• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda üretim durduruldu:

Eksiklikler giderilsin tekrar üretime geçilsin

Sendikamız iki üyemizin patlamada hayatını yitirdiği fabrikanın, işçi sağlığı ve güvenliği açısından riskli olduğu gerçeğini saptamıştı. Teftiş sonucunda saptamalarımız doğrulandı. Çalışanların can güvenliği olmadığı gerekçesiyle işyeri kapatıldı. Talebimiz, modernizasyona gidilerek eksikliklerin derhal tamamlanıp, fabrikanın yeniden açılmasıdır.

 

12.07.2013

Sendikamızın örgütlü olduğu ve İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler bulunduğu gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı tarafından üretimin durdurulmasına karar verilmiştir.

Ne yazık ki iki üyemizin hayatını kaybettiği 20 Mart 2013 ve bir can kaybının yaşanmadığı 25 Haziran 2013 tarihlerinde meydana gelen patlamalar sonrasında yapılan teftişler sonucu, Sendikamızın MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda uzun süredir işaret ettiği işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden eksiklikler bir kez daha tespit edilmiştir.

ÇSGB İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığının 06.05.2013 tarih ve 1831 sayılı görev yazısı uyarınca, MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda İş Sağlığı ve Güvenliği yönünden 21, 25-28.06.2013 ile 1-3.07.2013 tarihlerinde programlı teftiş yapılmıştır.

Bu teftiş sonucunda fabrikada iş sağlığı ve güvenliği açısından 52 ayrı eksiklik tespit edilmiştir. Söz konusu tespitlerin 30 tanesinin çalışanlar için hayati tehlike oluşturduğu gerekçesiyle İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı tarafından işyerinde “İşyerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik”in 7. maddesi gereğince işin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu karar 10 Temmuz 2013 tarihinde Fabrika Müdürlüğü'ne tebliğ edilmiştir.

Yapılan tespitler, fabrikada en temel iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin dahi alınmadığını ve üretim prosesinin ve teknolojisinin yenilenmesi gerektiğini göstermektedir.

Fabrika Müdürlüğü tarafından yapılması gereken söz konusu eksikliklerin hızlı bir şekilde giderilmesi ve üretimde gereken modernizasyonun yapılması yönünde adım atılmasıdır. KİT statüsünde bulunan MKEK bünyesinde olan fabrikanın bir an önce üretime başlayabilmesi için ise bu kuruma gerekli kaynak tahsisi yapılmalıdır.

Kamuoyuna ve basına da yansıdığı üzere Petrol-İş Sendikası, özellikle 2012 yılının başından bu yana MKEK Genel Müdürlüğü, MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası Müdürlüğü ve ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı nezdinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda eksiklik ve risklerle ilgili bir dizi girişimde bulunmuş ve konuyu gündeme getirmiştir.

Bu girişimler sonucu, 26.07.2012 ve 30.07.2012 tarihlerinde ÇSGB İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler tarafından incelemeler yapılmış ve aralarında üretim yapılan mekanlarla ilgili olanlar dahil 11 hususta eksiklikler tespit edilmiştir. Bu eksikliklerin giderilmesi için konunun takipçisi olan Petrol-İş Sendikası yine MKEK Genel Müdürlüğü ve Fabrika müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunmuştur.

Bu başvurular ve girişimlerin sürüncemede bırakılması nedeniyle, Fabrikada yaşanan sorunlarımıza ve risklere dikkat çekmek ve işyeri yetkililerini uyarmak için örgütlü gücümüzü kullanarak çeşitli eylemler de gerçekleştirilmiştir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği, ücret dengesizlikleri ve taşeronlaştırmaya karşı 2012 Kasım ayında üç gün üst üste yemek boykotu yaparak tepkimiz ortaya konmuştur.

Petrol-İş Sendikası olarak, MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası Müdürlüğü Fabrikası'nda ısrarla sürdürdüğümüz girişimlerin ne kadar hayati olduğu ve ortaya koyduğumuz tepkilerin ne kadar haklı olduğu 20 Mart 2013 tarihinde ortaya çıkmıştır.

Bu tarihte fabrikada meydana gelen patlamada üyemiz Hakan Akbaş yaşamını yitirmiş, yine bu patlamada ağır yaralanan üyemiz Sabri Salman ise 28 Haziran 2013 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Bu acı kazadan sonra girişimlerini arttıran Sendikamız, aynı zamanda A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan iki emekli iş güvenliği başmüfettişi ve bir kimya yüksek mühendisinden oluşan bir heyeti görevlendirerek bilimsel ve tarafsız “İş Kazası İnceleme Raporu” hazırlanmasını sağlamıştır. Gerekli incelemeleri yapan heyetin tespitleri ile daha önce Bakanlık tarafından görevlendirilen iş müfettişlerinin tespitleri ortaklaşmıştır.

Yine elim kazanın ve 25 Haziran'da yaşanan ve can kaybının olmadığı patlamanın ardından yapılan basın açıklamalarıyla MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına dikkat çekilmiştir. Sadece fabrikayı ve işçileri değil, fabrikanın kurulu bulunduğu Elmadağ'ı büyük bir tehlikenin beklediği belirtilmiştir.

Bu girişimler, yeni can kayıplarının yaşanmasının engellenmesi ve MKEK'in ülkemiz savunma sanayisinde ve ekonomisindeki yeri ile tezat oluşturan üretim ve çalışma koşullarının düzeltilmesi çabasıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu ve bu konuda alınacak önlemler, hiçbir maliyet hesabına sığmaz.

ÇSGB İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığının aldığı karar uyarınca üretimin durdurulduğu MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerin giderilmesi için 140 işçi bu çalışmaları yürütmek üzere görevlendirilmiş, 120 işçi ise ücretli izne ayrılmıştır. İşyeri yönetiminin bu çalışmasını olumlu karşılıyoruz.

Bu doğrultuda üretim ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için MKEK'e gereken kaynak tahsisi yapılmalı, savunma sanayimiz açısından büyük önem taşıyan MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda ilgili çalışmalar bir an önce tamamlanarak en kısa zamanda üretime geçilmelidir.

MERKEZ YÖNET‹M KURULU