• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güvenceli ve sendikalı bir iş, şiddetsiz bir yaşam!

8 Mart'ın Petrol-İş üyesi kadınlar, Petrol-İş üyesi erkeklerin eşleri ve tüm kadınlar için eşitlik, özgürlük ve adalet getirmesini temenni ediyor, mücadelelerinde kadınların yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

 

08.03.2012

8 Mart Dünya Kadınlar Günü olan bugün tüm dünyada kadınlar, kadın olmalarından kaynaklanan ezilme ve sömürülme durumlarına itiraz ediyorlar.

Türkiye'de her gün 5 kadın namus cinayetine kurban gidiyor. Kadını ve aile bireylerini korumaya yönelik olarak çıkarılan yeni yasa ise ne yazık ki kadınları değil aileyi korumayı hedefliyor.

Türkiye'de bugün hala kız çocuklarının büyük bir bölümü okuma hakkından yararlanmıyor. Yeni çıkarılması planlanan eğitim yasası ile eğitim hakkından yararlanan kızlar da bu haklarından mahrum kalacaklar.

Türkiye'de kadın istihdamı dünya ülkelerinin tersine, giderek düşüyor. Hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi'ndeki ek belgede kadınlar ayrımcılığa uğrayan bir grup olarak sayılıyor. Ulusal İstihdam Stratejisi'nde güya kadın istihdamını artırmaya yönelik ek belge yayımlanıyor. Ancak bu belgede başta kreş ve emzirme odaları gibi kadın istihdamını artırmaya yönelik her türlü önlem geçiştiriliyor ya da mevcut olmayan kurumlara devrediliyor. Yarım zamanlı ve kısa süreli çalışma sözleşmeleri kadınlara istihdam biçimi olarak öneriliyor. Biz Petrol - İş Sendikası olarak bu uygulamalara karşıyız.

Biz tüm kadınlar için güvenceli, sendikalı bir iş ve şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Bu çerçevede 8 Mart'ta alanlardayız, kadın grevlerindeyiz ve sokaklardayız.

Biz evde, işte, sokakta kadına yönelik ayrımcılığa karşıyız. Kadın üyelerimizi özne olarak görüyoruz. Bu nedenle de evde ve işte kadına yönelik ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için sendikamız ana tüzüğünde ve programımızda değişikliklere gittik. Petrol-İş olarak toplu iş sözleşmelerinden ana politikalarımıza kadar her alanda kadın eşitliğine ve özgürlüğüne dair tutumumuzu yansıtıyoruz. Bundan sonra da bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

8 Mart'ın Petrol-İş üyesi kadınlar, Petrol-İş üyesi erkeklerin eşleri ve tüm kadınlar için eşitlik, özgürlük ve adalet getirmesini temenni ediyor, mücadelelerinde kadınların yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU