• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Afrika: Sendikalar yolsuzluk ve işçi çıkartmaya karşı ülke çapında greve hazırlanıyor

26.09.2017

Güney Afrika İşçi Sendikaları Kongresi COSATU, devletin ele geçirilmesini (nüfuzlu ailelerin kamu ihalelerinin önemli bir bölümünü alması), yolsuzluk ve işçi çıkartmalarını protesto etmek için 27 Eylül'de ülke çapında grev çağrısı yaptı.

COSATU ve IndustriALL Küresel Sendka'ya bağlı, Güney Afrika Maden İşçileri Sendikası (NUM) ve Güney Afrika Tekstil İşçileri Sendikası (SACTWU) da grevde yerini alacaklar.

Güney Afrika iş yasası yolsuzluk ve işçi çıkartma gibi sosyo-ekonomik ve politik sorunlara yönelik yapılacak grevlere izin veriyor.

''Devletin ele geçirilmesi'', daha önce 2016 yılında hazırlanan bir rapora dayandırılmaktadır. Bu rapor eski kamu müfettişi Thuli Madensela tarafından hazırlanmıştı. Bu iddiaya göre devlet, Gupta ailesinin de dahil olduğu iş adamlarının içerisinde olduğu özel çıkar grupları tarafından ele geçirilmişti. Raporda, Gupta ailesinin; bakanların ve kamu şirketi yöneticilerinin görevlerine karıştığı, yolsuzlukla kamu sözleşmelerini kendi lehine etkilediği iddia edildi. Son olarak, Bell Pottinger ve KPMG'nin de içerisinde bulunduğu bazı çok uluslu şirketler bu yolsuzluk skandalına karışmışlardı.

Bütün bunlar olurken bu süreçte işçiler maden sektöründe işlerini kaybetmeye devam etti. Özellikle Impala Platinum şirketi tarafından yapılan son açıklamayla 2100 üzerinde işçi işten çıkarıldı. StatsSA' a göre, geçen yıl madencilikte 32.000 istihdam yok oldu. Yine giysi ve tekstil sektöründe 3000 istihdam yok edildi.

NUM bunun üzerine şöyle bir açıklama yaptı: ''Grev, işçilerin sesini yükselttiği bir platformdur. İşçiler bu platformda Güney Afrika'nın yönetimine dair hoşnutsuzluklarını dile getirirler ve belirli seçkin bir ağ tarafından devlet kaynaklarının yağmalanmasını ve yolsuzluğa bulaşmasını kınarlar. Madencilik başta olmak üzere ülkedeki birçok sektörde yoğun işten atmaların ortasında işçiler kendi kaderlerine terk ediliyor.''

SACTWU'un grev boyunca talebi işçi simsarları aracılığıyla yapılan taşeron çalışmaya son verilmesiydi. Sendika taşeron çalışmanın yerine daha fazla sürekli istihdam talep etti.

Sahra-altı Afrika'dan sorumlu IndustriALL'ın bölge sekreteri Fabian Nkomo:'' Biz COSATU üyeleri tarafından yapılan grevi destekliyoruz; çünkü yolsuzluk hırsızlıktır. İşçiler ve toplumun yararına kullanılacak para, yolsuzluk yapanların banka hesaplarını dolduruyor.'' dedi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı