• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Durmak yok nükleere devam

Danıştay’ın 144’üncü yıldönümünde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, nükleer santrallerle ilgili yasama yürütme ve yargının fikir birliği içinde olduğu mesajını verdi.

14.05.2012

Danıştay’ın 144’üncü yıldönümü dolayısıyla TBMM’de verilen kokteylde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu gazetecilerin nükleer santrallerle ilgili sorularını cevapladı.

Nükleer santrallerle ilgili sorular üzerine Yıldız, çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Bu konuda yasamanın, yürütmenin ve yargının yeknesak (aynı, tekdüze) bir halde olduğunu görüyoruz. Bu bizim için sevindirici bir durum.”

Aynı soruya Hüseyin Karakullukçu’dan da Yıldız’ı destekleyen bir cevap geldi. Nükleer santraller gibi bugüne kadar Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararlarını kastederek, “ne varsa durduruyoruz” diyen Karakullukçu, “Yok, durdurma yok artık. İlerleme var. ...Devletin, milletin lehine ne varsa yapılacak. Bunun lamı cimi yok. Öyle bir şey mi var? Onu durdur, bunu durdur. Durdurduk ne oldu” dedi.

Karakullukçu’nun açıklamalarını değerlendiren Barınma Hakkı Meclisi avukatı Ender Büyükçulha, bu açıklamanın hukukta ihsasrey olarak tanımlandığını, Karakullukçu’nun devam etmekte olan davalara ilişkin görüşünü belirterek davaların seyrini etkilediğini ifade etti. Büyükçulha, ‘Kamu yararı gözetmeyen projelere verilen yürütmeyi durdurma kararları Danıştay tarafından etkilenmiştir.’ dedi.

Danıştay’ın tarafsızlığını kaybettiğini söyleyen Büyükçulha, Karakullukçu’nun açıklamaları için ‘Toplumun değil iktidarın çıkarını savunmuştur ve kaygı vericidir’ değerlendirmesini yaptı.

MERSİN NKP: KARAR UYGULANSIN

Danıştay başkanının açıklamalarına rağmen kurum tarafından alınan kararlar çevre hakkı mücadelesi açısından önemli bir gündemi oluşturuyor.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Mersin-Karaman çevre düzeni planına ilişkin Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasını için Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. NKP üyeleri adına açıklamayı Mersin Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Halil Rıza Ergün okudu. Ergün, açıklamasında söz konusu kararın 30 gün içinde uygulanması gerektiğini belirterek, Nükleer santralle ilgili her türlü izin ve ruhsatların iptal edilmesi ve yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: www.sendika.org