• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı: Yaşasın Bölgesel Sendikal Dayanışma!

Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı Başkanlar Kurulu 11 Ekim 2023 tarihinde G. Kıbrıs’ın Nikosia kentinde toplandı. Retunsee Başkanlar Kuruluna Başkanlar Kurulu üyeleri olan Türkiye, Slovenya, Yunanistan, Sırbistan ve Hırvatistan enerji işçileri sendikaları yöneticileri ve uzmanları katıldı.

16.10.2023

Toplantıya Petrol-İş’ten Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Toplantıda Retunsee'nin geçmiş etkinlikleri değerlendirildi ve gelecek dönem faaliyetleri tartışıldı. Retunsee üyelerinin faaliyet yürüttüğü sektörlerin incelenmesine yönelik yapılan çalışmalar görüşüldü. Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Retunsee’nin son dönem faaliyetleri hakkında genel bir değerlendirmede bulundu.

Retunsee: Yaşasın İşçilerinin Uluslararası Dayanışması!

Retunsee Başkanlar Kurulu her yıl yapılan “Retunsee Dayanışma ve Eylem Günü”nün 2024 yılında Türkiye işçileri için yapılmasına karar verdi. Buna yönelik çalışmaların hızla başlayacak.

Retunsee Başkanlar Kurulunun olduğu 11 Ekim 2023 akşamında G. Kıbrıs PEO Segdamelin Sendikası tarafından “İşçi Haklarının Savunulmasına Yönelik Ulusal ve Uluslararası Sendikal Eylemler” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa Almanya’dan Portekize, Macaristan’dan Fransa’ya birçok sendika temsilcisi katıldı. Konferansta dünya sendikal hareketinin sorunları ve işçi sınıfı mücadelesi hakkında sunumlar yapıldı. Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz de bir sunum yaptı. Akyüz sunumunda:

“Emperyalizmin ve kapitalizmin insanlığa verecek bir şeyinin kalmadığını, ekonomik savaşların doğrudan siyasi ve askeri çatışmalar ve savaşlara çevrildiğini görüyoruz. Bütün bu krizin içinde sendikalar olarak, emek hareketi olarak bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Bu çıkış yolunu bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

Akyüz: Sermayenin Saldırılarına Hiçbir Zaman Baş Eğmedik, Baş Eğmeyeceğiz!

Mücadelenin gerekliliğine de değinen Akyüz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hükümetler, işçilerin geçmiş kazanımlarına göz dikiyorlar. Sermayenin bütün dünyada kendine ucuz işçi cennetleri yarattığını ve buralara yatırım yaptığını biliyoruz. Bu açık bir gerçek. Bizler bunu Covid-19 döneminde de yaşadık. Zor dönemlerimizde, bir taraftan pandeminin etkilerini yaşarken, diğer taraftan sermaye sınıfı haklarımıza saldırılarını devam ettirdi. Ancak mücadelemizi hiçbir zaman bırakmadık. Sermayenin saldırılarına hiçbir zaman baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz!”

Akyüz: İsrail İşgale Derhal Son Vermelidir, İşgal Ettiği Filistin Topraklarından Derhal Çekilmelidir!

Konuşmasında İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Akyüz, İsrail’in bir an önce işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bugün yanı başımızdaki İsrail ve Filistin çatışmasına da sendikalar olarak tarihsel bir perspektifle adalet penceresinden bakmalıyız. Bütün dünya halkları ve işçiler Filistin'de yaşanan acı gelişmeleri ve Ortadoğu’daki bu çatışmaların trajik sonuçlarını büyük bir endişeyle takip ediyor.

İsrail, Filistin’i işgaline derhal son vermelidir. Birleşmiş Milletlerin 1967 yılında belirttiği sınırlara dönmelidir. Ateşkes sağlanmalı ve barış görüşmelerine başlanmalıdır. Savaşın kazananı olmaz, daha az kaybedeni olur. Ancak, neticede herkes kaybeder.”

Retunsee Başkanlar Kurulu ve Konfranstan sonra 12 Ekim 2023’te ise G. Kıbrıs sendikası PEO Segdamelin’in Kongresi yapıldı. G. Kıbrıs işçilerinin mücadelesi, Kongre’de sunulan kısa filmler ve delege konuşmaları ile aktarıldı. Genel Kurulda davetli sendika başkanları da konuşmalar yaptı. Kongre seçimlerin yapılmasıyla sona erdi.