• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Jyrki Raina

Güvencesiz Çalışmaya SON 2013

12.11.2013

7 Ekim'de İnsana Yakışır Çalışma Küresel Günü'nde, IndustriALL üyesi sendikalar, güvencesiz çalışmanın olumsuz etkilerine dikkat çekmek için bütün dünyada harekete geçtiler.

Güvencesiz istihdam bütün dünyada yayılmaya devam ettiği için, IndustriALL Küresel Sendika'nın Yönetim Kurulu, dünya ölçeğinde Güvencesiz Çalışmaya SON kampanyasının sürmesini onayladı. İnsana Yakışır Çalışma Küresel Günü'nde üye örgütlerimizin gerçekleştirdiği küresel eylem, kampanyanın önemli bir parçasıdır. Soruna dikkat çekiyor ve yerel eylemleri güçlendiriyor.

IndustriALL'un kampanya sayfasında görüleceği üzere, dünyanın dört bir yanında sendikalar mitingler ve yürüyüşler düzenleyerek sokaklara çıktılar, seminerler ve çalışma toplantıları düzenlediler.

Ne var ki IndustriALL'un Güvencesiz Çalışmaya SON kampanyası sadece yılda bir eylem günüyle sınırlı değil, yerleşik bir stratejik hedefe yönelik. Güvencesiz çalışma konusu, IndustriALL toplantılarının ortak yaklaşımlara ve eylemlere kaynaklık eden sürekli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Daha iyi yasalara ve toplu sözleşmelere ihtiyacımız var. Sürekli eyleme ve baskı kurmaya ihtiyacımız var.

Çokuluslu şirketlerde kurulmuş birçok sendikal ağ, şirketlerdeki güvencesiz çalışma uygulamasının haritasını çıkarıyor ve bu uygulamaya set çekmek için ortak stratejiler geliştiriyor. Lafarge ve Enel gibi büyük şirketlerle bağıtlanan küresel çerçeve sözleşmelere yeni hükümler giriyor. Bu konuda “Volkswagen Grubu için Geçici Çalışma Sözleşmesi” bir kilometre taşı niteliğinde. Bunun gibi başka sözleşmelere ihtiyacımız var.

IndustriALL’un bu bağlamda geliştirilen önemli bir projesi Asya, Latin Amerika ve Afrika'da çok sayıda somut çalışmayı destekliyor. Bölgesel ve ulusal çalışmalar, üye örgütlerimizin güvencesiz istihdamı sınırlamak için işverenlerden toplu sözleşmeyle taleplerde bulunmasını, güvencesiz çalışmayı kısıtlayan yasalar çıkarılması için mücadele etmesini ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıran yasalara direnmesini desteklemeyi hedefliyor. 
Güvencesiz işçilerin örgütlenmesi önceliğini koruyor.

Ekim 2012'de IndustriALL bir rapor yayımladı. Rapor istihdam acentaları, işçi simsarları, taşeronlar aracılığıyla güvencesiz çalışma uygulamasının büyük bir hızla yaygınlaşmasına ve sürekli/doğrudan istihdamın yerini almasına karşı çıkıyor. Küresel taşeron firmalarının örgütü Ciett'in taşeron işçiliği üzerindeki yasal kısıtlamaları kaldırmaya yönelik lobi faaliyetlerini açığa çıkaran “Üçlü Tuzak” adlı rapor, güvencesiz çalışmanın işçilerin hakları açısından taşıdığı tehlike konusunda aydınlatıcı bir belge. 

Güvencesiz çalışmanın büyük bir hızla yaygınlaşması küresel bir sorun ve buna karşı mücadele etmek için birleşmeliyiz. Güvencesiz çalışmaya son vermeye yönelik küresel kampanyada bizlere katılın.  Join us in the global campaign to STOP Precarious Work!

Jyrki Raina
Genel Sekreter