• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Koreli sendika lideri Kim Jungwoo özgür, Kore'de sendikacılar ağır baskı altında

Dış İlişkiler Servisi
07.04.2014

Uluslararası Af Örgütü'nün başlattığı ve ITUC ile IndustriALL'un da içinde yer aldığı küresel sendikalar tarafından desteklenen uluslararası kampanya sonucunda, Güney Koreli sendika lideri ve insan hakları savunucusu Kim Jungwoo 1 Nisan 2014 günü cezaevinden salıverildi. Aynı davadan yargılanan diğer 14 yönetici ise hâlâ hapiste.

Kim Jungwoo, IndustriALL Küresel Sendika üyesi Kore Metal İşçileri Sendikası'nın Ssangyoung Motor bölümünün eski yöneticisi. Ssangyoung Motor'un 2009'da işten attığı işçileri desteklemek için ve kampanya boyunca ya intihar eden ya da stresten kaynaklanan hastalıklardan ölen 24 işçi ve ve aile mensupları anısına örgütlenen protesto eylemlerine katıldıktan sonra tutuklanan Kim Haziran 2013'ten beri hapisteydi. Seul Yüksek Mahkemesi'nde yargılanan Kim ağır bir ceza tehdidi altındaydı.

Güney Kore Ceza Yasası'na göre, işverenler sendikalara ve yöneticilerine çok ağır para cezaları verilmesini talep edebiliyorlar. Hatta “işletme faaliyetinin engellenmesi” nedeniyle sendika yöneticilerinin malvarlığına el konabiliyor. Sözgelimi ulusal sendikal merkez KCTU'dan talep edilen toplam meblağ yaklaşık 122 milyon dolar tutarında. Bölge mahkemesinin kararına göre Ssangyoung işçilerinin “grevdeyken verdikleri zararlardan dolayı” polise 1,28 milyon dolar, şirkete ise 3,1 milyon dolar tazminat ödemesi gerekiyor.

2009 yılında, o zamanki Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun verdiği haberde, Kore hükümetinin meşru sendikal eyleme vahşice karşılık verdiği belirtiliyordu. O yıl, Ssangyoung Motor, toplu sözleşmeye aykırı bir biçimde sendikaya bildirimde bulunmaksızın toplu işçi çıkarmış, işçiler de bunu protesto etmek üzere greve çıkmışlardı.
Mayıs 2009'da başlayan ve 77 gün süren oturma grevi vahşice şiddet kullanılarak kırıldı. Polis tarafından helikopterlerden grevcilerin üzerine aşındırıcı kimyasallar serpildi, insanların hayatını tehlikeye atan ve ağır yaralanmalara yol açan elektroşok silahları kullanıldı. Bu yetmiyormuş gibi, grevcilere yiyecek, su ve yaralıların tedavisi için ilaç ulaştırılması engellendi.

Güney Kore'nin şimdiki devlet başkanı, bir küsur yıl önce, Ssangyoung Motors'daki toplu işten çıkarmalar hakkında parlamento incelemesi yapılmasını sağlama sözü verdi, ama bu söz şimdiye kadar tutulmadı.