• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DİSK: Yeni sendikalar kanunu 12 Eylül'ün devamcısı

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK’in Üçlü Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacağını açıkladı. DİSK’in işçi sınıfının sıkıştırılmak istendiği yeni cendereye karşı sessiz kalmayacağını belirten Görgün, yeni taslağın içinde, kıdem tazminatı fonu ve bölgesel asgari ücretin yer aldığını söyledi.

SOL HABER
17.10.2011

DİSK 2011 Genel Seçimlerinden sonra oluşturulan ve hükümetin ILO’ya uygun çalışma düzeni uygulamak için davet ettiği üçlü danışma kurulu toplantılarından çekildi.

“2821 ve 2822 ülkemiz için utanç kaynağıdır”
Türkiye’de 12 Eylül Askeri Darbesi’yle biçimlendirilen çalışma ilişkilerini düzenleyen yasaların yürürlükte olduğunun belirten Görgün, “Sendikal örgütlenme, toplu sözleşme, grev hakları ve özgürlüklerin çerçevesini çizen mevzuat ve hukuk çerçevesi, 1983 yılından beri işçilerin ellerini kollarını bağlayan bir işlev görmüştür. İşçileri tutsak alan 2821 ve 2822 sayılı bu yasalar, ülkemiz için 28 yıldır utanç kaynağı olmuş ve katlanılamaz bir nitelik kazanmıştır” diye konuştu.

“Asgari düzey ILO sözleşmeleridir”
Yaşanan bu durumun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu hukuk belgelerine aykırı olduğunu vurgulayan Görgün, sendikal hak ve özgürlüklerin üç temel unsur üzerinde yükseldiğini ve bunların örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkı olduğunu ifade etti. DİSK’in yıllardır, kararlı bir şekilde, örgütlenme özgürlüğü, toplu sözleşme ve grev hakkına ilişkin yasaların asgari düzeyinin ILO sözleşmeleri olduğu ve bunun Anayasa’nın da bir gereği olduğunu savunduğunu vurgulayan Görgün, 2011 Genel Seçimleri’nden sonra oluşturulan yeni hükümetin, ILO sözleşmelerine uygun bir düzenleme için Üçlü Danışma Kurulu görüşmelerine başladığını dile getirdi.

devamı için: