• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Crown Holdings'in saldırılarına karşı sendikaların küresel güçbirliği

Dış İlişkiler
26.02.2014

Kanada, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Türkiye ve Britanya'dan sendikalar, ABD kökenli çokuluslu ambalaj şirketi Crown Holdings'in sendika düşmanı stratejisine karşı ortak mücadele vermek için 25 Şubat'ta İsviçre'de bir araya geldi.
IndustriALL Küresel Sendika'nın çağrısıyla düzenlenen toplantıya, grafik ve ambalaj sektörü işçilerini temsil eden UNI Küresel Sendika ile gıda ve içecek şirketlerinde çalışan işçileri temsil eden Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) katıldı. IUF'un örgütlü olduğu büyük gıda ve içecek şirketleri Crown Holdings'in müşterileri.
2012'de kârını ikiye katlamış olmasına rağmen, Crown, Toronto'daki fabrikasında ücret skalasının düşük tutulmasını ve yeni işe girenlerin ücretlerinde yüzde 42 kısıntı yapılmasını istedi. Toronto'daki işyerinde işçileri IndustriALL üyesi Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) temsil ediyor. Şirketin bu dayatması işçileri Eylül 2013'te greve çıkmak zorunda bıraktı. Çünkü Kuzey Amerika'da işçiler şirketi tekrar kârlı hale getirmek adına on yıldır fedakârlıkta bulunuyorlardı. Öte yandan, Crown, tepe yöneticilerine çok yüksek ücret ve emeklilik paketleri sağlıyor.
Birleşik Çelik İşçileri Sendikası Kanada'da Crown Holdings'e karşı aktif bir kampanya yürütüyor. 
Türkiye'de ise IndustriALL üyesi Birleşik Metal-İş Sendikası, İzmit ve Osmaniye'de kurulu iki Crown fabrikasında sendikanın tanınması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele veriyor. Ne var ki, Çalışma Bakanlığı sendikanın yetkili olduğuna karar vermiş olmasına rağmen Crown yönetimi yetki sürecini sürüncemeye soktu. Dava dosyası hâlâ mahkemede ve işçiler temel haklarını kullanamıyorlar. 
Cenevre'deki toplantıda Avrupa sendikalarının temsilcileri sundukları kapsamlı raporlarda, çalışma ilişkilerinin kalitesinde ciddi bir düşüş olduğunu ve şirketin şeffaflıktan yoksun olduğunu vurguladılar. Avrupa'daki işletmelerden bazılarının geleceğinden ve Crown'ın muhtemel fabrika kapatmalar konusunda bilgi vermemesinden kaygı duyduklarını vurgulayan katılımcılar, Crown'a karşı yürütülen kampanyayı tırmandırmaya yönelik eylem planını açıkladılar.
IndustriALL Crown CEO'su John Conway'e, sorunları görüşüp çözmek üzere acil bir toplantı öneren bir mektup gönderiyor.
Sendikalar ve küresel federasyonlar, ayrıca, şirketin gelecek hissedarlar toplantısına yönelik eylem hazırlığı yapma ve özellikle IUF kanalıyla Crown'ın dünyadaki büyük müşterileriyle temasa geçme kararı aldı.
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan konuyla ilgili şöyle dedi: “Toplantımız, küresel sendikamızın dünyanın her yerindeki Crown işletmelerinde gücümüzü ortaya koyma kararlılığını açıkça gösterdi. Amacımız Crown'ı sosyal yönden sorumlu bir şirket haline getirmektir.”