• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Filipinler: Sendika yöneticilerinin tümü resmi tatilde çalışmayı reddettikleri için işten atıldı

Filipinler'de IndustriALL Küresel Sendika'nın metal sektöründeki üyesi MWAP (Filipinler Metal İşçileri İttifakı), Cabuyao şehrinde yarıiletkenler üreten NXP Semiconductors'da 5 Mayıs'ta 24 sendika yöneticisinin toplu işten atılmasına karşı mücadele veriyor. Şirket yönetimi ile hükümet işbirliği içinde sendikayı çökertmeye çalışıyor. MWAP ülkedeki serbest ticaret bölgelerinde işçileri başarıyla örgütleyen bir avuç sendikadan biri.

07.05.2014

IndustriALL, üyesi olan sendikanın işten atılmış 24 aktivistinin işe iadesi için verdiği mücadeleyi kararlılıkla destekliyor.

MWAP, 24 sendika yöneticisinin 5 Mayıs 2014 itibariyle yasadışı bir şekilde işten atılması nedeniyle, Cabuyao'daki NXP Semiconductors Company'nin yönetimini şiddetle kınıyor.

İşten atılan yöneticiler (sendika Yönetim Kurulu'nun tamamı ve İşyeri Temsilciler Konseyi) hemen kara listeye alındı ve şirket binalarına girmeleri yasaklandı. 15 Mayıs'ta verilecek eğitim yardımı da dahil tüm sosyal hakları bloke edildi. 

Bu girişim, yeni bir toplu sözleşme bağıtlama mücadelesi içinde olan işçilere açıkça yöneltilmiş kötü niyetli bir saldırıdır. Yöneticilerin işten atılması sendikanın toplu pazarlık gücünü kırmayı amaçlamaktadır.

NXP yönetimi, 5 Mayıs 2014 tarihli bir muhtırayla, sendika yöneticilerinin “yasadışı greve bilerek katıldıklarını” ve “yasa uyarınca istihdam statüsünü yitirmiş sayıldıklarını” açıkladı. Ayrıca, “sendika yöneticilerinin işlerine, 9 Nisan ve onu izleyen diğer resmi tatillerde yasadışı grev yaptıkları için, haklı nedenle son verildiğini” vurguladı.

Sendika, şirket yönetiminin, geçen Nisan ayının 9, 17, 19'u ile 1 Mayıs'ta (ki bunların hepsi resmi tatil günleridir) işçilerin fazla mesai yapmayı reddetmelerinden söz ettiğini belirterek konuya açıklık getirdi. 9 Nisan Araw ng Kagitingan (Ulusal Kahramanlık Günü), 17 ve 19 Nisan paskalya'dan önceki perşembe ve cuma (Kutsal Cuma) idi. Katoliklerin ağırlıkta olduğu bu ülkede bu günler yaygın olarak kutlanır. 1 Mayıs'a gelince, bütün sendika üyelerinin o gün işten izinli sayılacağı ve 1 Mayıs etkinliklerine katılacağı yönünde sendika ile şirket arasında yapılmış bir anlaşma yürürlüktedir. 

NXP Semiconductors Şirketi İşçileri Sendikası'nın başkanı (NXPSCIWU) ve aynı zamanda MWAP'nin genel başkanı Reden Alcantara, NXP yönetiminin, işçilerin bu özel günlerde işyerine gelmemesini toplu sözleşme mücadelesiyle ilgili olarak sendikanının örgütlü eylemleri olarak gördüğünü açıkladı.

Alcantara şöyle dedi: “Sendika yöneticilerinin tümünün işten çıkarılması ise bizleri haklı toplu sözleşme taleplerimizden vazgeçmeye zorlamak için NXP yönetiminin giriştiği bir başka zorbalıktır. Sendikamızı ezmek için şirket yönetimi büyük çaba harcıyor. Sendika yöneticilerinin işten atılması, işçiler arasına korku tohumları ekme ve onlara gözdağı verme amacını güdüyor.”

İşten atılmadan önce, Alcantara, işçilerin --sanayi bölgesinin giriş kapılarının önünde protesto eylemi gibi-- barışçıl eylemlerini de şirket yönetiminin sürekli saldırılarla taciz ettiğini söyledi. Güvenlik görevlileri servis otobüslerine yerleştiriliyordu ve işçilerin sendikal etkinliklere katılmalarını önlemek için otobüslerden inmeleri engelleniyordu. İşçiler protesto yürüyüşlerine katılmak için otobüslerden çıkmak için pencerelerden atlamak zorunda kalıyorlardı. Bir başka olayda ise işçilerin barışçıl eyleminin karşısına çok sayıda İşletme Kaynak Planlama (ERP) personeli ve bir itfaiye arabası çıkarıldı.

NXP yönetimi ile sendika arasındaki toplu sözleşme müzakeresi bu yıl Ocak ayında başladı ve 23 oturum yapıldı. Sendika ücretlerde yüzde 8 bir artış talep ediyor, şirket ise teklifini yüzde 3,5 artışla sınırladı. Bu oran işçilere son toplu sözleşmede verilen artışın ancak yarısı. Şirket yönetimi müzakereleri iki kez çıkmaza soktu. 

Alcantara hükümeti de şirket yönetimiyle işbirliğine gitmekle suçladı. Hafif Sanayi ve Bilim Parkı idaresinin, işçilerin hak mücadelesinin önünü kesme çabasıyla sorunu çalışma Bakanlığı'na havale etti. 16 Nisan'da Çalışma Bakanlığı, 9 Nisan'daki eylemi görüşmek üzere NXP yönetimiyle sendika arasında acil bir toplantı düzenledi. Sendika toplantıda, NXP'deki 1.700 sözleşmeli işçinin ücretlerinin ödenmesindeki gecikme sorununu da vurguladı. Sözleşmeli işçiler iki aydır ücretlerini alamıyorlar ve yönetim gecikme bahanesi olarak toplu sözleşme müzakerelerini kullanıyor. Fakat toplantıdaki Bakanlık yetkilileri, sorunu çözmek yerine, sendika yöneticilerinin işten atılacakları konusunda sendika temsilcilerini uyardı.

Alcantara şöyle diyor: “Şirket yönetimi, hükümetle işbirliği içinde, sendikamızı ezmek için çırpınıyor. Serbest bölgelerde uygulanan 'ne sendika ne de grev” kuralına rağmen sendikamızı kurup güçlendirmeyi başardığımız için olanca güçleriyle üzerimize geliyorlar.”

“NXP işçilerinin zor kazanılmış bu zaferini elimizden almalarına izin vermeyeceğiz” diyen Alcantara, bütün bunları üyelerini daha fazla eğitip saflarını sıklaştırmakla göğüsleyeceklerini belirtiyor.

Bu arada, MWAP, işten atılan 24 sendika yöneticisinin derhal işe iadesini talep etti. Ayrıca, yönetimi, işçileri tacize son vermeye ve işçilerin barışçıl eylemler düzenleme hakkına saygı göstermeye, öte yandan, işçilerle masaya oturup toplu sözleşme müzakerelerine devam etmeye çağırdı. MWAP, bütün bunların yanı sıra, NXP'ye karşı yerel ve uluslararası düzeylerde bir kampanya başlatmaya hazır olduğunu açıkladı.

NXP Semiconductors, yarıiletken ve elektronik sanayisinde küresel pazar liderleri arasında yer alıyor. Şirket 2006'da özel bir yatırım fonu konsorsiyumuna satılana kadar, Philips Semiconductor'ın bir bölümünü oluşturuyordu. NXP 25'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve şirketin küresel genel merkezi Hollanda'nın Eindhoven kentinde bulunuyor. Bütün dünyada 24.000 dolayında işçi istihdam ediyor.

Cabuyao'daki Hafif Sanayi ve Bilim Parkı'nda bulunan NXP Semiconductors Company, küresel şirketin bütün dünyadaki toplam altı test ve montaj işletmesinden biri. Burada toplam 5.000 küsur insan çalışıyor. Bunların 1.500'ü düzenli düz işçi.  

NXP Semiconductors Şirketi İşçileri Sendikası (NXPSCIWU), Filipinler MEetal İşçileri İttifakı'na (MWAP) bağlı. MWAP ise elektronik, otomotiv, gemi yapımı, metalurjik madencilik, çelik ve ilgili işkollarındaki işçilerin ve sendikaların ulusal düzeydeki ittifakı ve IndustriALL Küresel Sendika üyesi. 

 

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi