• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

HAZAR BÖLGESİ PETROL VE GAZ SENDİKALARI TOPLANDI

24 Eylül Salı günü sendikamız Genel Merkezinde IndustriALL Küresel Sendika Hazar Bölgesi Petrol ve Gaz Sendikaları Ağı toplantısı yapıldı.

25.09.2019

Toplantıda, sendikamız Genel Merkez yöneticileri, IndustriALL Küresel Sendika Enerji Sektörü Direktörü ve üç farklı ülkeden petrol ve gaz sendikaları temsilcileri sektör hakkında ayrıntılı tartışma yürütme olanağı buldu.

Bilindiği üzere Hazar Bölgesi Petrol ve Gaz Sendikaları Ağ’ı Petrol-İş’in de katılımı ve katkılarıyla yıllardır düzenli aralıklarla toplanıyor. Toplantılarda petrol ve gaz sektörünün genel görünümü, bu sektörde örgütlü sendikaların karşılaştıkları sorunlar genel hatlarıyla ele alınıyor. Toplantıların sendikalar arası ilişkilere yaptığı katkıyla da, özellikle petrol ve gaz sektöründe faaliyetlerini sürdüren sendikalar arası dayanışma ağları kuruluyor, yol haritası belirleniyor ve gerektiğinde ortak eylem planları oluşturulabiliyor.

IndustriALL Küresel Sendika Hazar Bölgesi Petrol ve Gaz Sendikaları Ağının toplantısı bu yıl sendikamız Genel Merkezinde 24 Eylül 2019 tarihinde toplandı. Toplantıya Gürcistan, Rusya ve Norveç’ten petrol ve gaz sektörlerinde örgütlü sendikaların yöneticileri ile IndustriALL Küresel Sendika Enerji Sektörü Direktörü Diana Junquera katıldı. Azerbeycan Petrol ve Gaz Sanayi İşçileri Sendikası ise zaruri sebeplerden ötürü toplantıya katılamadı.

Toplantı saat 09.30’da başladı. Sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Salih Akduman, Genel Mali Sekreter Erhan Yakışan, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda ve Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut toplantının açılış oturumunda yer aldı. Sendikamız Merkez Genel Kurulu sonrası toplanan ilk uluslararası toplantı olması vesilesi ile de katılımcılar tanışma fırsatı yakaladı.

Toplantının açılış konuşması ev sahibi sıfatıyla Genel Başkanımız Süleyman Akyüz tarafından yapıldı. Akyüz katılımcılara, böyle bir ağın oluşturulması ve düzenli olarak sürdürülmesinde katkı koyan bütün bileşenlerine teşekkür etti. Dünyanın her yerinde emekçilerin aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Akyüz, ulusulararası sendikal dayanışmanın Hazar Bölgesi PEtrol ve Gaz Sendikaları Ağı gibi ağlarla daha da güçlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açılış oturumundan sonra sendikamızı temsilen Genel Sekreterimiz Salih Akduman toplantının devamında yer aldı. Saat 10.30’da IndustriALL Küresel Sendika Enerji Sektörü Direktörü Diana Junquera’nın “Petrol ve Gaz Sektörü: Dünyaya ve Hazar Bölgesine Bir Bakış” başlığıyla yaptığı sunumla başladı ve akabinde dört sunum daha yapıldı. Sunumlarda katılımcı ülkelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar, bölgede faaliyet yürüten çokuluslu şirketler, örgütlenme önündeki engeller, Hazar Ağı’nın gelecek faaliyetlerinin belirlenmesi ve nihayetinde birlikte bir mücadelenin örülebilmesi için yol haritasının çıkarılması ile ilgili katılımcılar düşüncelerini aktardılar.

Genel Sekreterimiz Salih Akduman da “Hazar Bölgesi Petrol ve Gaz Sendikalarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Sendikaların Başarıları: Katılımcı Ülkelerin Sorunları” başlıklı oturumunda sunum yaptı.

Bu bölümde konuşan Sali Akduman ilk olarak Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu petrol ve gaz şirketleri konusunda bilgi verdi. Daha sonra sendikal örgütlenme yaparken karşılaşılan sorunlara değindi. Akduman bu konuda:  “Burada örgütlenme önündeki en büyük engel Türkiye’deki toplu sözleşme yasasından kaynaklanmaktadır. Yasa çeşitli barajlar ve şartlar ile sendikaların örgütlendiği yerlerde toplu sözleşme imzalama süresini uzatmaktadır. Ancak yabancı şirketler de bilerek ve isteyerek bu yasaları kullanmaktadır. Bu durum önemli bir sorun olarak önümüzde duruyor.” dedi.

Shell, OMV ve Vitol gibi çokuluslu petrol şirketlerinin faaliyetlerine değinen Akduman: “Bölge sendikalarının bu Ağ aracılığıyla bir araya gelmesi ve bilgi ve deneyim alışverişi yapmaya devam etmesi gerekir. Özellikle şirketlerle olan ilişkilerimizde karşılaştığımız sorunları veya olumlulukları bölge sendikaları ile paylaşmak sendikalar olarak bizlerin elini güçlendirecektir. İşçilerin haklarını bölgesel ve küresel düzeyde savunmak da önemlidir” dedi.

Toplantının sonunda konuşan IndustriALL Küresel Sendika Enerji Sektörü Direktörü Diana Junquera ise IndustriALL’un hem bölgesel hem de küresel düzeyde işçi hakları için üyelerini bir araya getirmeye devam edeceğini söyledi.

Toplantı saat 17.30’da sona erdi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı