO

“Hasta olduğunda müşteri olmayı kabul etme" , “Sözleşmeli güvencesiz çalışmaya karşı grevdeyiz" , “Nitelikli tıp eğitimi için grevdeyiz" ve “Yabancı hekim, yabancı hemşire ithalatına karşı grevdeyiz" yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanları zaman zaman düdük çalarak kararnameyi protesto etti. Türk Tabipler Birliği adına basın açıklamasını Prof.Dr. Özdemir Aktan yaptı. Açıklamada, sağlık sisteminin yaşadığı sorunlara değinildi. Prof. Dr. Özdemir Aktan açıklamanın ardından sağlıktaki düzenlemelere kırmızı kart gösterdi.

-Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

EĞİTİMCİLER DE GREVDE

Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

Kızılay YKM önünde toplanan grup, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, dayatılan sefalete, sömürüye, soyguna boyun eğmedikleri, güvencesiz çalışmaya karşı çıktıkları, kadrolu istihdam istedikleri için grevde olduklarını söyledi. Ülkenin açık hava hapishanesine çevrilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Sönmez, insanca yaşayacak ücret ve tüm yan ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istediklerini belirtti. AKP iktidarının uyguladığı neo-liberal politikaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sönmez, eğitime bütçeden ayrılan payın her geçen gün azaldığını, eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarında hiçbir iyileşmenin yapılmadığını kaydetti.

İZMİR'DE "LOKMALI" GREV

Sağlık çalışanlarının bir günlük iş bırakma eylemi, İzmir’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, temsili olarak cenaze kaldırıp, kente özgü lezzetlerden olan lokma döktürdü.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde toplanan yaklaşık 200 sağlık çalışanı, sloganlarıyla, pankartlarıyla ülke çapındaki iş bırakma eylemine destek verip, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların teşkilat ve görevleri hakkındaki 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi ve sağlıkta dönüşüm politikalarını protesto etti. Ellerinde beyaz balonlar da taşıyan sağlık çalışanları, temsili olarak alana getirdikleri bir tabutu omuzlarda taşıyıp alkışladı, ardında da lokma döktürüldü.

Devamı için: