• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

E-Sendikacılık öne mi geçti?

Yeni iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi sınıfsal mücadele ve örgütlülük konusunda günümüzde büyük sıkıntılar içerisinde olan emek örgütlerini değişime zorluyor.

BURAK ÖZ-BİRGÜN
05.09.2011

 

Yeni iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi sınıfsal mücadele ve örgütlülük konusunda günümüzde büyük sıkıntılar içerisinde olan emek örgütlerini değişime zorluyor. Bu süreçte hemen hemen herkes emek örgütlerinin internet teknolojisini, uluslarası ilişkileri daha etkin kullanması konusunda hem fikir durumda bulunuyor. Ancak diğer yandan da sendikaların örgütlenme biçimleri konusunda ciddi tartışmalar yürütülüyor. Tartışmalarda, internet sendikacılığı yaklaşımlarını savunanlar, emek örgütlerinin yok olmamak için yeni topluma ve bilgisayar teknolojisine uyumlanması gerektiğini vurguluyor ve emek örgütlerinin kökten bir değişikliğe gitmesi gerektiğini savunuyor. Bu yaklaşımlara tepki duyanlar ise sendikaların sınıf örgütü olduğunun internet sendikacılığı yaklaşımlarıyla gölgelendiğini iddia ederek, teknolojik gelişimin piyasanın ihtiyaçlarına göre belirlendiğini ve teknolojinin toplumun kendi iktidar yapısını ürettiği değerlendirmelerinde bulunuyor. Ayrıca bu yaklaşımı savunanlar da teknolojiden yararlanılması gerektiğini söylerken, ancak teknolojinin ve  teknolojik değişimin mücadeleci sendikacılıkla etkilenmesi gerektiğini savunuyor.

Tan Kitabevi Yayınları'ndan çıkan Emek ve Teknoloji adlı kitabında, yeni iletişim teknolojilerinin sendikacılığa etkilerini inceleyen Gamze Yücesan-Özdemir bu tartışmalara ışık tuttu.

Gamze Yücesan-Özdemir'in kitabında E-sendika, sanal sendika, siber-sendika yaklaşımı özetle şu şekilde tanıtıldı:

E-SENDİKA

"E-sendika" yaklaşımı, "internet, her şeyi değiştiriyor" şiarından hareket etmekte. "E-sendika" yaklaşımının en önemli temsilcilerinden Darlington'a göre, "Sendikalar, bilgisayarları yalnızca bazı etkinliklere destek olmak amacıyla kullanmamalı; sendikalar, interneti tüm strateji ve amaçlarının merkezine almalı." Dolayısıyla, "E-sendika" yaklaşımı, yeni iletişim teknolojileri doğrultusunda yapısını ve işleyişini değiştiren sendikaların, üyeleriyle, diğer sendikalarla ve kamuoyuyla ilişkilerini geliştirme, üyelerinin haklarını koruma ve geliştirme, internet ağlarıyla ulusal ve uluslararası alanda mevcut bilgi bankalarına bağlanma, yeni üyeleri örgütleme ve çalışma yaşamındaki değişim ve dönüşümleri takip etme konusunda etkinleşeceklerini vurgulamakta.

"E-sendika" yaklaşımı, e-postalar, web sayfaları, uzaktan eğitim modülleri ve video konferans olanakları ile yirmi birinci yüzyılın sendikacılık hareketi. "E-sendika" yaklaşımına göre, sendikalar, tüm iç yazışma ve haberleşmelerini elektronik ortama taşımalı. Sendikalar, dış iletişim ve haberleşmelerini web siteleri eliyle yürütmeli. Web siteleri, içerdikleri bilgi ve bağlantılarla ve sundukları karşılıklı etkileşim platformları ile sendikaların dış dünyayla kurdukları ilişkide en önemli "vitrin"leri olmalı. Sendikalar üyelerle ilişkilerini de elektronik ortama taşımak durumunda. E-üyelik için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Sendikaların, yürüttüğü konferanslar, toplantılarla ilgili tüm yazışmalar ve haberleşmeler elektronik ortama aktarılmalı. Toplu iş sözleşmesi süreçleri de elektronik ortamda yürütülmeli. En yakın zamanda da "e-oylama" sürecine geçilmeli. Sendikal eğitim, "e-eğitim" olarak, elektronik ortama aktarılmalı. "E-eğitim", birçok sendika üyesinin zahmetsiz ve maliyetsiz eğitime ulaşma imkanı demek olacak. Sendikalar, uluslararası örgütler ve sendikalarla iletişim noktasında, hiç bu kadar maliyetsiz ve hızlı bir imkana sahip olmamışlardı, dolayısıyla, yeni iletişim teknolojileri, uluslararası tüm sürecin temel aktörü olmalı.

devamı için: