• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

PETKİM İŞÇİLERİ EYLEMDE

GREV BİZİM HAKKIMIZ, BİZ İSTERSEK YAPARIZ

Petrol-İş Sendikasının uzun yıllardır örgütlüğü olduğu, İzmir Aliağa'da kurulu grev yasaklı Petrokimya  Holding A.Ş' de  ( PETKİM) işyerinde Ocak ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçiler işyerini terk etmeme eylemine başladı.

29.05.2015

Toplu iş  sözleşmesi görüşmeleri boyunca, işveren tarafının; çalışma süreleri , fazla mesai ücretleri ve hafta tatili ve çalışmalarına ilişkin idari maddelerde  toplu iş sözleşmemizin gerisinde getirmiş olduğu teklifler, yapılan uzun müzakereler sonucunda sendikamızın müktesep hakların korunması konusundaki kararlı tutumu sayesinde işveren tarafından geri çekilmiştir.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanuna göre grev yasağında olan işyerinde  başlayan toplu iş sözleşmesi  görüşmelerinde yasal süre içinde ücrete ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamadığından Yüksek Hakem Kuruluna 20 Mayıs 2015 tarihi itibariyle başvuruldu.

Petkim işyerinde 2006 tarihinden önce işe girmiş olan işçilere uygulanan ücret skalası ve 2006 ve sonrası tarihinde işe girenlere uygulanan ücret skalasının yaklaşık eski işçi ücretli ile yeni işçi ücreti arasında %20 ücret farklılığına yol açması  nedeniyle Sendikamız bu farkın giderilmesini talep etmiştir.

İşveren tarafı,  2006 tarihinden önce işe girmiş olan işçilere uygulanan ücret skalasına sözleşmenin birinci altı aylık dilimi için %3,25 oranında,  2006 ve sonrası tarihinde işe giren düşük ücretli işçilere uygulanan ücret skalasına ise %3,75 oranında ücret zammı yapılması, bu ücretlere takip eden altışar aylık dönemlerde de altışar aylık enflasyon oranında zam yapılmasını teklif etmiştir.

26 Mayıs tarihinde yapılan son toplantıda taraflar tekrar bir araya gelmiştir.  Bu toplantıda İşveren tarafı daha evvel vermiş olduğu teklifi revize etmiş ve  her iki skalaya da  ayrı ayrı  sözleşmenin birinci altı aylık dilimi için %5 oranında ücret zammı teklifi vermiştir.  Sendikamız ise  eski işçi ücretleri ile  yeni işçi ücretleri arasındaki farklılığı oransal olarak azaltmak amacıyla,  düşük ücretli işçiye uygulanan ücret skalasına  sözleşmenin birinci altı aylık dilimi için  %13 oranında, diğer ücret skalasına da %7 oranında ücret zammı yapılmasını, bu ücretlere takip eden altışar aylık dönemlerde  altışar aylık enflasyon oranına 2 puan ilavesiyle bulunacak oranda  zam yapılmasını teklif etmiştir. Teklifimiz işveren tarafından kabul edilmemiştir. Sonuç alınamayan toplantının ardından işçiler eylem kararı aldılar.

1850 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler eylemlerine dün gece vardyası sonuda başladı. Vardiyası sonunda işyerini terketmeyen işçilerin eylemine 08-16 ve 16-24 vardiyasındaki işçiler de katıldı. İşçiler ürün sevkiyatını engellediler. Eylem bugün de devam ediyor.

Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül'de, dün eyleme başlayan işçilerle birlikteydi. İşçilere seslenen Doğangül, “onlardan ülke yönetimini istemiyoruz, fabrikalarını da istemiyoruz, sadece adil ve insanca yaşayabilecek bir ücret talebimiz var. İşverenle aramızda çok fark yok, müzakereyle bunu çözmeye çalıştık, eğer müzakere, yoksa mücadele var. Bizlerde sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Gün içinde yapılan basın açıklamasında, yapılan eylemin ILO normlarına göre yasal olduğunu dile getiren Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “biz burada sağa sola saldırmıyor, cam çerçeve indirmiyoruz. Taleplerimiz karşılandığı anda eyleme son vereceğiz, bizleri bu eyleme işverenin uzlaşmaz tavrı zorlamıştır”dedi.

Gün boyu devam eden eylemde işçiler sıkı sık, metal işçilerinin eylemlerini de “Her yer Bursa her yer direniş” sloganıyla selamladılar.