• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DÜZCE PETROL - İŞ TEMSİLCİLİĞİNDE STANDARD PROFİL İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI:

Öztaşkın: Standard Profil işvereninin bir an önce masaya oturup bizlerle görüşmelere başlamasını ve bu süreci de olumlu bir şekilde yürütmek istiyoruz

 

Petrol-İş'in iki yıl önce Düzce'den başlattığı “Sendikalı Ol” kampanyası sonuçlarını vermeye başladı. Düzce'de yürütülen kampanya sonucunda, otomotiv yan sanayiinde Düzce bölgesinin,Türkiye'nin önemli firmalarından biri olan, 2000'e yakın çalışanı bulunan Standard Profil Otomotiv San. ve Tic. A.Ş işçileri sendikamızda örgütlendi. İşyerinin,19 Mart tarihli Resmi Gazete'de 03 nolu petrol, kimya ve lastik işkolunda faaliyet gösterdiğine ilişkin Bakanlık tespitinin de yayınlanmasından sonra 21 Mart tarihinde, Petrol-İş'in Düzce Örgütlenme Bürosu'nda, gelinen süreci Düzce kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

 

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM'in İletişim ve Kampanyalar Sorumlusu Dick Blin,Düzce Örgütlenme Bürosu Sorumlumuz Ünal Akbulut ve sendika uzmanlarının katıldığı basın toplantısında Düzce'deki sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı. Türk-İş İl Temsilcisi Murat Ardıç, Teksif İl Temsilcisi Cemil Tınaz, Basın-İş Düzce Temsilcisi Ali Gürel, Eğitim-İş Temsilcileri Zeki Bayram, Mehmet Demirezen, Tes-İş Temsilcisi Muhittin Durmaz, Birleşik Metal – İş temsilcisi Telat Çelik, Kamusen İl Temsilcisi Şemsettin Bahadır, Belediye-İş Temsilcisi Ertuğrul Güler, Eğitim-Sen Temsilcisi Sebahattin Dursun, Öğrenci Velileri Derneği temsilcileri Alaattin Kavi ve Şenoy Aksoy da basın toplantısına katıldılar.

 

Öztaşkın: Kampanyanın olumlu sonuçlarını almış durumdayız


Saat 12.00'de yapılan basın toplantısında, Petrol-İş'in iki yıl önce Düzce'de başlattığı “Sendikalı Ol” kampanyasını ve Standard Profil'deki örgütlenme sürecini anlatan Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, “Petrol-İş Sendikası olarak uzun bir süreden beri Düzce'de kurulu olan Standard Profil işyerindeki örgütlenme çalışmalarının geldiği aşamayı sizlerle paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Burada uzun süren bir “Sendikalı Ol” kampanyamızı başlatmıştık ki bu kampanya Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir kampanya idi. Bu kampanyanın olumlu sonuçlarını şu an için almış durumdayız” dedi.


Öztaşkın, süreci anlattığı basın açıklamasından sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Yaklaşık iki yıldan bu yana sürdürmekte olduğumuz örgütlenme çalışmamız nihayet sona erdi. Çalışma Bakanlığı önce bu işyerinin 03 nolu petrol, kimya ve lastik işkolunda faaliyet gösterdiğine dair tespitini 19 Mart Cumartesi günü sendikamıza gönderdi. Şimdi Bakanlık'tan, bu işyerinde çalışanların yüzde 50 + 1'ini sağladığımıza dair çoğunluk belgesini beklemekteyiz. Burada çalışanların büyük bir bölümü sendikamıza üye olmuşlardır. Çoğunluk ile ilgili hiçbir sorunumuz yoktur. Dolayısıyla en kısa sürede, yetki belgesi geldikten sonra toplu iş sözleşmesi masasına oturmayı ve bu süreci işverenle karşılıklı anlayış içerisinde barışçıl bir şekilde sürdürmeyi, yürütmeyi düşünüyoruz.”

 

Örgütlenmeye uluslararası destek

Bu örgütlenmeyi yaparken Petrol-İş'in tek başına hareket etmediğini, aynı zamanda uluslararası desteği de yanına aldığını, Petrol-İş'in üyesi olduğu küresel federasyon ICEM'in Standard Profil örgütlenmesini sonuna kadar desteklediğini belirten Öztaşkın şöyle devam etti:

 

“Yine aynı şekilde Standard Profil otomotiv sektöründe faaliyet gösterdiği için Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu IMF de bilgilendirilmiş ve bu Federasyon da desteğini açıkça ifade etmiştir. Aynı şekilde Standard Profil'in parça ürettiği otomotiv firmalarındaki sendikalar da, gerek Almanya'daki Alman Maden Kimya ve Enerji Sendikası IG BCE olsun, gerekse ABD'deki Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası UAW olsun desteklerini ifade etmişlerdir. Aynı zamanda bu fabrikalarda bulunan, örneğin Volkswagen İşletme Konseyi gibi işyeri konseylerindeki görevli sendika temsilcileri de Standard Profil işçilerinin yanında olduklarını, buradaki örgütlenmeyi dikkatlice izlediklerini, işveren tarafından herhangi olumsuz bir tavır ortaya konulduğu takdirde dayanışmalarını kendi ülkelerindeki işyerlerinde de sürdüreceklerini ve uluslararası düzeyde bir dayanışma örgütleyeceklerini açıkça ifade etmişlerdir. Tabii ki biz bu örgütlenme çalışmalarını yaparken, fiilen buradaki büromuz aracılığıyla, bürodaki görevli arkadaşımız Ünal Akbulut aracılığıyla yaptık. Bu çalışmaları yürütürken tabii ki Düzce'deki bütün sendikalarla işbirliği içerisinde, dayanışma içerisinde olduk. Daha doğrusu,bu örgütlenmeyi sizlerle beraber, topyekün gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu örgütlenmedeki başarı sizlerindir. Düzce'de görev yapan bütün sendikaların, emeğe gönül vermiş kişilerin ve kurumlarındır. Sizlere de ayrıca burada teşekkür etmek istiyorum.”

 

Standard Profil işverenine çağrı

“Bizim şu anda işverenden beklentimiz şudur; bu iş bütün sonuçlarıyla sona ermiştir. Bundan sonraki iş, sadece yasal prosedürlerin yürütülmesinden ibarettir. Bir an önce, bu yasal prosedürler tamamlandıktan sonra masaya oturmak istiyoruz” diyen Öztaşkın sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Herkes şunu çok iyi bilir ki; özellikle sendikacı arkadaşlarımız bilir ki, hatta Düzce'deki kamuoyu da Desa'dan, diğer işyerlerindeki örgütlenmelerden çok iyi bilir ki; bir işyerinde ilişkileriniz başlangıçta nasıl başlarsa daha sonra da öyle devam eder. Biz bu ilişkilerin karşılıklı iyiniyet çerçevesinde ve karşılıklı çıkarların gözetildiği barışçıl bir şekilde başlamasını istiyoruz. Zaman zaman küçük çaplı bir takım olaylar olmuşsa da bugüne kadar bu işyerinde örgütlenmeye karşı ciddi bir karşı koyma olmadı. Aynı anlayışın bundan sonra da sürdürülmesini ve Standard Profil işverenin bir an önce masaya oturup, bizlerle görüşmelere başlamasını ve bu süreci de olumlu bir şekilde yürütmek istiyoruz.”

 

Öztaşkın, uluslararası dayanışmayı somut bir şekilde Düzce kamuoyuna göstermek için Petrol-İş'in üyesi olduğu ICEM'in İletişim ve Kampanyalar Sorumlusu Dick Blin'in de bizzat Düzce'ye gelerek bu dayanışmayı Düzce kamuoyuna göstermek istediğini sözlerine ekledi.

 

Blin: İşvereni masaya oturmaya davet ediyoruz

 

ICEM'in İletişim ve Kampanyalar Sorumlusu Dick Blin de basın toplantısındaki konuşmasına, “Hepinize teşekkür ediyorum. Bu toplantıya Cenevre'den gelerek katılıyorum. Küresel federasyonumuz ICEM'i temsilen buradayım” diyerek başladı ve şunları söyledi:

 

“Burada bizim vermek istediğimiz mesaj çok basit; Standard Profil firmasını masaya oturmaya davet ediyoruz. Petrol-İş Sendikası bu şirketle çok iyi bir diyalog yakalamıştır. ICEM olarak biz bu çerçevede, bu diyaloğun sürdürülmesinden yanayız. Aynı zamanda şunu da belirteyim; bu, ICEM olarak bizim görevimiz. Standard Profil'in müşterilerini ve aynı zamanda tedarikçi firmalarını da bu konuda bilgilendiriyoruz. Bu firmalarla iyi ilişkilerimiz de var. Bu ilişkilerin de devamından yanayız. Standard Profil bu şirketlere üretim yaparken belirli kurallara da uymak zorunda, sosyal sorumluluğunu yerine getirmek durumunda. Biz o konuda da faaliyet yürütüyoruz. Petrol-İş Sendikası ve Standard Profil firması arasında olan bu olumlu ilişkinin, pozitif ilişkinin aynı zamanda sürdürülmesinden yanayız.”

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı